От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarВила Ива Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
April 2024
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
   
Дамян Лазаров: КЗП има готовност да предприеме серия от проверки на туристически обекти по Черноморието  
От: 17-Април-2011 17:02;  Прочетена: 2160 пъти   
Автор(източник): Агенция "Фокус"

Снимката в цял размер... Click to enlarge?Дамян Лазаров, председател на Комисията за защита на потребителите пред Агенция „Фокус” за контролната дейност на КЗП през летния туристически сезон и резултатите от проверките през зимния сезон.

Фокус: Какво показва контролната дейност на Комисията за защита на потребителите през зимния туристически сезон? Колко туристически обекта провериха инспекторите и за спазването на какви изисквания следиха?


Дамян Лазаров: Като цяло можем да обобщим, че зимният туристически сезон мина относително спокойно. Това се дължи както на туристическия бранш, при който виждаме тенденция за спазване и прилагане на нормативната база, така и на организацията на контролната дейност. Във всички случаи тя оказва необходимия възпиращ ефект върху онзи, който би направил опит за нарушаване на нормативната база, която регламентира туристическата дейност.
Освен превенцията, която беше направена за периода от декември до март включително, проверихме над 2 300 туристически обекта по време на активния зимен туристически сезон. Преобладават заведения за хранене и развлечения – над 2100, над 150 са проверените средства за подслон и места за настаняване. Проверени са и 53 лица, извършващи туроператорска и турагентска дейност. В тези проверки основен акцент е вниманието върху правото на информация на потребителя, който ползва съответните туристически услуги. Колегите са следили за наличие на удостоверение за категоризация, което по безспорен начин показва, че са покрити минималните изисквания за безопасност за предлаганите услуги. При проверката на търговците, които извършват туроператорска и турагентска дейност инспекторите са следили за удостоверение за регистрация и при наличието на такава спокойно можем да кажем, че са налични необходимите предпоставки които да обезпечат защита на икономическите интереси на потребителите, сключвайки предварителни и окончателни договори със съответните туроператори и турагенти. За да бъде изцяло затворена системата на контрол, обезпечаваща напълно правата на потребителите, много внимателно се следеше в туристическите обекти за съответствието на предлаганите туристически услуги с изискванията за определената категория в заведенията за хранене и развлечения и в местата за настаняване и средствата за подслон.
Там, където има несъответствие, освен санкциите, следват и други процедури за привеждане в съответствие на тези туристически обекти.
Фокус: Какви санкции са наложени на търговците и какви нарушения са констатирани?
Дамян Лазаров: 260 търговци са глобени по време на тази кампания в периода декември до края на март предимно за това, че надписът за вида, наименованието и категорията на обекта не отговаря на съответствието и може да въведе потребителя в заблуда. В някои случаи е констатирана липса на информация за предлаганите допълнителни услуги. В заведенията за хранене и развлечения присъства лист-меню или карт-меню без обявени грамажи. Глобили сме и търговци за това, че не поставят удостоверението за категоризация на видно за потребителите място или съответно временното удостоверение за открита процедура по категоризиране.
Тази информация е изключително важна, тъй като всеки, преди да вземе своето решение за сключване на някаква сделка, трябва да знае какво заведение посещава, дали е подходящо облечен, дали предварителните очаквания ще бъдат покрити със съответните видове услуги. Всичко това е свързано както с вида на заведението, така и с категорията, нивото на обслужване, което не е без значение и един потребител не би се чувствал достатъчно комфортно, ако е подведен от тази информация.
В редки случаи сме констатирали предоставяне на туристически услуги в некатегоризирани туристически обекти. Това са единични случаи, в които веднага сме наложили административната мярка временно затваряне на туристическия обект. Глобите за нарушенията, които изброих, са между 500 и 10 000 лева.
Фокус: За летния туристически сезон, какви проверки предвижда Комисията за защита на потребителите на туроператори и турагенти в средствата за подслон и местата за настаняване?
Дамян Лазаров: Към настоящия момент можем да кажем, че сме в преходен период. Началото на великденските празници очакваме по-голяма активност, да се насочат повече туристи към летните курорти. С това ще се сложи едно символично начало за по-активно присъствие на туристи по Черноморието. Някои от обектите ще отворят точно в този момент, други по-късно, трети са работили през цялата година. Всичко това изисква адаптивен подход на организацията на контролната дейност, към съответната реакция на търговците спрямо желаещите да почиват и да посетят съответните курорти. Имаме готовност по сигнали на потребителите, на базата на предварителната информация, с която разполагаме, да предприемем серия от проверки на туристически обекти по Черноморието.
Планирали сме няколко работни срещи с местното самоуправление, с туристическия бранш, някои контролни органи, които също имат правомощия в областта на туристическите обекти. Искаме на тези срещи да положим началото на още по-добра координация между контролните органи и организация на контролната дейност, да видим въпросите, които вълнуват бранша, да покажем кратка извадка от това, което сме констатирали като контролна дейност в първите една-две седмици на по-интензивен контрол, да направим анализ и сравнение спрямо резултатите от миналата година. Всяка една от страните да си зададе своите въпроси и респективно да можем да си дадем джентълментска дума, че всеки ще играе според правилата – инспекторите ще работят по начин, по който няма да пречат на лоялния търговец, същевременно ще си извършват своите задължения по закон. Ще видим каква готовност ще декларира браншът за спазване на нормативната база и ако възникнат спорове, те да се отзовават на извънсъдебните способи за тяхното решаване, за да не се влиза в една по-тежка и тромава съдебна процедура. Ще искаме да заявят ясно и точно това преди началото на сезона, което носи много дивиденти на двете страни – потребител и търговец при възникване на спор.
Ще поговорим с местното самоуправление относно някои процедури, които са свързани и са функция от тяхната организация и реализация на базата на правомощията по Закона за туризма, подобряване на взаимодействието и координацията с останалите контролни органи, особено с новата Агенция по храните, доусъвършенстване взаимодействията със структурите на МВР, с Националната агенция за приходите.
Ще се внимава изключително много в насрещните проверки за пакетите, които са получени от туристите и продадени им чрез туроператори или чрез турагенти и легловата база – да има едно пълно съответствие. Очакваме голяма част от туристите да дойдат организирано – ще следим дали техните пакети покриват предварителната информация, която те са получили, и на базата на която са сключили съответните договори. Ще следим информацията, която се предоставя при записвания в последния момент. Тогава времето за избор и реакция е относително малко и има опасност потребителят да не вземе най-доброто търговско решение, ако реквизитите на предварителната информация не са достатъчно конкретно попълнени или са използвани термини с нееднозначно значение по съответния въпрос.
Фокус: Какви съвети бихте отправили към потребителите, които планират туристическо пътуване?
Дамян Лазаров: Във всички случаи те трябва да са в ситуация, в която техните очаквания и потребности да бъдат удовлетворени по безспорен начин, за да могат да кажат, че туристическата услуга е с високо качество. За да бъде тази нагласа удовлетворена, зависи и от самите тях. Ако те не се възползват от правото на информация достатъчно коректно, във всички случаи ще имаме оценка, че качеството на услугата не е било добро и не са удовлетворени. Затова преди да влезе в договорни отношения, е много важно потребителят да се убеди, че ще получи това, което му е необходимо. Освен това, той трябва да види при какви условия и как може да предяви рекламация. Ако е разочарован от неточна или непълна информация, веднага може да се обади на телефона на потребителя 0700 111 22, откъдето ще има моментална реакция на дежурен екип.

Веселина ЙОРДАНОВА
3S SOT
Читателски коментари
Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
Aristidov PC Shop 2
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.