От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarИнформационна агенция ФОКУС Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
June 2024
ПВСЧПСН
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
   
Екскурзоводи, водачи и ски инструктори затъват в бюрокрация  
От: 11-Април-2011 20:18;  Прочетена: 1944 пъти   
Автор(източник): Mediapool.bg

Снимката в цял размер... Click to enlarge?

Екскурзоводите, планинските водачи и ски инструкторите и ски училищата влизат в публични регистри, които ще се поддържат от три нови професионални сдружения. Това предвижда новият Закон за туризма, който бе публикуван в понеделник на страницата на икономическото министерство за обществено обсъждане.Според новия Закон за туризма

Екскурзоводи, водачи и ски инструктори затъват в бюрокрацияСлед влизане в сила на закона екскурзовод може да бъде само лице, вписано в публичния регистър. Необходими са документ за професионална квалификация или диплома, документ за владеене на чужд език, декларация, че не е лишен от право да практикува, както и заплащането на такса. Освен това вписването в регистъра ще става след полагането на теоретичен и практически изпит.

Ако го издържи, екскурзоводът получава сертификат и идентификационна карта, които също се заплащат. "Сертифицираният" екскурзовод се задължава да спазва Кодекс за професионална етика, който ще се изготви от професионалното сдружение, в противен случай може да бъде глобен с 50 до 500 лева или да му бъде отнето правото да практикува в продължение на от 3 месеца до 1 година.


Сходни са правилата за планинските водачи и ски инструкторите.


Законът разписва и правилата, по които ще бъдат създадени трите нови браншови организации. Сдружението на екскурзоводите например може да бъде учредено по инициатива на най-малко 50 физически лица с професионална квалификация, които образуват инициативен комитет. Същите са правилата за сдруженията на планинските водачи и ски инструкторите. Професионалните организации трябва да се регистрират като юридическо лице с нестопанска цел до шест месеца след обнародването на закона. Таксите, събирани от сдруженията, се определят от Министерски съвет по предложение на икономическия министър.


Идеята за регистър на екскурзоводите не е сегашна, като целта е да се гарантира качеството на услугата. След няколко години умуване регламентът най-накрая намери място в новия Закон за туризма, който ще отмени сега действащия.


Звездите за срок от 5 години


Новите правила предвиждат и дълго обсъжданото отпадане на безсрочната категоризация на местата за настаняване, заведенията, ски пистите и т.н. Звездите вече ще се дават за 5 години, като прекатегоризацията ще се случи поетапно за всички обекти от 2012 г. до 2016 г.


Предвижда се още СПА и уелнес центровете също да подлежат на сертифициране за пет години. Условията и редът за сертифициране на уелнес и спортно-оздравителните центрове, както и изискванията към персонала и към управителя на тези центрове ще се регламентират в наредба на министрите на икономиката и на здравеопазването.


Отпадат категориите на плажовете, а при ски пистите отпада категорията "зелена".


Законът предвижда създаването на компания "Българска туристическа организация", която ще поеме рекламата и маркетинга на българския туристически продукт.


Предприятието ще разработва, изпълнява и отчита годишната програма за национална туристическа реклама и националната маркетингова стратегия. То ще е на подчинение на икономическия министър и ще се ръководи от управителен съвет и изпълнителен директор. Дейността на компанията ще се финансира с 10% от събрания туристически данък, 50% от събраните глоби по Закона за туризма, от такси, които фирмите плащат за участие в международни изложения, от дарения и други. Към него ще бъде създаден и експертен съвет, съставен от браншовите организации.


Туристическо райониране


Законът предвижда още страната да бъде разделена на няколко района, които ще подготвят регионални туристически продукти. Районите ще се обявяват с решение на икономическия министърът и ще са под контрола на местни организации.


В тези структури задължително ще членуват общините, областните управи и местните туристически сдружения. По желание в тях могат да се включат и природни паркове, музеи и други организации, участващи в туризма.


Регионалните звена ще се регистрират по Търговския закон и ще имат право да извършват стопанска дейност. Ще изготвят маркетингови стратегии и реклама на конкретния район и ще го представляват в държавното предприятие. Те ще се ръководят от общи събрания, в които влизат представители на всички членуващи структури и управителен съвет от девет членове. Петима от тях ще бъдат представители на бизнеса, трима - на общините, и един - на областните управи. Отделно ще има контролен съвет, в който ще влизат експерти от министерствата на финансите и на икономиката и един от общото събрание.

Bulrest.com Bottom
Читателски коментари
Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
3 S SOT
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.