От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarОбщина Несебър Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
June 2021
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
 
   
Бойко Борисов за проекта „Белене”  
От: 09-Април-2011 10:43;  Прочетена: 1660 пъти   
Автор(източник): Агенция "Фокус"

Снимката в цял размер... Click to enlarge?Бойко Борисов, министър-председател на Република България - в интервю за предаването на БНТ "Панорама"

Водещ: Седмици с два успоредни разказа – единия вътрешен, другия външен. У нас – подпис и скандал за „Белене”. През това време Европейския парламент обсъди и отхвърли идеята за мораториум върху ядрените централи. У нас – спор за пакта на еврото, през това време – Европа започна да спасява Португалия. У нас – заглъхващ разговор за Шенген, през това от европейски доклад стана ясно, че България е изпълнила техническите критерии. Три събития, за които се питаме – кое е технически въпрос и кое е политика? За всичко това и за още други неща, ще разговаряме днес с премиера Бойко Борисов. Добър вечер.
Бойко Борисов: Добър вечер.


Водещ: Тъкмо се зарадвахте за Шенген и идва скандала „Белене”, така ли стана?
Бойко Борисов: Първо, искам да поздравя колегите от вътрешно министерство, външно министерство, финансово министерство за отпуснатите пари, че знаете при нулева усвояемост, която имахме при еврофондовете, свързани с шенгенската ни граница, успяха да ги усвоят. Успяха да направят всичко, така че техническия ни доклад, най-после, да е абсолютно издържан и да нямат забележки в Брюксел към него. Към това, което казахте, бих добавил и Ботаническата градина на университета, видяхте колко се зарадваха, въпреки че е влязло в сила съдебно решение, че тя е на Министерството на културата, я върнахме на университета да я управляват, с единственото ни желание там да не се строи, да няма бетон и да се използва за обучение на студентите. И, разбира се, за хората, които искат да я видят. Приключихме темата „БАН”. Днес академик Съботинов беше при мен още веднъж да ми благодари, че направихме това, което никой не е правил – Закон за БАН, гарантирано развитие на академията в годините напред. Шенген, техническият ни доклад, сиреч това, което трябваше да го направим, сме го направили. И нека да минем към темата, която е най-много интересна в момента.
Водещ: Да, тя затъмни всичко. Скандалът за „Белене”.
Бойко Борисов: Напротив, това че се хвърля и финансов ресурс, хвърлят се много усилия от страна на всички да се изкажат по темата, по която са или некомпетентни, или гузни... И понеже ние сме сами срещу всички – срещу статуквото, се получава такова впечатление.
Водещ: Не сте ли вие статуквото в момента?
Бойко Борисов: В смисъл?
Водещ: Вие управлявате.
Бойко Борисов: Ние управляваме, но факт е, че сини, зелени, червени, пенбени, всички са срещу нас, какво ви говори? Тези, които 22 години правиха всичко това в държавата. И това не ме притеснява, защото аз сега, това ще е един от малкото случаи, в които ще прочета неща, но те трябва да бъдат ясни на вашите зрители веднъж завинаги. Започвам с това, че на 29 ноември 2006 година между НЕК-ЕАД, това е нашата енергийна компания, и „Атомстройекспорт” се подписа споразумение. В това споразумение от 2006 година... И тук правя една скобка, затова много пъти съм питал президента Първанов, питал съм предишния колега Станишев, въобще тройната коалиция, всъщност какво са подписали за цената? Сега ще си послужа за факти, защото публично те говорят лъжи – казват, че са подписали цена. Да, тя е такава – 3 900 и колко милиона. Но всъщност най-важните параметри ще ги прочета, вашите зрители да видят какъв договор са подписали, как се фукаха и говореха, че са направили голям шлем, нещо изключително за България. Просто съм взел договора, за да няма повече спекулации. Защото, ако си мисли някой, че за безобразията толкова много години, за третата-първа копка, която Станишев прави на АЕЦ „Белене”, ние ще им оперем пешкира, това не са познали. За това аз ще си служа, и ако ми дадете няколко минути, просто трябва да ги прочета. Вижте какво казва договора, съответно за АЕЦ „Белене”: „съгласно него страните ще завършат преговорите по окончателния договор, това когато го подписаха в пиано бара си спомняте, в срок от 12 месеца или една година от началната дата на споразумението, което е 29 ноември 2006 година.”Сиреч 2007 година той е трябвало да бъде подписано в абсолютно заключителен вид. И се обръщам към всички русофили, всички, които са защитници на „Белене” да знаят, че тройната коалиция и Станишев са ги излъгали, че са подписали подобно споразумение, начело с президента Първанов, разбира се. И в рамките от 2006 до 2007 година е трябвало да бъде приключен на темата „Белене” и в момента да се строи. Досега страните са удължавали действието на споразумението няколко пъти, в следствие, продължилия по-дълго преговорен процес. Като предишното удължаване за срока е постигнато с постигнатото на 30 септември вече от нас, 2010 година, споразумение 11, чиито срок изтече на 31 март тази година. Затова на 31 март се налагаше да бъде подписан въпросния меморандум за още три месеца удължаване. Но искам да обърна внимание на най-важната част в договора и да ви прочета, ако искате ще го оставя на отговорно пазене?
Водещ: Оставете, стига да не е класифицирана информация.
Бойко Борисов: Вижте какво казва този договор за разрешаване на споровете или така наречения арбитраж. „Всяка от страните може да започне официално арбитражно дело. Страните се съгласяват, че арбитража ще се провежда съгласно правилата за арбитраж на международната търговска камара в Париж. /.../ - правилата от еди какво си. Сиреч, пращат ни вече на арбитраж. Още нещичко много важно. Ще моля вашите зрители и камери да покажат, защото с популисти и лъжци повече не ми се иска да разговарям. Защото за радост, думите отлитат, както е казал мъдреца, но написаното остава. Ето я думичката „ескалация”. Сиреч, това което ние не можем две години да договорим с руснаците – това е ескалацията. И това е всъщност колко е оскъпяването на проекта от тези четири млрд. евро нагоре. И за което толкова пъти публично питах да ми кажат – какво са се разбрали. Понеже те не искат да си признаят провала на тези преговори, а сега им е удобно да се изказват, аз ще го прочета на глас. В точката „Ескалация” пише: „Юростат и индустриалните индекси, които ще се прилагат във формулата за ескалация ще бъдат договорени между страните.”
Водещ: Да.
Бойко Борисов: И всъщност ни връщат пак, че 2006 до 2007 година те е трябвало за тези 12 месеца да договорят каква е тази ескалация и темата да бъде приключена.
Водещ: Добре...
Бойко Борисов: А не сега Борисов, Трайков, Дянков или ГЕРБ да водят преговори все едно наново започваме един проект. Само, че над нас стои гилотината на похарчените стотици милиони левове през този период и арбитража в Париж. В следствие на което сме подписали въпросния меморандум, за който станаха спорове. Между другото, тук в рамките на шега, шега, ама, то си е истина, още една лъжа на господин Станишев. Преди изборите казваше, че който гласува за Борисов, получава Костов. Мисля че вече за всички е ясно, че не е така и е било лъжа и предизборна пропаганда.Ето какво пише в първите две точки на този меморандум: „До 30 юни 2011 година страните трябва да положат всички разумни и необходими усилия за извършване на подробен анализ на въпросите свързани с ядрената и радиационната безопасност.” Ако не се разберем, не важи този меморандум. Второ – „страните ще направят преглед върху външните въздействия на сигурността и експлоатационната безопасност на блоковете в АЕЦ „Белене”.” Ако не се разберем, пак не влиза в сила. Момент. За това ние имаме избран консултант – най-голямата банка с най-добрите експерти в света по ядрена безопасност, структуриране на финансовия проект, на икономическия проект, който работи в момента. И в рамките на три месеца ще ни даде и финансови, и икономически резултати. Изгодно ли е това за България или не е изгодно за България?
Водещ: Добре, аз ви изслушах седем минути. Сега моля ви, няколко бързи въпроси, за да уточним всичко това.
Бойко Борисов: С една дума – ние просто вървим по хода на тези споразумения. И последната ми само дума е, че иска към нас, ако ние го бяхме подписали това е за 600 млн. евро, които ние трябва в Париж да докажем дали трябва да ги платим, или не. Надявам се, че за всички стана ясно.
Водещ: Да. И сега, кажете, само с „да” или „не”. Тоест, вие отричате, че вие отваряте с този подпис вратата към „Белене”?
Бойко Борисов: Аз говоря с факти, с документи и с дати, и с всичко, което е подписано, и което съм заварил. Коя врата отварям? Третата-първа копка? Или това, че са теглени кредити, стотици милиони евра и са похарчени в „Белене”?
Водещ: Жълтият картон на Трайков?
Бойко Борисов: Сега, с голям риск да ми се разсърдите. Приемаме... Жълтият картон на Трайков е по една-единствена тема. Младостта има своите предимства, има своята амбиция, бързина на мисълта, желание за изява. Но когато се касае за толкова важни теми, едно изказване или едно взимане на оставка, може да изчака с няколко часа или няколко дни...
Водещ: Но той е бил прескочен, господин премиер, от свой подчинен.
Бойко Борисов: Аз помолих господин Трайков да изчака връщането на вицепремиера Дянков. Проведох конферентен разговор с тях, в който Дянков потвърди, че Първанов в случая не го е прескочил. Но това искам и за това казах на Трайков – колективния отбор, колектива, да изисква да изчакаш. С идването на Дянков да изслушаш какво той е разпоредил, ако е виновен Първанов, аз съм първия, който ще му вземе оставката заради теб. Аз винаги ще подкрепя и ще застана на страната на министъра си. /.../ налага с няколко часа или по-точно - той беше казал, че ще го уволни и тогава дойде да уведоми мен и да уведоми Дянков. Затова му казах – аз пръв ще му взема оставката. Аз съм взел на толкова хора оставката. Изчакай, и не бързай да обявяваш нещо, преди да е съгласувано по толкова важен въпрос. Защото вие виждате, в случая не само, че нищо лошо не е направено, ние бършем, да не кажа какво, или оправяме бакиите на това, което тези хора от 2006 до 2007 година е трябвало да приключат всички тези спорове. Приемаме, господин Василев, че ние не сме подписали този меморандум и това е вече още по-важно за „Белене” и тя вече касае националната сигурност. Приемаме, че ние не сме подписали нищо от това и вече държавата се намира в Париж, на арбитраж с руснаците. Темата „Белене” е затворена и вече за „Белене” не се говори. Тук вече е сериозния момент, който искам няколко минути и вашите зрители да вникнат в това и ще им кажа защо касае националната сигурност. Днес извиках директора на мариците – на „Марица-2”, на държавната топлоелектрическа централа. И дори го накарах собственоръчно да ми напише цените, по които НЕК изкупува електрическия ток от частните – „Брикел”, „Марица-1”, „Марица-3” и от държавните „Марица-2”. Но всичко пак е свързано с руската страна. Казваме вече „Белене” няма. 2017 година Пети реактор на АЕЦ „Козлодуй” – започват преговорите за неговото затваряне.
Водещ: Може да се удължи.
Бойко Борисов: Единственият, който може да удължи, това е същата тази компания, която е сключила договора за АЕЦ „Белене”.
Водещ: Сигурно ли е това?
Бойко Борисов: Повече от сигурно. Само една руска компания произвежда ядрените реактори. Сиреч, тези които ние сега ги обвиняваме, че искат да ни заробят, да ни унищожат, да ни смажат и каквото искате, чух от парламента на нашите партньори в дясно. Същата тази страна трябва 2017 година да каже за пети реактор, че е изгоден да бъде продължен живота му, а 2019 година за Шести. Питам аз тези стратези на националната сигурност, след като вече ги обвиниха руснаците, че са най-лошите хора в света, какво им пречи и те ще ни затворят. Мога да се обзаложа с всеки следващ премиер, че те ще ги затворят 2017 и 2019 година. И така, както затвориха Първи, Втори, Трети, Четвърти...
Водещ: Не ги затвориха руснаците.
Бойко Борисов: Напротив, /.../французите се опитаха да ни защитят тогава, че са ни безопасни реакторите, руснаците казаха- това не е наше дело. С един елементарен ход – ами, не знаем българите са ги поддържали, може да не са ги поддържали добре.
Водещ: А трябва ли ни „Белене”, господин премиер?
Бойко Борисов: „Белене” я няма вече. Сега ще стигнем...
Водещ: Добре, говорим за хипотеза.
Бойко Борисов: Не, не, „Белене” я няма, изпълнихме това, което искат сините. Отиваме – дали ще ни осъдят, дали няма, дали ще платим 600 млн. евро, или няма да платим, друга тема. Както, ако някой е проследил какво се случи с „Балкан”, авиокомпанията. В последствие не само, че... Продадена компания с всичките й активи, накрая държавата, нашата плати още 40 млн. долара. Но това ще бере последствията друг премиер. 2017 година пада пети, с една година по-късно пада двата реактора, /.../, на „Козлодуй”. Нямаме вече ядрена централа. Турция каза, че на Резово ще прави трета централа. Съгласно изискванията никой не може да я спре. Дори в ЕС, когато Австрия не желаеше Чехия да направи централа, те я направиха на 80 километра от австрийската граница и сега Австрия сигурно ще си купува ток оттам. Сиреч, следващия премиер да ме пита тогава защо аз съм се подвел под натиска на популистите, ликвидирал съм ядрената енергетика на България и съм дал на Турция да направи централи. В смисъл, аз не мога да им попреча, но от тях да купуваме ток. По-опасното и което съм възложил на министър Трайков и следващата седмица много активно ще се готвя, защото и по темата „Белене”, и по това, което говоря за така наречените възобновяеми източници, които звучат много добре, много добре за публиката, това са слънце, вятър, биомаса, има закон, който ще се гледа сега следващата седмица, какво следва? Хората казват „слънце, какво по-хубаво от това – грее слънцето, получаваме електрическа енергия, абсолютно”. Но искам на милите ви зрители да кажа, че в момента произведената от електрическите батерии, сиреч от слънцето, тази, уж, евтина енергия ние я плащаме 700 лева, над 700 лева. Към днешна дата „Козлодуй” дава електрическата енергия 42 лева.
Водещ: Но на „Белене” ще е доста по-скъп токът?
Бойко Борисов: Момент. „Белене” я няма, забравете „Белене”. Свършихме. Послушахме Костов и Мартин Димитров и ликвидирахме „Белене”. Няма я, няма „Белене”. Няма и все едно сме 2020 година сега и нямаме вече и „Козлодуй”, 5-ти и 6-ти са заминали. Руснаците са лоши, затворили са ни и тези реактори. Слънцето ни струва над 700 лева при 41-42 на „Козлодуй”, при 62 лева на държавната „Марица 2” и при 136 лева на частната „Марица”. Значи, „Козлодуй” дава на 42, „Марица” дава на 136. заварих я на 160, предоговорихме до 136, на електромерите на хората е 82 лева. Всичко останало ние дотираме и изнасяме пари навънка за големите компании, които толкова сме ги посрещнали добре с хляб и сол като инвеститори. А тези, които пък казват: „Ама, вятърът колко е хубаво. Духа вятър – получавам ток.” Държавата над 170 лева до 300 лева изкупува тока и плаща електромера на гражданина. С една дума, след като нямаме „Белене”, след като затворихме „Козлодуй”, ние оставаме на ТЕЦ-овете, на водноелектрическите централи и на така наречените вятър, слънце или биомаса. Биомасата ще е между 300 и 700 лева, ще е биомасата цената. Оставят на вашите зрители да смятат какъв ще бъде 2020 година цената на тока на потребителите. И понеже това е в пъти повече, нека те да си сметнат в колко пъти повече ще е, аз искам да питам кой премиер, коя политическа партия ще се ангажира толкова пъти да вдигне доходите в България – на работниците, на заплатите и на пенсиите. И тогава няма ли да се срути цялата икономика и да фалира държавата. Ето, това е национална сигурност и това е дебат, който, както за „Белене”, така и по този въпрос, с тези цифри. Аз ще вляза в парламента и тогава ще искам да чуя политическите партии какво ще кажат по този въпрос. Защото за „мариците” договорите са подписани от Костов, за тези от Тройната коалиция. Нека да бъдат любезни да кажат как смятаха те и защо държавната компания, която, уж, държавата е най-лошият собственик и стопанин, но дава на 62 лева и 51 стотинка днес, а другите дават на 136 лева. На кого е изгодно това? Тази разлика къде отива?
Водещ: Господин Премиер, няколко много кратки въпроса, настина.
Бойко Борисов: И на вашите зрители да кажа, че няма да позволя, въпреки че има държавен регулатор и затова виках и Христозов, затова виках и онзи ден директора на АЕЦ „Козлодуй”, няма да дам да се вдигне цената на тока, защото нищо не налага вдигането на цената на тока.
Водещ: Добре, разбирам. Много кратки няколко въпроса. Ще разделите ли Министерството на икономиката и енергетиката на две?
Бойко Борисов: Не.
Водещ: Ясно. Каква ще бъде съдбата на министър Трайков? Вие го нарекохте млад човек, но той е на 41 години.
Бойко Борисов: Изглежда много по-млад.
Водещ: Той е колкото мен, 70-ти набор.
Бойко Борисов: И се държи като млад човек, което е още по-хубаво, и е младоженец, което е още по-хубаво.
Водещ: Така. Днес стана ясно, че той държи на позицията си. Утре ще имате среща с него и с Дянков. Съдбата на Трайков каква ще бъде?
Бойко Борисов: Въобще съдбата на Трайков не се обсъжда.
Водещ: Тоест, той остава министър?
Бойко Борисов: Трайков, единствената ми претенция към него е първо да ни уведомява нас за това, което ще говори, и тогава да излиза и да говори пред медиите.
Водещ: Трябваше ли обаче да избирате между него и Валентин Златев, шефът на „Лукойл”, и то на два пъти?
Бойко Борисов: Нито веднъж не съм избирал между него и Валентин Златев. И тези, които искат да тикнат този разговор в спора, първо, абсолютно са цинични и аз ще ги помоля партийните лидери да си кажат, особено на една партия ...
Водещ: Коя?
Бойко Борисов: Те сами ще се разпознаят, аз съм сигурен, че ще стане ясно в следващите дни, дали от Лошия „Лукойл” не са ползвали безплатно гориво години наред и продължават, и то за стотици хиляди лева годишно. И не е ли цинично тези, които са се облагодетелствали от това, да говорят точно обратното? Бива да казват, че политиката е мръсна работа, но все пак трябва да имат малко кумова срама.
Водещ: Коя партия?
Бойко Борисов: Нито за момент Златев не е оказвал абсолютно никакво давление върху нас и в спора за цените, за радост те падат, съм заел страната на министър Трайков. И сега, като ги събера, ясно е, че Трайков не може да работи с Първанов при така създалите се условия. Аз ще му поискам на Първанов оставката. В случая обаче ще му я взема без той да има вина. И ще ги питам вицепремиера и министъра ще ли се научат да комуникират така както трябва, защото накрая контрата идва при мен.
Водещ: Ами, да.
Бойко Борисов: И затова, мисля, че ще и бъде един много кратък, съществен и последен разговор на тази тема между мен и вицепремиера и министъра. Който от този момент наруши тази субординация и това моя изискване, може да се сърди само на себе си, друга причина няма да кажа, за последен път го предупреждавам.
Водещ: Ако вие бяхте в опозиция, как щяхте да наречете правителство, в което двама министри спорят по телефона, а премиерът един час ги слуша отстрани?
Бойко Борисов: Демократично. В никакъв случай правителство на диктатор, в никакъв случай полицейско, в никакъв случай еднолично. Такива думи, които чух за себе си и партията ни в предишните месеци.
Водещ: Думата „хаос” не ви ли плаши повече?
Бойко Борисов: Какво е хаос - че има финансист, който счита че една сделка е правилна, и икономист, който счита, че са нарушени, не е против самото споразумение, защото той трябва а го подпише така или иначе, или трябва да отиде на съд на 1 април, или трябва да го подпише, спор няма. Спорът е защо Първанов го е прескочил или не му е докладвал, или на кой е докладвал и как е докладвал. Спорът е технически, не е по същество.
Водещ: Добре. Русия упражнява ли натиск върху вас?
Бойко Борисов: Абсолютно никакъв.
Водещ: Или който и да е друг?
Бойко Борисов: Аз мисля, че по-твърда позиция спрямо Русия никой досега не е водил. И ви дадох примери какво са подписвали.
Водещ: Добре.
Бойко Борисов: Те важните теми просто са ги набутали така в, уж, нещо си и след това са оставили ние да им ... Защо от 2006 години, докато ние дойдем на власт, те не са си финализирали сделката? Елементарен въпрос към Тройната коалиция. Защо?
Водещ: Друга тема, която е свързана с промяна на позиции - операцията срещу Либия. Сутринта казвате, че това е авантюра, движена от петролни интереси.
Бойко Борисов: Точно така.
Водещ: Вечерта кабинетът я нарича легитимна и правилна. Къде тук има последователност?
Бойко Борисов: Веднага бих дал и позицията на Обама. Първите дни изхвърли 150-160 ракети „Томахок”. Прати всичките си кораби и изтребители да бомбардират. За вчера каза да се оправят европейците.
Водещ: Свършил е ракетите, преустановил е. Тук няма промяна на /.../
Бойко Борисов: Ракети имат много. 20 милиона американци работят във военнопромишления комплекс, така че ракети имат много. Моята позиция винаги е била – такава важна операция, касаеща такъв размирен район, в такъв момент, Египет, Йемен, това, което се случи там, трябва да има много единно, здраво начало и то ръководството на НАТО да поеме командването, затова го има, затова са военните, и тогава да се удари. Да се отчетат всички последствия, да се отчетат поуките от Ирак. Защо трябваше да се избърза да се направи всичко това? Същото, което казах и на Трайков. Това щеше ли с един час, два, пет или ден, или два, да промени нещо в Либия – не.
Водещ: Добре, обаче има друга тема, по която ...
Бойко Борисов: Напротив, моята позиция абсолютно съвпада с на канцлера Меркел – тотално икономическо ембарго, блокиране на сметки, изолация на режима и те ще паднат за два месеца без една бомба да се хвърли.
Водещ: Обаче, по друга тема пък вие влязохте в различно мнение с Дянков – темата за подкрепата за Пакта за еврото. Защо трябваше да влизаме там, ако ще се наложи след години да спасяваме някой като Португалия?
Бойко Борисов: Искате ли да ви демонстрирам как, примерно, в рамките на месец-два никой освен мен няма да говори и няма да влезем в никакъв проблем – това правилно ли е?
Водещ: Не.
Бойко Борисов: Тогава? Демокрацията изисква и аз не случайно съм наел толкова много експерти-министри, за да може обществото да чува мнения, да чува позиции, да чува спорове, в които да се роди истината. Какъв е случаят с пакта, и аз, с днешното решение или да се подпомогне Португалия – отново е изляза, за съжаление, абсолютно прав. Да не говорим, че мисля, че даже и беше във вашето предаване, когато казах, че след Гърция, след Ирландия, след Ирландия следва Португалия и, за съжаление, ще дойде Испания. Това обаче дойде ли Испания, ще потопи съюза. Не ми се иска да го вярвам, надявам се, испанските власти да положат огромни усилия. Но всички социалистически правителства, които безобразно, подведени по популизма, вдигаха пенсии, заплати без да работят, без да има изкарани пари за това, вкараха държавите си във фалит. Защо Дянков, когато дойде при мен, каза: „Аз съм против влизане в този пакт.” Защото той носи след нас финансови ангажименти. Чисто политически добре ли е големите и ..., всъщност, ние, нали, се стремим да станем средноевропейска държава, да сме при богатите, големите, да взимаме решения, да участваме във взимането на тези решения. Оставайки извън този пакт, ние само щяхме, колкото вие ще научите от медиите, толкова ще науча и аз. А сега ние сме пряк участник във всичките тези процеси. Страхът на Дянков беше в едно единствено нещо, дори не е и за парите, че ще внесем дали 200-300 или колко милиона евро. Вие виждате в момента хвърлихме в боклука милиарди, които сме хвърляли в „Белене” и не ни пука като нация. И за тях ще получим нищо и ще дадем още милиард и нещо след време. Но не ни пука, ние сме богати. А тук за няколко стотин милиона, които гарантират на България и на децата ни, че ако възникне някога проблем, защото рано или късно пак ще дойдат социалисти и пак ще започнат да говорят за пенсии, за заплати, че ще вдигат без да работят, ще стигнем Гърция, Португалия, Ирландия. Това е нормално.
Водещ: Следващият път с Апатеро да нямате проблем като се срещнете с него?
Бойко Борисов: Не, аз съм му го казвал и на него. И не аз.
Водещ: Много интересно той какво ви отговори.
Бойко Борисов: Казвам, свали си дефицита на три процента. Като си свалиш дефицита на три процента, ще видиш как нито можеш да вдигнеш вдовишки пенсии, нито ще вдигнеш пенсии, нито ще вдигнеш заплати. Тогава вече ще дръпнеш рязко назад, е, да, и ще паднеш от власт. Но отговорността на политика е да удържи финансово-икономическата стабилност. И само да си кажа мисълта за Дянков защо. Страхът му идваше от това, че България е с най-ниските данъци в Европейския съюз.
Водещ: И ще ни накарат да ги вдигнем.
Бойко Борисов: И ще ни накарат да ги вдигнем. Само че ние там на съвета и в моето изложение казах: „Ние, затворихте ни четири реактора, затворихте ни химическата промишленост, поехме ..., даже и ракията не искате да се казва, че е българска ракия, ами, ние сега сме си извоювали българския бизнес и данъкоплатец да има най-ниските данъци, няма да ни пипате данъците.”
Водещ: Добре.
Бойко Борисов: И всичко това се отлага в много години назад, но ние участваме в този процес. И аз, докато съм там, няма как, защото се гласува и без гласа на един няма как да стане а променят данъците и в България.
Водещ: Последен въпрос, господин Премиер.
Бойко Борисов: Това за тока чу ли се, че няма да дам да вдигнат цената?
Водещ: Да, ама аз пак ще ви попитам в последния въпрос. Българите са тревожни, дали заради кризата, дали заради цените, дали заради събитията по света, те са тревожни и това се вижда с просто око. Можете ли да им осигурите спокойствие?
Бойко Борисов: Мисля, че в тази най-могъща финансово-икономическа криза, най-голямото бедствие в света, което в Япония се случи, държави, които са ни били за пример ... А тук има и още един парадокс. Тези държави, които бяха давани дори за пример за усвояване на еврофондовете, затова големите държави, Франция, Германия преди всичко, Холандия, натискат и искат да има такъв Пакт за еврото, защото им писна някой правителства да си правят социална политика и да изглеждат много готини за хората и в един момент Меркел и Саркози да бъркат в джоба и да плащат с данъците на французите и на германците.
Водещ: Обаче, и ние не сме цъфнали и вързали.
Бойко Борисов: Така. Тези държави, особено Португалия, особено Ирландия, и Гърция, и Испания, се даваха за пример за усвояване на еврофондовете. В един момент европейците казват: „Добре, хем ви дадохме пари да усвоите, да си направите държавите, и вие дори и при това положение пак не искате да стиснете дефицита и да бъдете дисциплинирани.”
Водещ: Но стандартът им е по-висок и те са по-щастливи от българските граждани, които в момента, вече 20 години живеят с ниския стандарт и ниските заплати, и ниските пенсии. Затова исках, пак ви питам ще им дадете ли спокойствие?
Бойко Борисов: При тях никога не е имало комунизъм, господин Василев. Ние, виждате, 22 години след революцията още се занимаваме с 50 процента от посланиците агенти на Държавна сигурност.
Водещ: А ще им дадете ли спокойствие?
Бойко Борисов: И да се пошегувам с БСП, че нямали в парламента агенти на Държавна сигурност. Те няма как да имат, защото агент означава да внедриш някой на друго място, те са ги внедрили във всички партии.
Водещ: Да или не – ще осигурите ли спокойствие на хората сега?
Бойко Борисов: Аз мисля, че начинът, по който работи това правителство, това, че запазихме данъците, върнахме еврофондовете, строим, е възможно най-доброто, което може да се случи. Всичко останало е, нали, видяхте какво са подписвали. Всичко останало е това.
Водещ: Добре.
Бойко Борисов: По-голямо спокойствие от това, ако искат, идват избори, ще изберат, когото искат.
Водещ: Благодаря ви за разговора, господин Премиер.
Бойко Борисов: И аз благодаря.

Bulrest.com Bottom
Читателски коментари
Коментар на: Мончо от 09-Април-2011 19:42
Казва се: Благодаря ви за МОНОЛОГА

Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
3 S SOT
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.