От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarLK-Nesebar Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
March 2024
ПВСЧПСН
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
   
Красимир Първанов за преговорите с Русия за АЕЦ "Белене"  
От: 07-Април-2011 13:44;  Прочетена: 2114 пъти   
Автор(източник): Агенция "Фокус"

Снимката в цял размер... Click to enlarge?Красимир Първанов, изпълнителен директор на НЕК , в интервю за предаването "Тази сутрин" на БТВ

Водеща:
Красимир Първанов е следващият ни гост. Името и лицето му пък особено със сигурност видяхте вчера и онзи ден в информационните емисии, разбрахте за него, за неговата дейност и разбрахте как изглежда. Особено пък вчерашното заглавие на вестник „Стандарт” беше много красноречиво, под неговото лице стоеше надпис: „Поп Кръстьо предаде България”. Добро утро.
Красимир Първанов: Добро утро.


Водеща: Усмихвате се, след като ви казваме как ви наричаха и нарекоха вчера някои колеги, усмихвате се, защото вчера стана ясно, че май се завръщате на бял кон?
Водещ: „Поп Кръстьо на бял кон”, нещо такова.
Красимир Първанов: Видехте какво се случи за един ден –
„национален предател”, „руски интереси”, какво ли не се изприказва по мой адрес.
Водеща: „Боклук” беше използвана думата също така.
Красимир Първанов: Чух и тази реплика от дипломат номер едно на България. Явно в момента на нашите политици такова е нивото.
Водеща: Недейте сега, че ще вземат наистина да ви уволнят.
Красимир Първанов: Всеки може да прави такива определения. Аз смятам, че от тези преговори, които проведохме с руската страна, ние постигнахме много. Подписахме два документа, с които си дадохме време наистина да направим една преценка какво ще се случва с този проект.
Водеща: Може ли едно уточнение, този документ, носещ числото 12 в името си, какво всъщност пише в него? Вчера, гледам, че и Виктор го е открил вече, в интернет публикуван документът, въпросът е обаче, ние вчера през цялото време чувахме какво не пише в него. „Първанов не е обвързал България с никакви договори и никаква категоричност от руснаците”, „Първанов не е предал националните интереси”, „Първанов очевидно не е взел и пари, каквито обвинения имаше от руснаците, за да направи такова нещо”, какво обаче пише в този документ? Има го вече в интернет, така че можем да говорим спокойно.
Красимир Първанов: Документът е едно нормално споразумение. Държа да подчертая, че документът не е представен от НЕК, тъй като в договора с „Атомстройекспорт” ние имаме ангажименти за конфиденциалност.
Водещ: Че откъде е излязъл, от „Атомстройекспорт”?
Красимир Първанов: Това не мога да кажа, но това е поредното споразумение, пето поред, с което ние удължаваме срока.
Водеща: Т.е. с този документ се удължава срокът за какво, за кое точно се удължава срокът?
Красимир Първанов: Удължаваме срока на официалния договор от 2006 година.
Водещ: Но там има и нещо, което е за пръв път, финализиращо, до 1 юни всичко, което трябва да се уговори като цена за инженеринг, доставка и строителство, до 1 юни да е сметнато, изчислено и парафирано, нали така, все пак за първи път имаме краен срок 1 юни?
Водеща: Подлежи ли на някаква санкция на „Росатом”, ако прочета какво пише в документа?
Красимир Първанов: Не.
Водеща: Защото виждам, че вие не желаете да го цитирате в детайли.
Красимир Първанов: Аз лично не желая да го коментирам, но вие можете...
Водеща: Нямам никакви взаимоотношения, така че ще ми е лесно. „Всички тези документи трябва да бъдат парафирани от надлежно упълномощени представители на страните до 1 юни 2011 година”.
Водещ: Значи все пак има някакъв срок.
Водеща: Очевидно има някакъв срок и обвързаност.
Красимир Първанов: Това са документите по договора за доставка и строителство на съоръжения, с които ние трябва да кажем: това са съгласуваните документи между двете страни. Но никъде в това споразумение правно ние не се обвързваме да подпишем договор за строителство.
Водеща: Какво ще стане на 1 юни 2011 година?
Водещ: По-скоро на 2 юни?
Красимир Първанов: На 2 юни или трябва да имаме съгласувани документи, които впоследствие ще подписваме, или казваме – приключваме с този проект, довиждане господа.
Водеща: Казваме – довиждане, беше ни приятно.
Красимир Първанов: Довиждане и си поемаме последствията от този договор.
Водещ: 1 млрд. евро неустойки, ако кажем довиждане – така ли?
Красимир Първанов: Аз се учудвам ако не бяхме стигнали до някакво споразумение, какъв предател щях да бъда, когато щях да задължа НЕК с 600 млн. евро, с които ще предявят иск по този договор.
Водещ: Чухме, че са 980 млн. общо.
Красимир Първанов: 600 млн. евро са.
Водеща: Компенсации, санкции, които можеше да ни бъдат наложени?
Красимир Първанов: Които могат да ни бъдат предявени от руска страна.
Водещ: А на 2-ри юни може ли? Т.е. този въпрос продължава да стои към дата 2-ри юни.
Красимир Първанов: Ако не се договорим и не подпишем друг документ, с който да удължим срока още веднъж, както предишните пъти, явно могат да ....
Водещ: Все пак сме обвързани, ако се откажем, така или иначе ние ще имаме такъв иск, предявен към нас, и като нищо тези 600 млн. евро, не потвърждавате за 980 млн., те да бъдат поискани, така ли е?
Водеща: Но тази обвързаност е заложена през 2006 г.
Красимир Първанов: Това също като цена на договора е от 2006 г.
Водеща: Само да уточним нещо - защо толкова дълго време българската страна не може да определи цена? Ние не сме казали – много ни били 6,3 млрд., обаче ние не казваме и какво всъщност искаме, защо са ни много. Ние досега цена не сме казвали, нали?
Красимир Първанов: Досега не сме обявявали окончателна цена.
Водеща: Защо?
Красимир Първанов: И точно за това в момента ще сключим договор с една голяма английска финансова институция банка HSBC, която да ни каже каква е реалната цена по този договор.
Водещ: И до 1 юни ще се сметне?
Красимир Първанов: Да, до 1 юни ще се сметне.
Водеща: А защо досега това не се е направило?
Красимир Първанов: Проведе се тръжна процедура, с която тръжна процедура се избра тази банка. С нея ще трябва да се сключи договор в близкото бъдеще, предполагам седмица-две и ще се даде възможност най-добрите експерти в Европа да кажат каква е цената.
Водещ: А 4,8 защо споменахте вие вчера, не говоря за официална цена, но споменахте като пример 4,8, не случайно, стори ми се?
Красимир Първанов: Споменах, защото в медийното пространство имаше и такива изказвания, че едва ли не ескалацията върху основната цена е около 800 млн.
Водещ: Това ли е реалната цена, за която ние ще се борим, все пак, макара че явно не е обявена официално – 4,8? Неофициално това ли върви като реалистична сума?
Красимир Първанов: Лично мое мнение е, че това е несериозно ниска цена. Но за това казвам, че специалистите, които ще направят този анализ, ще кажат.
Водеща: Наели сте специалисти, които да направят независим анализ – колко струва всъщност един такъв проект и на база на нови възможности за сигурност след Хирушима, такива разговори се водят. Всичко това ще бъде събрано в този проект.
Красимир Първанов: Точно така. В този срок мисля, че постигнахме и още един голям успех, който и вие казахте, че си дадохте време ...
Водещ: Фукушима – извинявам се.
Красимир Първанов: Дадохме си време да преразгледаме целия проект от начало до край в част безопасност.
Водещ: То ще трябва да удължим още, аз така разбирам. За толкова кратко време без да е ясен анализа, какво е станало във Фукушима, да преразгледаме заради случая от Фукушима, нещата няма как да станат. Ще го удължим още, нали?
Красимир Първанов: Това не мога да кажа. Аз мисля, че времето е достатъчно, за да направим тези анализи. Специалистите и в момента работят по тези анализи и искам да уведомя нашите зрители, че до този момент аз мисля, че проектът в част безопасност е един от най-добрите в Европа и света.
Водеща: Само да уточним нещо преди да преминем, включително и към емоционалната част от всичко, което се случи от вчера до днес и в личен план при вас. Вчера бившият министър на енергетиката Петър Димитров в кулоарите на парламента каза, че досега правителството на ГЕРБ е изхарчило повече от 200 млн. евро за „Белене” и спомена гьола, спомена отношението на ГЕРБ към този проект в началото на мандата и в края на предишния мандат на тройната коалиция. За какво са отишли тези пари?
Красимир Първанов: Много интересна констатация. Всички тези пари, които ние плащаме и ще плащаме, не са подписвани от мандата, когато ние управляваме НЕК. Всичко това са по основния договор и по разрушаването на старите два реактора. Там са подписани договори, по които ние имаме ангажименти по тях и щем, не щем си плащаме задълженията.
Водещ: Казвате го така, че те все едно са неизгодни и някой е лапнал пай.
Красимир Първанов: Казвам, че не може да подпишеш един такъв договор и да не знаеш колко му е крайната цена.
Водещ: Припомнете, подписът под този договор от 2006 г. чий е?
Красимир Първанов: Подписът 2006 г. под договорите са ... в момента ...
Водещ: Защото там е заложено и това, че могат да ни предявяват иск пред арбитража, да има такава сериозна сума. Там е заложено.
Красимир Първанов: Абсолютно. Има клаузи в този договор, в които има неустойки за неизпълнение.
Водещ: И тази драма нямаше да се случва сега, ако не бяха подписани?
Красимир Първанов: Да, тази драма нямаше да се случи.
Водещ: А има ли драма в разнобоя между министрите?
Красимир Първанов: Но не можем да подпишем договор без да знаем колко е крайната сума.
Водеща: Може ли само да ви попитам - кога вие разбрахте, че сте национален предател и националната сигурност на държавата е застрашена, заради вас? Кога го разбрахте – вечерта от БТВ, от агенциите?
Красимир Първанов: Това го разбрах вчера от медиите. Слушах и вашето предаване, в което участваше и министър Младенов. От там така разбрах.
Водеща Ще искате ли извинение от него?
Красимир Първанов: Не.
Водещ: А от Трайчо Трайков?
Красимир Първанов: Не, защо? Той е министър. Аз съм все още служител на това министерство, така че, ще се подчинявам.
Водеща: Добре, тогава обаче той защо не е знаел, че вашият подпис е сложен под този анекс ли, как да го наречем?
Красимир Първанов: Аз мисля, че в този случай министърът не пожела да поеме отговорността. Отговорността я поех аз.
Водеща: Отговорността за кое?
Красимир Първанов: Отговорността да подпишем някакъв документ, с който да забавим арбитража и санкциите, които стояха върху ...
Водещ: Как отказа да поеме отговорността, не си вдигна телефона, вие пратихте писмо по електронната поща, написахте есемес, как точно разбрахте, че той отказва да поеме отговорност, за да поискате полученото „да” на министър Дянков, как разбрахте, че той не поема отговорност?
Красимир Първанов: Тъй като времето напредваше и колегите си тръгваха, аз не получих отговора при потърсването на министъра.
Водещ: Не ви вдигна просто?
Красимир Първанов: На мейлите, които ... предполагам може да е бил и зает.
Водещ: Пазите ли мейлите, че сте ги изпратили?
Красимир Първанов: Да, абсолютно.
Водеща: Какво пише в мейлите – г-н министър, трябва да вземем решение дали да удължим срока?
Красимир Първанов: Мейлите са в НЕК.
Водеща: Но горе-долу това е било съдържанието, така ли?
Красимир Първанов: Там текстовете са такива - изпращам официалния текст, моля за съгласуване от ваша страна.
Водещ: И няма отговор, а от Дянков има „да”, така ли?
Красимир Първанов: Да.
Водещ: И го пазите този отговор по мейла?
Красимир Първанов: Мисля, че с министър Дянков се чухме, когато документът беше официално изготвен и тъй като оставаха броени минути, до които ние трябваше да вземем някакво решение, за това се осмелих да се чуя с него и той разреши текстът, който той е съгласувал, да го подпишем.
Водещ: По телефона ви разреши Дянков?
Водеща: А кога вие чухте изречението, че сте уволнен, това беше новина онази вечер в информационните емисии?
Красимир Първанов: Вчера сутринта ние работихме в министерството по други детайли на централата. Знаете, че пуснахме искане към руската страна да монтираме нов тип турбини, западни турбини ...
Водещ: Френски с по-голяма мощност.
Красимир Първанов: Или френски, или „Сименс”, това вече ще се каже кое е най-изгодното към проекта. И впоследствие, когато тръгнах към НЕК, чух за този брифинг, който даде министърът и от там разбрах за това национално предателство, което съм извършил.
Водеща: Как го разбрахте, по радиото?
Красимир Първанов: Да, разбрах го от медиите.
Водещ: Има някакво разминаване в часовете. Колеги ресорни репортери към десет и малко онази сутрин са разбрали от министър Трайков, че тепърва предстои през деня да се подпише. А вие в този момент вече сте били с представителите на „Атомстройекспорт” и сте подписали. Т.е. той не е знаел към този момент или какво?
Красимир Първанов: От 11.30 ч. значи около 12.00 часа ...
Водеща: Защо той не е знаел за тази среща, защо не присъства?
Красимир Първанов: Не мога да кажа, мисля че министърът може да ви отговори на този въпрос.
Водещ: Не е знаел или ни подвежда, че не е знаел – това е важно?
Красимир Първанов: Не мога да кажа. Трябва той да ви отговори. Предполагам, че може и да не е знаел.
Водещ: За да може да не е знаел, значи не е бил информиран?
Красимир Първанов: Но той знаеше, че в 12.00 ч. руската делегация си тръгваше, защото пък на следващия ден се отиваше на междуправителствената комисия в Москва, на която ние трябваше да дадем отговор какво се случва и по този проект.
Водеща: Я ни кажете – има ли някаква изолация на Трайчо Трайков от преговорите за „Белене”, да кажем изолация, която е наложена от Дянков, например?
Красимир Първанов: Не считам, че има изолация, защо? Имаме заповед на министъра, в която той сформира три работни групи – техническа, правна и юридическа. Тези членове в тези групи са определени от него, така че той, според мен, има пълна информация по движението на проекта, какво се случва с този проект.
Водеща: Защо стана така, аз нямам отговор на този въпрос? Защо един министър ви обявява за национален предател и ви уволнява, а няколко часа по-късно сутринта друг министър така в този контекст ви дари, че ви слага в контекст на ...
Красимир Първанов: Отговорих ви, че аз бях наясно, че някой трябваше да поеме отговорността.
Водеща: Ама защо?
Красимир Първанов: В този случай аз поех отговорността.
Водеща: За кое?
Красимир Първанов: За това, да забавим арбитража.
Водеща: Да се удължи срокът. Добре, но този договор не е нищо по-специално от неща, които са се правили до тук?
Красимир Първанов: Абсолютно. Аз за това се чудя защо така се изопачиха нещата.
Водещ: Но вие се подсмихвате, нещо не ни казвате, какъв може да е мотивът на министъра?
Красимир Първанов: Едно споразумение, в което няма нищо. В това споразумение от началото, когато тръгнахме да го коментираме, имаше още 6-7 клаузи. Тези клаузи в хода на преговорите, ние успяхме да ги махнем, да ги отстраним от това споразумение и дойдохме до един вариант, който според нас беше максимално изпилен, максимално изгоден за българската страна.
Водеща: Пак не мога да разбра защо министър Трайчо Трайков казва, че трябва да напуснете поста си, защото сте предали националните интереси, защо го прави? Защото има конфликт с Дянков, защото не знае какво означава думата парафирам? Какво?
Водещ: Или не се понасяте предварително и това е повод?
Красимир Първанов: Предполагам, че министърът е преценил, че това, което аз върша в НЕК, не е най-изгодно за компанията и за страната, и за това реши да ме отстрани от този пост.
Водещ: Имаше ли преди това неприязън между вас, честно, преди това?
Красимир Първанов: Откровено казано – да.
Водещ: На основание на какво, защо?
Красимир Първанов: Аз мисля, че в дейността си, в която съм в НЕК, компанията върви много добре.
Водеща: От кога сте шеф на НЕК?
Красимир Първанов: Година и два месеца. Тази година компанията бележи един доста сериозен ръст на печалба 102 млн. лв.
Водещ: Защо има неприязън, според вас, която вие сте усетил, всеки човек има сетива, за да разбере такова нещо?
Красимир Първанов: Бих казал, че ние не сме се събрали там, за да се обичаме, ние сме се събрали, за да вършим работа. И в този случай този неприязън, както казахте, не е най-важното. Най-важното е да работим добре, да работим за каузата.
Водеща: Е ... ако не се харесвате, няма как ... По темата „Белене” ли беше тази неприязън?
Красимир Първанов: В НЕК в момента има много тежки проекти, които проекти са унаследени. Ще кажа за „Марица Изток 1”, този проект, който също е доста проблемен проект. Знаете за прословутия „Цанков камък”, също един тежък проект, „Белене” – всичко това е наследено, много тежки и много отговорни проекти.
Водещ: Какво общо има неприязънта на Трайчо Трайков към вас и обратно, предполагам, с всичките тези проекти, които изредихте?
Красимир Първанов: Просто в комуникацията, нали така, моето чувство е такова, но пак повтарям, ние там не сме се събрали, за да ...
Водещ: Да не би да работите за отделни лобита, за различни враждуващи лобита?
Красимир Първанов: Това не мога да коментирам.
Водещ: Защо?
Красимир Първанов: Аз съм служител на НЕК и смятам, че достойно защитавам интересите на НЕК.
Водещ: А смятате ли, че има разнобой при министрите и че това не е просто обикновено недоразумение, кой, какви интереси по-глобално защитава?
Красимир Първанов: Не бих казал, че има разнобой.
Водещ: Американски реактори, руски реактори – това е доста важно?
Красимир Първанов: Не е моето ниво, аз да коментирам взаимоотношенията между министри. Но пак повтарям, не мисля, че има някакъв такъв голям проблем, че едва ли не министрите не си комуникират. Поне от това, което аз съм установил, министрите си комуникират много добре.
Водеща: Вие чухте ли сте с Трайчо Трайков след онзи следобед?
Водещ: А да обслужват различни лобита, възможно ли е или не?
Красимир Първанов: В случая може би е станало някакво недоразумение – това е моето определение за проблема.
Водеща: Защо не ви харесва Трайчо Трайков?
Красимир Първанов: Не мога да кажа аз. Мисля, че министърът може да отговори на този въпрос.
Водещ: Румен Овчаров казва – „Трайков уволни Първанов, заради далавери”. Това е казано в периода, в който сте водехте уволнен. „Трябваше да бъде уволнен по съвсем други причини, свързани с много тежки съмнения за корупция. В НЕК при замяна на един далекопроводи в Източна България, цената им абсолютно не обосновано беше увеличена повече от три пъти. Вместо да бъде направена за 5 млн. , тя се прави за 23 млн.”. Пример за някаква реконструкция на далекопроводи. Да не би нещо да усеща нередно и да търси повод да ви уволни?
Красимир Първанов: На дълбоко уважавания от мен г-н Овчаров, мога да кажа в момента, че точно тези процедури бяха обжалвани на всички институции – Комисия за защита на конкуренцията и Висш административен съд. И двете институции дадоха определение, че процедурите са правилно проведени и ни дадоха разрешение да сключим договори за изпълнение, за подмяна на този ...
Водещ: Три пъти ли е по-скъп, хората се питат, да няма някаква далавера?
Водеща: Три пъти от какво?
Красимир Първанов: Точно тези проверки, които са извършени там не показват това. Това просто беше един медиен блъф, защо? Защото ние преценихме, вкарахме нов тип съоръжения, които до момента в България не бяха експлоатирани.
Водеща: И за това цената е по-висока. Аз пак да се върна на личната част – Трайчо Трайков не ви харесва, вие харесвате ли го в степен, че да може да работите заедно добре? Защото ако не можеш да понасяш някого, няма как да работиш с него, това е ясно, в чисто човешки план.
Красимир Първанов: Абсолютно. Той ми е министър и аз съм длъжен да се съобразявам със заповедите и това, което той налага като министър в министерството.
Водещ: Но го обявихте за лъжец вчера, без грам истина в това, което каза по ваш адрес.
Красимир Първанов: Според вас в това споразумение, което вие прочетохте, има ли някъде национално предателство, има ли обвързаност на България финансова, има ли защитени руски интереси? Според мен – не. Според юристите, с които сме подготвили този момент – абсолютно не. Документът няма никаква правна обвързаност.
Водещ: Да кажем обаче, че на 2 юни ако не са готови всички тези изискуеми за парафиране документи, може угрозата за арбитраж – иск за 600 млн. евро – да се активира отново към страната ни?
Красимир Първанов: Абсолютно.
Водещ: Т.е. трябва да сме готови с всичко, и с цена?
Красимир Първанов: Абсолютно.
Водещ: Министърът прогнозирате ли, че ще си отиде след този жълт картон?
Красимир Първанов: Това не е моя работа, за да го коментирам.
Водеща: Ще чакаме 2 юни, а много преди това се надяваме Трайчо Трайков да бъде гост в нашето предаване, за да му зададем въпросите, на които не успя днес да отговори г-н Първанов. Лек ден ви желая.
Bulrest.com Bottom
Читателски коментари
Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
Aristidov PC Shop 2
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.