От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarИнформационна агенция ФОКУС Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
April 2024
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
   
Илияна Йотова: Очевидно е, че в правителството ни едната ръка не знае какво прави другата  
От: 08-Април-2011 18:05;  Прочетена: 2104 пъти   
Автор(източник): Агенция „Фокус”

Снимката в цял размер... Click to enlarge?Европейският депутат от социалистите и демократите в Европарламента Илияна Йотова в интервю за Агенция „Фокус” .

Фокус: Г-жо Йотова, от известно време в Европейския парламент се дискутира ситуацията в японската централа Фукушима 1. Целта беше да се излезе с резолюция, която да обобщи поуките и уроците за ядрена безопасност в ЕС след инцидента в Япония. Днес документът бе отхвърлен, как си го обяснявате?


Илияна Йотова: Интересното е, че вместо да се отчетат недостатъците в резултат, на което възникна тази катастрофа в Япония, изведнъж тази резолюция взе да придобива много застрашителни размери. В нея бяха включени текстове за бъдещето на ядрената енергетика в Европа. В резултат на това снощи в нашата група на социалистите проведохме много тежък дебат до късно. Наложи се дори да предложим тази резолюция на вътрешно гласуване в групата. Ние четиримата от групата на социалистите бяхме против тази резолюция заради няколко текстове основно. Първо не смятаме, че един такъв важен въпрос може да се реши с резолюция. Второ, в документа има текст, който казва, че до провеждането на стрес тестовете и анализирането на състоянието на централите, трябва да се замрази внедряването и развитието на нови реактори и нови централи. Този уж на пръв поглед безобиден текст, веднага можеше да бъде прикачен към строящата се „Белене” и да отложи нещата за неопределен период. Вторият текст гласеше, че държавите-членки се призовават да излязат със стратегии в средносрочен и дългосрочен план за закриването на ядрените централи и изцяло въвеждането на ВЕИ. Третият текст, който беше малко по-лек, с който можем с известни компромиси да се съгласим, е за въвеждането на процентите за ВЕИ – респективно 22 % до 2020 г. и 2050 г. – на 95 %, което на нас лично ни се струва невъзможно.
С отхвърлянето на тази резолюция няма да има документ на ЕП по отношение на ядрена безопасност в ЕС. Текстовете и предложенията бяха направени от различни парламентарни групи. Имаше опит няколко групи да се обединят около един текст, но всички предложени текстове отпаднаха, което специално за нас беше един добър резултат. Ако тези текстове, които поставяха под въпрос развитието на ядрената енергетика, бяха гласувани, това нямаше да бъде в интерес на България.
Отхвърлянето резолюцията за мен беше един добър финал, специално за нас, за българската делегация. Говоря от името на социалистите, защото ние още вчера на вътрешното гласуване в парламентарната група на социалистите и демократите не подкрепихме становището на групата като цяло и обявихме, че ще гласуваме „против” текста на резолюцията.
Смятаме, че по отношение на ядрените централи трябва да се инвестира и да се дават европейски пари за тяхната безопасност, а не да се върви към тяхното ликвидиране. Гласуването днес показа, че от много време насам националните интереси на делегатите надделяха над политическото гласуване. Имаше много национални делегати, които не се съгласиха с основните политически решения на своите парламентарни групи, защото действително въпросът е много деликатен. Но не може да се поставят на едно ниво старите немски централи, които наистина трябва да бъдат затворени, които са остарели отдавна, строени в средата на 60-те години, с тези, които се правят сега с модерни технологии.
Фокус: Как ще коментирате скандала, който се разрази у нас около АЕЦ „Белене”. Коментарите са, че той е разцепил кабинета. Вие какво мислите?
Илияна Йотова: Скандалът има две измерения и ми е трудно да кажа кое е по-тежкото от тях – дали във външнополитически или във външнополитически план. Като че ли все пак доминират ефектите, които ще се отразят върху българската държава навън. Изключително колебливата позиция на българското правителство по отношение на строежа на „Белене” напомня на сериала „Дързост и красота”. От август 2009 г. досега са многобройни случаите, в които българското правителство променя позицията си и то не като екип, а дори отделни министри имат различни позиции. Рано или късно се очакваше, че това щеше да доведе до скандал и това се случи тези дни. Все още не е ясно кой в крайна сметка е оторизиран да води основно преговорите с руската страна. Става ясно, поне по последните публикации, че това не е министър Трайков и че всичко е в ръцете на вицепремиера Дянков. А защо и как имат нарушена комуникация или дори скандал между двамата министри, това все още предстои да бъде изяснено.
Министър Трайков имаше много колеблива позиция през тези почти две години. Може би донякъде това е наклонило везните преговорите да отидат в ръцете на Симеон Дянков като финансов министър. Очевидно е обаче, че в правителството едната ръка не знае какво прави другата.
Искам да припомня колко дълго време се избираше консултант за проекта. Дълго време се търсеха и стратегически инвеститори, като се обещаваше, че в следващите три месеца това ще бъде факт. Нека да не забравяме и високопарните приказки на премиера, когато той беше на посещение в Бавария и когато се върна обяви, че до дни ще обявят кой е стратегическият партньор за „Белене”. Оттогава мина почти година – нищо не се случи. Всичко това прави българската позиция пред очите на нашите европейски партньори изключително лековата. Ние очевидно не сме сигурният и стабилният партньор и е естествено, че чуждите инвеститори ще бягат от нас.
Във вътрешнополитически план – няма защо премиерът Бойко Борисов да чака да дойде време за кампанията за изборите. Трябва да се направят спешни промени в кабинета. А може би е крайно време да се стигне и до оставка на целия кабинет.
Фокус: В руските медии се коментира, че скандалът у нас се развива изгодно за Русия. Така ли се получава според вас?
Илияна Йотова: Тълкованията могат да бъдат във всички посоки. Аз смятам, че в случая руските медии са на прав път, защото, слушайки тази сутрин част от интервюто на премиера, разбирам, че все пак каквото и да се случи, България до два месеца трябва да каже ще има ли договор за „Белене” или не, независимо от това кой как е подписал, парафирал и т.н. действия, които са извършени от един или от друг министър. Никой не е в състояние да ме убеди, че г-н Красимир Първанов в качеството си на директор на НЕК може да си позволи без знанието на премиера, на отговорните министри за този проект, да сложи своя подпис върху този анекс 12. Очевидно е, че всичко е било съгласувано, но с една част от правителството, заради което възникна и конфликтът. И мисля, че не е случайно предупреждението на Борисов към Трайчо Трайков – според мен той вече е уволнен, но просто се кача по-удобен случай.
Фокус: Как ви изглежда този скандал на фона на дебата в ЕС „за” или „против” ядрената енергетика?
Илияна Йотова:Всичко това у нас изглежда нелепо на фона на големия дебат, който се задава в ЕС „за” или „против” ядрената енергетика. Аз искам да попитам къде е точно българският интерес и кой го защитава в тази ситуация, в тези трудни преговори, които предстоят. Така или иначе българското общество не разбра каква е била точно позицията на българското правителство, когато Съветът на министрите е разговарял за стрес тестовете, когато са се определяли, начините, по които това да се извърши и кой да го извърши. Между другото доста смехотворно звучи едно изречение на премиера Борисов, в което той казва, че едва ли не за АЕЦ „Козлодуй” стрес тестовете вече са направени. Това тук буди недоумение сред колегите, с които съм разговаряла, защото тепърва ЕК до 15 април ще избира институциите, които ще извършат тези тестове, ще избира независими експерти. След това ще има един дълъг период за определяне на точните критерии за извършване на тестовете, така че такива изхвърляния в публичното пространство са повече от нелепи.
Фокус: Има ли дилема евтин ток или сигурност по отношение на ядрената енергетика според вас след събитията във Фукушима? Трябва ли да преосмислям проекта „Белене” по отношение на безопасността?
Илияна Йотова: Не мисля, че това е дилема. Напротив, смятам, че и едното и другото могат да бъдат постигнати, когато се направят съвременни проекти и бъдат направени централи, в които наистина не се жалят пари за тяхната безопасност. Във връзка с резолюцията, която две седмици обсъждаме в нашата парламентарна група, имах разговори с много експерти. Дори с наши колеги, евродепутати, които ме убедиха, че действително това, което е предложено като проект за „Белене”, в съобразено с всички съвременни, най-модерни технологии за безопасност. Лично аз смятам, че у нас въпросът за „Белене” се изражда – той не е „за” или „против” „Белене” от гледна точка на нейната безопасност, а от чисто геополитически интереси. Веднъж сме против Русия, другия път сме с Русия. Общо взето там се изроди диалогът за „Белене”. Всяка една от страните търсеше своите технически аргументи за отлагането на проекта. Всеки три месеца българското правителство се надяваше да намери нови и нови аргументи – ту за цените, ту за стратегически инвеститор, ту за нейната безопасност и т.н.
Така че такава дилема за мен не съществува. Ние всички просто трябва да решим, трябва да има диалог в българското общество как точно ще си осигурим енергийната независимост.
Фокус: Референдум заедно с изборите трябва ли да има, както предлага президентът Георги Първанов?
Илияна Йотова: Не смятам, че трябва да има референдум, защото всичко зависи от начина, по който се формулира този въпрос. Тази идея за референдума е стара, тя беше още за 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Нека този път наистина експертите да си кажат думата и техните аргументи да натежат. Стига сме политиканствали на тази тема. У нас трябва наистина да свалим политическата окраска от проекта „Белене”. България трябва хем да задоволява нуждите си, хем да изнася ток и хем да печели икономиката й.
Галина ДИМОВА
3S SOT
Читателски коментари
Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
3 S SOT
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.