От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarLK-Nesebar Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
March 2024
ПВСЧПСН
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
   
ЛИДЕР и "Атака" пазарували най-много гласове 
От: 07-Юли-2009 19:17;  Прочетена: 2716 пъти   
Автор(източник): Vsekiden.com

Снимката в цял размер... Click to enlarge?

Най-много доказани сигнали за търговия с гласове за изборите за народни представители има срещу партиите ЛИДЕР и “Атака”, следват ги ДПС и НДСВ. По всичките са образувани досъдебни производства и се разследват. Това съобщи прокурорът от Върховната касационна прокуратура Емилия Пенева.





Има доказани сигнали и за предлагани пари за гласове за представители на партиите “Ред, законност и справедливост” и “Българска нова демокрация”. В прокуратурата са постъпили сигнали за купуване на гласове срещу всички партии без изключение, поясни Пенева. Според прокуратурата броят на сигналите за купуване на гласове при изборите за парламент, спрямо този за европейски депутати, се е увеличил.


В Пловдив вече има и влязла в сила присъда за търговия с гласове, като осъденият е пазарувал на евроизборите в полза на ВМРО. Присъдата срещу купувача е 1 година условно наказание и глоба от 10 000 лева. Кметът на новозагорското село Баня също е осъден, след като е сключил споразумение с прокуратурата. Той е купувал гласове за партия “Атака”. Присъдата му е 10 месеца пробация, оповестиха от държавното обвинение.


Средно между 50 и 60 лева е цената на един глас, като има и предлагане на хранителни стоки и други облаги за желаещите да продадат гласа си в полза на определена политическа сила, показват данните на прокуратурата.


189 са общо подадените сигнали за купуване на гласове, които са проверени от прокурор. От тях 44 сигнала са за Европейски парламент и над 70 за избор на народен представител в българския парламент. Образуваните дела по тези сигнали са 68, а над 30 са отказите за образуване на досъдебно производство, поради липса на достатъчно доказателства.


По четири от делата са внесени обвинителни актове в съда. Освен в Пловдив и новозагорското село Баня, има две бързи производства, които са преобразувани по общия ред, поради фактическа сложност. В момента се разследват 13 случая на купуване на гласове. Доказаните престъпни групи занимаващи се с подобна дейност са 5, две от тях са от Плевен, останалите са от София, Хасково и Сливен.


Лидерът на ДСБ Иван Костов е подал един от сигналите, по които се работи, той е съдействал и на разследващите за установяване на факти и доказателства в хода на досъдебното производство. По всички дела се проверява от къде идват парите и поръчките за купуване на гласове. Разпитани са и лидери на политически партии, кандидати за депутати и лица, на които е предлагано да продадат гласа си.


“Очевидно е, че промени в изборното законодателство са наложителни, за да се прекрати практиката с купуването на гласове”, коментира прокурор Пенева. Данните от последните дни, както и множество съмнения за нередности извършени от досегашното управление на България ще бъдат обсъдени утре между ръководството на прокуратурата и неформалният лидер на ГЕРБ, настоящ кмет на София и бъдещ премиер Бойко Борисов.


Борисов ще се срещне с ръководителите на Софийската градска прокуратура и Върховната касационна прокуратура. “Прокуратурата трябва да защити и да извади проблемите от съдебната система”, коментира още вчера Борисов при откриването на връзка на метростанция от стадион „Васил Левски“ до „Сердика“.


Държавното обвинение продължава да работи по случая с обвинения в купуване на гласове и търговия с влияние зам.-министър на извънредните ситуации Александър Филипов. По това дело до момента са задържани Филипов и прекият купувач на гласовете Бако Стоянов от Сливен. Кокинов не изключи възможността обвиняемите по този случай да станат и повече. “Разпитваме свидетели, възможно е да привлечем и други обвиняеми, но на този етап няма да коментирам, ще се разбере в съдебната зала”, заяви прокурорът.


По делото има събрани множество записи със Специални разузнавателни средства, част от тях са между Филипов, Бако Стоянов и други хора и на тях се говори на ромски език, за това ще е необходимо да бъдат преведени на български, за да се разбере за какво иде реч.


“Връзката между Филипов и Стоянов е пряка, очевидно е, че някой е поръчвал на Филипов и за това ще бъдат потърсени още лица”, обясни Кокинов. От данните, с които разполага до момента прокуратурата става ясно, че част от парите за купуване на гласове са минавали през Министерство на извънредните ситуации.


В хода на разследването за купуване на гласове, от прокуратурата са се натъкнали и на други престъпления извършвани от Филипов. “Съвсем случайно го хванахме, докато проверявахме документите”, разясни Кокинов. Става въпрос за уреждане на определени фирми с лица, които са отговаряли за обществените поръчки предимно за доставки на оборудване и услуги. Част от фирмите са успявали да спечелят конкурсите, които са били не само към едно от министерствата.


Кокинов отказа да съобщи дали става въпрос за Министерство на отбраната и дали купуването на гласове е било в полза на кандидатиралия се от НДСВ в Сливен министър на отбраната Николай Цонев. Според източници на “Всеки ден” обаче по досъдебното производство предстои да бъдат разпитани както Цонев, така и министърката на извънредните ситуации майор Емел Етем – Тошкова.


Запитан дали са верни твърденията, че Бако Стоянов е близък с военния министър Цонев и е изпълнявал поръчки и за военното министерство, както и дали е купувал гласове в полза и на Цонев, Кокинов отговори: “Когато го докажем, тогава ще го кажа”.


Николай Цонев отхвърли категорично появилите се информации, свързващи името му с купуване на гласове в Сливен. “Категорично заявявам, че такава информация е невярна и че купуването и продаването на гласове е престъпление”, каза Цонев.


В градска прокуратура не разполагат с данни бизнесменът Христо Ковачки да е участвал в купуването на гласове и не се работи по тази линия. Неговото дело все още е в досъдебна фаза и се чакат последните финансови експертизи, за да се внесе обвинителен акт. Ковачки е обвиняем, заедно с кандидата на ЛИДЕР в Перник и негов бизнес партньор Никифор Вангелов за източване на ДДС в огромни размери. Двамата са на свобода под парични гаранции от по 30 000 лева. Не са постъпвали и данни за търговия с гласове от страна на кандидатиралите се за народни представители в Кюстендил и Перник дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви.

Bulrest.com Bottom
Читателски коментари
Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
3 S SOT
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.