От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarВила Ива Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
May 2024
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
 
   
Илко Семерджиев: С много пари организираме хаос в здравеопазването  
От: 18-Април-2011 18:59;  Прочетена: 1960 пъти   
Автор(източник): Mediapool.bg

Снимката в цял размер... Click to enlarge?С много пари организираме хаос в здравеопазването, позволяваме парите да бъдат откраднати, а страната ни се връща от пазарен модел в сектора обратно към соцмодела “Семашко“. Това заяви в понеделник бившият министър на здравеопазването от кабиента на ОДС д-р Илко Семерджиев на публична лекция с тема “Здравната реформа от 1990 до 2011 г. - напред, кръгом и пак напред“.

Илко Семерджиев:

С много пари организираме хаос в здравеопазването


От пазарен модел страната ни се връща към модела “Семашко“Семерджиев смята, че голяма част от натрупаните днес проблеми в системата се дължат на грешни управленски решения и най-вече на недопускането на пазарна регулация в сектора за сметка на прекомерната държавна намеса.


“Трудно се управлява пазарен модел в здравеопазването, особено за хора, които имат комунизъм в главата си“, коментира той.


Липсва симетрия между цели и ресурси


Семерджиев посочи, че, за да работи добре системата, трябва да има симетрия между цели и ресурси. Иначе секторът генерира проблеми. По думите му този баланс вече веднъж е нарушен заради това, че при един размер на здравната вноска покриваният от НЗОК пакет здравни услуги е растял постоянно. “Тръгнахме от 6% здравна вноска и се предвиждаше през 2006 година тя да стане 12%.
Българинът плаща най-много лични средства за здраве в ЕС


Българите дават най-много лични средства за здравеопазване в сравнение с другите граждани на ЕС, сочат данни от проучване на Световната здравна организация през 2009 година. Това съобщи в понеделник д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.


Докато другите европейци плащат средно 25% от цената на медицинските услуги с лични средства, а останалото се покрива с публични, българите дават от джоба си половината от цената на услугите.


Българите са и най-недоволни от здравната си система в ЕС. Най-удовлетворени от здравеопазването си са холандците, а преди нас се нареждат страни като Албания, Румъния и Хърватия.

Това не се случи“, припомни той. Въпреки това той смята, че и днес средствата в сектора не са никак малко. От 1997 година насам, например, те са нараснали от под половин милиард до няколко милиарда.


“С много пари организираме хаос в здравеопазването и позволяваме те да бъдат откраднати. Даренията в болниците са се превърнали в евфемизъм за корупция и принуда. Ние сме удавници в собствените си средства, защото ги управляват хора, които създават хаос с тях“, коментира Семерджиев. 


Той даде пример и с хоспитализациите, които са били намалени от 1.5 млн. годишно през 1985 година до около 1 млн. през 2001 година, след което отново са нараснали до 1.8 млн. през 2008 година. “Това са случва при положение, че в същото време населението намалява“, коментира Семерджиев. Според него за това е допринесло превръщането на спешната помощ в болниците в “черен вход“ към системата. За ръста на хоспитализациите по думите му е спомогнала и липсата на информационна система, с която да се осъществява контрол.


Вместо приватизация създадохме нова мрежа от частни болници


Като проблем Семерджиев очерта и несъстоялата се болнична приватизация. Той посочи, че през 2000 година е имало 253 болници, а през 2009 година – 352.


“Изграждали сме втора, паралелна мрежа от нови частни болници, вместо да се приватизират съществуващите“, посочи той.


Несъстояло се пазарно ценообразуване


Като проблем Семерджиев очерта и несъстоялото се пазарно ценообразуване. Според него цените на клиничните пътеки трябва да се определят от всяко лечебно заведение според разходите му. Той е на мнение, че лекарите сами трябва да остойностят труда си, а не това да се прави от държавата.


Семерджиев заяви още, че стопанската дейност на лечебните заведения не е работа на лекаря, който не трябва да се интересува от цени на клинични пътеки и др. По думите му в това отношение мениджърите на болници са големите длъжници на здравната система. “В системата има пари, но те не стигат до лекарите“, коментира Семерджиев и даде за пример, че по света до 50-60% от общите приходи отиват за заплати, а тук има болници, в които този процент е 20.


Никой не е залагал НЗОК като вечен монополист


“Никой не е залагал НЗОК като вечен монополист“, коментира още Семерджиев, който е и създател и пръв директор на Здравната каса.


Той допълни, че от самото начало идеята е била след период от около десет години да има конкуренция между НЗОК и частни каси.


Според Семерджиев преходът трябва да е директно към конкуренция, без междинни етапи.


По повод прехвърлените в края на миналата година в републиканския бюджет трупани с години излишъци в рез


ерва на НЗОК от 1.4 млрд, Семерджиев заяви: “Не искам да съм на мястото на този министър и този директор на НЗОК, които позволиха това да се случи. Това не е национализация, а кражба“. “Каква реформа ще правим като нямаме резерв“, коментира още той.


По думите му в момента секторът вече е в изходна позиция, в която се връщаме към соцсистемата “Семашко“, прикрит зад компрометиран здравноосигурителен модел. Като още един пример за това той посочи фиксираните бюджети на болниците, с които се финансират структури, а не дейност.

3S SOT
Читателски коментари
Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
Вила Ива 1
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.