От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarИнформационна агенция ФОКУС Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
June 2024
ПВСЧПСН
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
   
"Пари": Туристическите фирми у нас удариха джакпота 
От: 07-Април-2011 20:01;  Прочетена: 1958 пъти   
Автор(източник): Vesti.bg

Снимката в цял размер... Click to enlarge?

Ранните записвания за лято 2011 са се увеличили с 20% до 90% на годишна база за различните пазари.


Все още е рано да се прогнозира какво ще отчетем в края на сезона, но резултатите едва ли ще паднат под прогнозите за 15-20% ръст на туристопотока.


Високата заетост на хотелите ще им гарантира и по-добри печалби въпреки новия туристически данък и повишените цени на храните и електроенергията."Пари": Туристическите фирми у нас удариха джакпотаЗаради кризата в Северна Африка и възстановяването на икономиките в Европа лято 2011 може да приключи дори с 20% ръст на туристите. При това без държавата да си мръдне пръста, пише в. "Пари"


Новини


И всичко това ще се случи без провеждането на специална държавна политика в туристическия сектор или заради по-голяма активност от страна на работещите в бранша.


Причините за този джакпот са две - засилването на интереса към България след размириците в Египет и Тунис и възстановяването на европейските икономики. 


Трайков прогнозира 5-10% ръст на туризма 

Печалбата от конфликтите в Северна Африка

Заради военните конфликти в Северна Африка преките туристически конкуренти на Египет и Тунис ще отчетат значителни печалби.


В началото на годината туроператорите връщаха парите за направените резервации през февруари-март и спряха да продават пакети за тези две дестинации. За летните месеци те се преориентираха и вече предлагат алтернативни места с много слънце, добро обслужване и забележителности.


"От ситуацията в Египет и Тунис спечелиха най-много Турция и Испания", коментира Калин Сутев, представител на германския туроператор ITS за България.


Той и всички негови колеги са категорични, че Черноморието не е "заместител" на екскурзия до пирамидите или почивка в Сус и Хамамет на брега на Средиземно море и въпреки това хилядите германци, британци и руснаци, които няма да могат да отидат там тази година, се насочват и към България.


Едно от обясненията е, че капацитетът в Турция междувременно вече се запълни почти 100%, а друго - тук все още е сравнително евтино за чужденците.


И Европа работи за нас


Конфликтите в Северна Африка естествено не са единственото обяснение за по-добрите резултати за лято 2011. Влияние оказва и съживяването на европейските икономики.


Основните пазари, от които идват туристи през лятото, като Русия и Германия отчетоха стабилни ръстове на БВП, съответно 4 и 3,6% в края на 2010 г. Възстановяването на Великобритания е по-бавно, но и там тенденцията е положителна.


"Добрите икономически новини и тенденции накараха хората да се замислят за летните си почивки", казва Любомир Панковски, собственик на "Алма Тур".


Заетост почти 100%


По данни на различни туроператори ранните записвания се увеличават на годишна база с 50 до 90% при туристите от Русия, при тези от Германия ръстът е между 20 и 40%, а от Великобритания - около 20%.


По-добри резултати има и от не чак толкова добре развити пазари като Финландия и Холандия, отчитат туристическите компании. Наскоро и представители на 17 италиански туроператора, които дойдоха в България, коментираха, че можем да очакваме много повече италианци в българските морски, спа и уелнес хотели.


Хотелите, които предлагат качествени услуги, вече са пълни 80-90%, а някои, които работят на "ол инклузив", дори спират офертите си за ранни записвания, казва Христо Гълбачев, управляващ директор на "Астрал Холидейз".


Бързайте с резервациите, че накрая може и да няма места, коментира наскоро директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. В същото време Гълбачев допълва, че някои туроператори вече оферират хотели, в които местата са изчерпани.


Така туристите може да платят за един хотел, а в последния момент да бъдат настанени в съвсем друг, което е в нарушение на потребителските им права.


Добър старт, неясен финал


"Трябва да се отбележи, че значителният ръст на ранните записвания може да не се проектира директно и върху крайните резултати за пазара от съответната държава", отбелязва Любомир Панковски.


За да се задържи случайният и неочакван интерес към България, оттук нататък трябва държавата и самият бизнес да бъдат по-активни. Много е важно да се наблегне на по-засилена реклама на България през април-май, след като приключат ранните записвания, отбелязва Христо Гълбачев.


А хотелиерите и туроператорите да се опитат да предлагат висококачествени услуги, за да задържат интереса на "случайните" туристи и през следващите години, когато обстановката в Северна Африка ще се стабилизира, а икономиките в Европа ще отчитат и по-добри резултати от сега.


Цените са старите, а отстъпките дори по-големи


Офертите за почивките в България и тази година запазват цените си от 2010 и 2009 г., отчитат от бранша. Те няма и накъде повече да се намаляват, коментира Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.


Отстъпките за ранни записвания обаче в някои случаи дори са още по-големи в сравнение с предишни сезони. Ако през 2010 г. те варираха между 10 и 15%, за лято 2011 г. вече са били между 15 и 20%, отчитат от "Астрал Холидейз".


Новост тази година е и това, че отстъпките за ранни записвания са били комбинирани и с екстри като това да платиш за 5 или 6 нощувки, а да получиш 7.


Преди офертите бяха или отстъпка, или бонус нощувки, но не и двете заедно, казват туроператори. Големите намаления не бяха съобразени със събитията в Северна Африка и бума на туристите, е едно от обясненията.


И въпреки по-високите цени на храните, новия ДДС и въвеждането на туристически данък обаче очакванията (или поне надеждите) са, че туризмът ще отчете по-добри приходи, а оттам и печалби. Основният довод е високата заетост и евентуално икономиите от мащаба, които може да бъдат реализирани.


Нищо чудно обаче повишаването на приходите да дойде и за сметка на завишените цени на допълнителните услуги и забавления в хотелите и курортите.

Bulrest.com Bottom
Читателски коментари
Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
3 S SOT
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.