От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarВила Ива Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
April 2024
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
   
Междинният доклад на ЕК отчита :Много арести – малко обвинения  
От: 18-Февруари-2011 19:17;  Прочетена: 1947 пъти   
Автор(източник): Mediapool.bg

Снимката в цял размер... Click to enlarge?

До лятото на 2011 година България трябва да приеме ефективен закон за конфискация на имуществото, придобито от престъпна дейност, както и да постигне резултати в делата срещу корупцията и организираната престъпност. Проектът за нов Наказателен кодекс се очаква до края на тази година.



Междинният доклад на ЕК отчита

Много арести – малко обвинения


ВСС критикуван за непрозрачния избор на Георги Колев







През последните 6 месеца България продължи да провежда активна политика за справяне с организираната престъпност чрез полицейски проверки и арести, но до този момент тези действия са довели до малко на брой повдигнати обвинения, се казва в междинния доклад на Европейската комисия, публикуван в петък.


Т. н. "технически доклад" на Брюксел е с по-скоро положителен тон за положените усилия, но се отчита липсата на достатъчно осъдени по знаковите дела. Европейската комисия отбелязва още скандала с подслушването, създаването на БОРКОР и реформата в митниците.


Освен за малкото обвинения България е критикувана за непрозрачния избор на шефа на Върховния административен съд Георги Колев, нуждата от подобряване на взаимодействие между властите и нуждата от по-добра работа от страна на разследващата полиция.


Висшият съдебен съвет е поощрен да продължи реформата. ЕК пише, че съветът е постигнал по-добри резултати в дисциплинарната сфера, но не е успял да гарантира необходимата отчетност и прозрачност при "едно важно назначение". Европейската комисия визира избора на Георги Колев за председател на Върховния административен съд.


"България поддържа своя ангажимент да продължи осъществяването на своята стратегия за съдебна реформа. За да запази реформаторския устрем, България следва да продължи усилията за задълбочена реформа в съдебната система и в полицията", се казва в доклада.


Отчита се отстраняването на Веселин Пенгезов от шефското място в Софийския апелативен съд и дисциплинарното уволнение на Иван Димов и Стойко Стоев заради Красьо. ЕК все пак напомня, че прокуратурата не е водила дела срещу замесените в скандалите магистрати.


Работата на инспектората на съдебната власт също се коментира с предимно положителен тон, но се отбелязва, че е необходим "по-целенасочен принос за справяне със систематичните недостатъци на съдебната практика". Акцентира се върху недостатъците на съдебните процеси срещу високопоставените лица.


Предприетите стъпки са довели до подобрения в насрочването на съдебните заседания, призоваването на свидетели и намаляване на злоупотребите с болнични листове, пишат още от Брюксел. В същото време обаче съдебната власт е критикувана за това, че съдебните решения не се публикуват "систематично", а в някои случаи значително се е забавило обявяването на мотиви към съдебните актове по важни дела.


Създаването на специализирания съд също се разглежда като опит да се подобри бързината на наказателния процес. ЕК иска цялата съдебна система да получи по-добра експертиза по отношение на икономическите и финансовите престъпления.


Иска се "трайно подобряване" на сътрудничеството между съдебната власт, полицията и другите следствени органи.


До лятото на 2011 година България трябва да приеме ефективен закон за конфискация на имуществото, придобито от престъпна дейност, както и да постигне резултати в делата срещу корупцията и организираната престъпност. Проектът за нов Наказателен кодекс се очаква до края на тази година.


МВР е похвалено за подобряване на резултатността на полицейското разследване и структурните промени в разследващата полиция. "Въпреки това е необходимо полицията допълнително да подобри събирането и обработването на доказателства", се казва в доклада.


ЕК посочва и произнасянето на две важни присъди и повдигнати няколко обвинения по дела, свързани с корупция по високите етажи, но и няколко оправдателни присъди по емблематични дела за корупция по високите етажи, конфликт на интереси, измами и организирана престъпност.


"Необходимо е да се създадат в сътрудничество с международни експерти мрежи от специализирани прокурори и съдии, преминали обучение за най-добрите международни практики", заявяват от Брюксел.


Похвален е новият Закон за конфликта на интереси. Според експертите на комисията обаче липсата на възможност за предприемане на действия по анонимни сигнали може да отслаби прилагането на новото законодателство.


По темата за агенция "Митници“ се казва, че "всеобхватна структурна реформа продължава", а като положителни действия се посочват съкращенията, борбата с корупцията и общия инспекторат с финансовото министерство и НАП. ЕК иска да се утвърди независимостта и ефективността на митническите разследвания.


Създаването на БОРКОР е отчетено само като факт. В междинния доклад присъства и скандалът със СРС-та, което е сигнал, че той ще получи място и в политическия доклад през лятото. Европейската комисията препоръчва на България да гарантира строго съблюдаване на законовите разпоредби относно използването на специални разузнавателни средства.


По отношение на борбата с корупцията, ЕК настоява за много по-строго законодателство като инкриминирането на корупцията в случай на облага за трета страна или при получаване както на материални, така и нематериални облаги, свързани с корупция. Брюксел настоява за премахване на освобождаването от наказателно отговорност в случай на активно разкаяние.


В официален коментар за доклада ВСС заявява, че "обективната оценка е най-добрият стимул" за продължаване на реформата. "ВСС ще продължи да работи в посока специализация в ”самата съдебна система”, декларират от съвета.


Външният министър Николай Младенов също определи доклада като "положителен" и "обективен".


Според правосъдния министър Маргарита Попова Брюксел признава постигнатия "значителен напредък” в последните 6 месеца.


"Това е трети пореден позитивен доклад за България от Брюксел. За първи път в междинен доклад се представя работата на широк кръг институции, което е оценка за цялостен подход и консолидиране на усилията на всички национални власти", казва Попова.













Bulrest.com Bottom
Читателски коментари
Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
СВА2000
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.