От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarLK-Nesebar Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
June 2021
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
 
   
Путин към Борисов: Ще останете на студено 
От: 30-Април-2011 17:01;  Прочетена: 1338 пъти   
Автор(източник): Vesti.bg

Снимката в цял размер... Click to enlarge?

Ако България не придвижи напред руските енергийни проекти, "българите рискуват да останат на студено" през зимата.

За това е намекнал руският премиер Владимир Путин в неофициален разговор с министър-председателя Бойко Борисов на 1 септември 2010 г., става ясно от публикувани в "Болканлийкс" (Balcanleaks) грами на американски дипломати у нас.


Путин към Борисов: Ще останете на студеноПремиерът Борисов е искал съвет от американското правителство за възможности за диверсификация на енергийния сектор и се е оплаквал от руски натиск


Новини


Ако България не придвижи напред руските енергийни проекти, "българите рискуват да останат на студено" през зимата.

За това е намекнал руският премиер Владимир Путин в неофициален разговор с министър-председателя Бойко Борисов на 1 септември 2010 г., става ясно от публикувани в "Болканлийкс" (Balcanleaks) грами на американски дипломати у нас.

Премиерът Борисов очевидно е под натиск да даде на руския си колега отговор за решението си дали България ще придвижи напред големите енергийни проекти, коментират дипломатите в доклада си.

Борисов е поискал съвет от американските власти за възможностите за диверсификация и е потърсил по-сериозен ангажимент през следващите няколко месеца, докато правителството взима критични решения за енергийното бъдеще на страната.

На 29 септември Борисов се е срещнал с три американски енергийни корпорации, за да обсъди алтернативите за диверсификация.

След срещата българското правителство се е ангажирало в преговори да използва технология от САЩ, за да диверсифицира доставките на ядрено гориво и да създаде хранилище за отработеното гориво.

Дипломатите пишат и за предложението на американската "Холтек интернешънъл" да изгради депа за съхранение на отработено гориво от блокове 5 и 6 на "Козлодуй".

В момента България връща горивото обратно в Русия на значителна цена. Това е единствената държава членка на ЕС, продължаваща тази практика, което я прави уязвима за внезапно вдигане на цените и заплахи за прекратяване на бъдещо съхранение.

След като са изслушали презентацията на "Холтек", премиерът и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков са помолили компанията да подготви договор, пише още в грамата.

В момента България купува 100% от ядреното си гориво от Русия, която индиректно заплашва да преустанови доставките, ако страната не се съгласи с предложението за АЕЦ "Белене", се отбелязва в доклада.

Българското правителство е получило предложение от компанията "Уестингхаус" зависимостта на България от руското ядрено гориво да бъде ликвидирана.

Като се възползва от финансираната от правителството на САЩ оценъчна програма за реактор в Украйна, подобен на този в Козлодуй, България може да започне да купува ядреното си гориво от "Уестингхаус" през следващите две години.

В подробна презентация пред правителството представителят на "Уестингхаус" показва също и сравнение на технологията на компанията с реакторите, които Русия смята да построи в Белене, пише в грамата.

Текущите планове за Белене ще снабдят България с не най-нова технология (Поколение 2) при значително по-висока цена от тази на "Уестингхаус" и други западни фирми, които продават технология от трето поколение.

Той предупреждава, че България рискува да си купи "технологично сираче", което работи само в Русия, Иран, Индия и Китай и което ще обвърже страната с Русия за следващите 60-80 години.

Премиерът Бойко Борисов пък се оплакал, че цената на неустойките към руската страна, ако проекта "Белене" бъде спрян, е твърде висока, отбелязват дипломатите.

"Болканлийкс" публикува и грама от декември, озаглавена "Мръсна енергия: Корупция и липса на прозрачност измъчват българския енергиен сектор".

"Енергийният сектор е изолиран бранш на клубен принцип, доминиран от няколко играча с мъртва хватка върху обществените поръчки и с непропорционално голямо влияние върху взимащите решения в правителството и в националната енергийна политика", пишат американските дипломати.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров твърди, че желае да освободи сектора от сенчесто влияние, се казва още в доклада.

Въпреки това, новоподписаният договор за изграждане на АЕЦ "Белене" олицетворява всички болежки, мъчещи сектора - липса на прозрачност, никаква или почти никаква конкуренция, слаб публичен - и дори парламентарен - контрол и огромно прахосване и злоупотреби с държавни средства, смятат американските дипломати у нас.

Три имена винаги се споменават като ключови играчи в българската т.нар. "енергийна мафия" - Богомил Манчев от "Риск инженеринг", Красимир Георгиев от Frontier и Христо Ковачки.

Манчев и Георгиев са вездесъщи в сектора още от началото на  90-те години, докато Ковачки се смята за нов играч, се отбелязва в доклада.

България ще трябва да разплете гнездото от публични и частни интереси и да се придвижи към западните практики, ако наистина желае да овладее този ключов сектор в икономиката и да позволи на данъкоплатците и потребителите да спечелят, предупреждават дипломатите.
Bulrest.com Bottom
Читателски коментари
Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
3 S SOT
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.