От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarОбщина Несебър Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
June 2021
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
 
   
"Росатом“ не приема отлагане, премиерът прехвърля отговорността на парламента  
От: 20-Април-2011 19:58;  Прочетена: 1634 пъти   
Автор(източник): Mediapool.bg

Снимката в цял размер... Click to enlarge?

"Бургас и бургаският регион се бушуваха и бунтуваха срещу проекта за петролопровод "Бургас – Александруполис". Спряхме го, но там неустойките са много по-малко и ние го правим много интелигентно, това не можете да ни го отречете, за да не плати един ден държавата. Но тука са ни вкарали с двата крака вътре, аз правя всичко възможно да се измъкнем оттам без загуби, а дай боже да го направим така, че да е добро и за България и да носи приходи след време", заяви Борисов.Проектът АЕЦ "Белене“

"Росатом“ не приема отлагане, премиерът прехвърля отговорността на парламента


Изказващите се в България "да си мълчат и да не се обаждат“Руската държавна корпорация "Росатом" не приема по-нататъшно отлагане на изпълнението на проекта за АЕЦ "Белене", каквото допуска българският министър икономически министър. Това става ясно от публикация на руския вестник "Комерсант" в сряда. В коментар по темата българският премиер заяви, че не чете този вестник. Той препоръча на изказващите с в България "да си мълчат и да не се обаждат“ и даде да се разбере, че накрая ще прехвърли на парламента отговорността за своето решение за "Белене“.


"Росатом“ не приема отлагане след 1 юли


Пълният анализ на проекта за АЕЦ "Белене" от британските консултанти HSBC може да отнеме 18 месеца, пише в. "Комерсант", като се позовава на думи на министър Трайчо Трайков от вторник и добавя, че властите в София се надяват "Росатом" да прояви разбиране и да сключи с България ново споразумение.Според руснаците проблемът на “Белене“ е само цената


Единственият проблем на проекта за строежа на АЕЦ “Белене“ е в преговорите за цената на централата, а по отношение на безопасността няма какво повече да се предложи. Реакторите в Белене ще са най-безопасните в света, заяви в сряда пред български журналисти в Москва Генадий Тепкян, вицепрезидент на руската компания изпълнител на проекта “Атомстройекспорт“ (АСЕ), цитиран от БНТ.


На 26 април България и Русия започват пореден кръг от преговори по проекта, като Тепкян е оптимист, че този път двете страни ще успеят да се разберат и до 1 юни окончателният договор за строежа на АЕЦ Белене ще бъде факт.  


Още


Министърът на икономиката, енергетиката и туризма на България Трайчо Трайков призна, че британската банка HSBC не е в състояние да направи пълен анализ на толкова мащабен проект, като АЕЦ "Белене", в срок от два месеца.


Освен това министърът не изключва във връзка с исканията на Европейската комисия да се наложи ново проектиране на системите за пасивна и активна безопасност на бъдещата централа.


От "Росатом" обаче обяснили пред "Комерсант", че се ръководят от подписания 12-ти анекс към договора за АЕЦ "Белене", според който окончателният договор за изграждане на централата трябва да бъде парафиран до 1 юни и подписан до 1 юли тази година. Ако това не стане, "Атомстройекспорт" (дъщерна фирма на "Росатом", изпълнител на проекта за АЕЦ "Белене") няма да има юридически основания да продължава работата си в България, добавили от държавната руска корпорация. Това ще означава, че България се е отказала от проекта и че "Атомстройекспорт" може да поиска неустойки за своите загуби, заявили от "Росатом".


За размера на тези неустойки вестникът не се позовава на източниците си в руската корпорация, а на думи на бившия директор на НЕК Красимир Първанов, който заяви, че е подписал злополучния анекс 12, за да избегне предявяването на иск в международен арбитраж на стойност 980 милиона евро.


Позицията, изразена и от премиера Борисов, и от неговия заместник Симеон Дянков, гласи, че споразумението, подписано от Красимир Първанов на 5 април т.г., не променя нищо в досегашната ситуация около проекта. Трайков от своя страна поиска уволнението на Първанов, защото въпреки забраната му той е подписал обвързваща клауза, задължаваща България да подпише окончателен договор за "Белене" до 30 юни.


Помолен да коментира тиражираното от в. "Комерсант" в сряда, Трайков заяви:"Нека нашите вестници да си напишат нещо, за да си кореспондират журналистите от двете страни, аз няма как да коментирам всяка публикация".


Борисов: Аз не чета "Комерсант"


"Аз не чета "Комерсант". Това им е работата – да пишат, каквото искат. И там журналистите са като тук – едните са обективни, а на другите им плащат да задават въпроси", коментира темата премиерът Бойко Борисов.


После за пореден път припомни своята съкратена версия на развитието по проекта "Белене“ - че договорът е подписан през 2006 г., "когато президентът Първанов обяви големия си шлем", като страните са си дали 12 месеца "да изтрезнеят след пиано бара" и да уредят всички въпроси, свързани с "ескалация, индексация, сигурност". През 2007 г. е трябвало да бъде подписан окончателният договор за "Белене" и "сега вече може би щеше да бъде пред пуск първият реактор".


"Те са нямали бърза работа. Сега ме пресират мене да взема...всъщност да започна всичко отначало. Е, няма да го направя за толкова милиарди. И затова сме наели консултанти, които всичко това да ни го изчислят, преценят, да ни дадат сигурност, цена, прогнозни стойности – на тока, региона, електропреносни системи, земетръсни зони, бъдещи директиви на Брюксел.


Тогава ще взема решение. Всички, които искат да се изказват по темата, е трябвало да го направят в периода 2006 – 2007 г. Сега ще си мълчат и няма да се обаждат и ще ни оставят да си свършим работата и да кажем на обществото: ето това казват експертите, ето това ще е цената, ако е изгодна или не. Тогава съм обещал – ще отида при парламента, ще го запозная и ще поискам вот или "за" или "против", заяви Борисов намерението си да прехвърли отговорността за строителството на втора атомна централа на депутатите.


"Това са стъпките, които се вървят, всичко друго е популизъм", допълни премиерът.


По думите му "всеки иска да се изкаже по темата заради мене да му отговоря, да го направя значим в предизборната кампания като основен противник на ГЕРБ". Това е "много елементарна тактика", заяви Борисов.


Той не уточни кои "изказващи се по темата“ има предвид. Във вторник с открито писмо към него се обърнаха експертите и обществениците в Гражданския комитет против строителството на "Белене", които призоваха проектът да бъде незабавно преустановен. Членовете на комитета поискаха и среща с премиера, за да го запознаят детайлно с експертните си оценки и становища.


"Много се говореше за "Големия шлем" – тогава г-н Първанов, ръководейки тройната коалиция можеше всичко това да го е приключил с "Белене", но не. Лесно е да бърбориш, лесно е да даваш съвети, най-лесно е да критикуваш. Но поне за "Белене" цялата вина е у другата къща. Цялата!", каза Борисов, сочейки "къщата" на "Дондуков" 2.


"Бургас и бургаският регион се бушуваха и бунтуваха срещу проекта за петролопровод "Бургас – Александруполис". Спряхме го, но там неустойките са много по-малко и ние го правим много интелигентно, това не можете да ни го отречете, за да не плати един ден държавата. Но тука са ни вкарали с двата крака вътре, аз правя всичко възможно да се измъкнем оттам без загуби, а дай боже да го направим така, че да е добро и за България и да носи приходи след време", заяви Борисов.


 

Bulrest.com Bottom
Читателски коментари
Коментар на: medvedev от 20-Април-2011 21:24
на крив клон листат му пречат та и на нашият Първи ръководител

Коментар на: Анонимен от 21-Април-2011 19:41
Елементарното обяснение кореспондира с определена личност от Несебър, която няма нищо общо с историята на града.Демек, нито е родом от тук, нито е съпричастен към определени позиции на несебърлии, родени и живеещи в града ни.

Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
3 S SOT
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.