От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarLK-Nesebar Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
April 2024
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
   
Антимонополният орган отказа да спре концесията на бургаския порт  
От: 15-Април-2011 17:09;  Прочетена: 2287 пъти   
Автор(източник): Mediapool.bg

Снимката в цял размер... Click to enlarge?

Комисията за защита на конкуренцията отхвърли втора жалба в рамките на седмица срещу откриването на процедура за концесиониране на Пристанищен терминал Бургас-Изток 2. Този път оплакването е от лондонското дружество "Интегрейтед Порт Системс Лимитед", което твърди, че конкурсните условия са дискриминационни, непрозрачни и противоречат на Закона за концесиите.



Антимонополният орган отказа да спре концесията на бургаския порт

Лондонско дружество се жалва от дискриминационни условия в конкурса







Според "Интегрейтед Порт Системс Лимитед" в документацията за концесиониране на бургаското пристанище има условия, дискриминиращи стратегически пристанищни оператори и даващи предимство на лица, които не са такива.


Конкурсът не дава възможност на участника да докаже, че отговаря на техническите и финансови изисквания на възложителя, като представи договори с трети лица. Такава опция е предвидена в член 26, ал. 6 от Закона за концесиите.


Дружеството счита още, че процедурата не е достатъчно прозрачна и възлагането на договор ще се разглежда като държавна помощ.


КЗК обаче отхвърля жалбата с мотивите, че от спирането на процедурата ще произтекат значително по-големи вреди, отколкото ако се прекрати и стартира наново.


"Интегрейтид Порт Системс Лимитид” не е изложил никакви мотиви за отмяна на конкурса, но от жалбата му става ясно, че иска спиране на процедурата и откриването на нова, която да включва разпоредбата на чл. 26, ал. 6 от ЗК, се казва в решението на КЗК.


Комисията посочва още, че дори и конкурсът да не бъде спрян и да продължи с решение за избор на концесионер, интересите на жалбоподателя са защитени в максимална степен. Договор не може да бъде сключен докато КЗК не се произнесе, че всички етапи на процедурата са законни, казват още от антимонополния орган.


Преди седмица комисията отхвърли жалба срещу откриването на конкурс за концесия на бургаския порт, подадена от "Космос Енерджи" ЕООД, която инвестирала 4.3 млн. лева за изграждането на склад на територията на пристанището. Фирмата иска складът й да се изключи от обхвата на концесията т.е. процедурата да спре и да започне наново. От КЗК отхвърлят жалбата с мотива, че спирането на процедурата ще доведе до значителни обществени вреди, а самата концесия не ощетява жалбоподателя. Той може да си реши търговския спор с бургаския порт по стандартен начин. От КЗК заявяват, че "Космос Енерджи" може да се включи в концесията като кандидат.


Концесията на бургаския порт бе стартирана от правителството в края на февруари като основното условие към бъдещия стопанин е да изплаща японския заем от 268 млн.лв., с който бе изграден новия Терминал 2. Пристанището е в критично финансово състояние, както заради заема, така и заради спирането на работа на "Кремиковци".


Недоволни от концесията на бургаския порт се оказаха служители на "Пристанище Бургас", които излязоха на мирен протест в четвъртък. Те заявиха, че концесията ще доведе до съкращаване на близо 800 докери и механизатори от работещите в момента 1016 човека.


По думите на представители на четирите синдиката в порта ръководството ги е уверило, че са защитени 288 работници, които трябва да преминат на трудов договор към новия концесионер. Липсва яснота за бъдещето на останалите близо 800 човека.


Протестиращите служители на Пристанище Бургас излязоха с декларация до премиера Бойко Борисов, министрите на транспорта, на финансите и на труда и социалната политика, в която настояват да се отмени обявената концесия на терминал Изток 2, включваща Терминал Насипни товари и Терминал 2А . Портовиците поддържат първия вариант на Министерството на транспорта от 19 март 2010 година – да се отдаде на концесия или само Терминал 2А или цялото пристанище. В декларацията се настоява още да се разработи социална програма съвместно с представителите на работниците и служителите, съгласно Кодекса на труда и Закона за концесиите.

Bulrest.com Bottom
Читателски коментари
Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
БУРГАС ФУТБОЛ
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.