От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarВила Ива Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
April 2024
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
   
Нова книга на Издателство ЕРА :'Самурай' 
От: 16-Април-2011 19:06;  Прочетена: 1905 пъти   
Автор(източник): nessebar-news.com

Снимката в цял размер... Click to enlarge?Макар че самураите отдавна са застинали в пясъците на миналото, легендата за тях е жива и до днес. С масивните си брони, страховити мечове и строг кодекс на честта японските воини отдавна са се превърнали в митични фигури. Въпреки че повече от 130 години тя не съществува, тази уникална каста от бойци продължава да вдъхновява и Изтока, и Запада. Самураите заемат почетно място в популярните романи, комикси и филми и са се превърнали в символ на японската култура. Но каква е историческата истина зад легендата?

На пазара от 18 април.


"Самурай"

Историята на последния воин

От автора на „Чингис хан”, „Кублай хан” и „Теракотената армия”

Джон Ман


В най-новата си книга известният изследовател и пътешественик Джон Ман пресъздава реалния образ на бойците и краха на феодална Япония чрез историята на последния истински самурай – Сайго Такамори.

От раждането си в подножието на вулкана Сакураджима до ритуалното си самоубийство той е пример за съвършения воин. Въстанието, предвождано от Такамори, слага край на 250-годишната изолация и феодална разпокъсаност на Япония. А Джон Ман майсторски проследява шеметно развилите се събития, вследствие на които страната се превръща в единна, отворена за света и бързо развиваща се държава.

През 1850 г. положението в Япония е почти същото като през 1600 г. – тя е самостойна общност от 30 милиона крепостни селяни, управлявани от 300 владетели, подчинени на военния диктатор на държавата – шогуна. На върха на пирамидата е императорът – полубожествен и откъснат от всекидневните дела.

Самураите са военен елит от около 2 милиона души, които крепят този ред. Джон Ман използва личната съдба на последния представител на тяхната каста, за да разкрие същността на техните разбирания, традиции, обучение и култура. Самураите са явление, прераснало в своеобразна традиция, която съществува и властва в продължение на столетия.
 
Пряко подчинени на шогуна, дори и в мирно време бойците получават повече облаги от другите слоеве в японското общество. Несъмнено най-впечатляващ за съвременния човек е техният кодекс на честа, наречен бушидо. Той се гради на изключителен патриотизъм, абсолютно презрение към смъртта, обожествяване на императора и безусловна вярност на шогуна. Този морален кодекс е съдържал неписаните правила, които всеки самурай е спазвал през целия си живот.

Апогеят на воините е през средните векове, но те оцеляват и са неизменна част от живота на страната чак до 1877 година, когато са унищожени по време на избухналото тогава самурайско въстание. През 1880 г. японската военна каста вече не съществува, а заедно с тях изчезва и цялата феодална структура. Япония с един скок се озовава от средновековието в съвременния свят. Въстанието не се ползва с популярност, тъй като селяните са безгласна буква в него, но то води до появата на познато на европейците обществено устройство: суверен на върха, управляващ елит, формираща се средна класа и неспокойна, но държана в подчинение селска маса.

Този драматичен период от японската история Джон Ман умело пресъздава чрез живота на Сайго Такамори. Той е човекът, спомогнал за провеждането на революцията и едновременно с това превърнал се в нейна жертва. Такамори е сложна и противоречива личност, разкъсвана между миналото и бъдещето. Последният самурай живее на границата на два свята.
 
Той е бил едновременно висш държавен служител и бунтовник; човек, който презира чужденците, но и неохотно признава нуждата от промяна; воин, който обича да съчинява китайска поезия; човек със страст към живота, който през по-голяма част от земния си път е отдаден на стремежа да умре достойно. С неговата смърт през 1877 г. загива една хилядолетна традиция и започва нова епоха.

Това е историята на Сайго. Това е историята за раждането на съвременна Япония.

За автора:

Джон Ман е историк и писател, с подчертан интерес към Далечния изток. Той изучава френски и немски език в Оксфорд и има две следдипломни квалификации – по история на науката в Оксфорд, и по монголски език в Училището на ориенталските и африкански науки. Ман обича да пътешества и прави проучванията за книгите си на мястото, на което са се развили събитията.
Запленен от богатата култура и история на България, Джон Ман е посещавал страната ни два пъти и дори е осиновил българче. За разлика от повечето писатели, които контактуват единствено чрез литературните си агенти, англичанинът живо се интересува от превеждането и подготовката на неговите книги за българския книжен пазар, убеден, че те ще се приемат много добре от родните читатели.
Джон Ман е автор на „Чингис хан”, „Кублай хан” и „Теракотената армия”, които са преведени на над 20 езика.


3S SOT
Читателски коментари
Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
Aristidov PC Shop 2
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.