От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarОбщина Несебър Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
April 2024
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
   
Смъртта на бин Ладен ще промени арабския свят  
От: 02-Май-2011 16:36;  Прочетена: 2559 пъти   
Автор(източник): Агенция "фокус"

Снимката в цял размер... Click to enlarge?В първите дни на Арабската пролет американският президент Барак Обама често коментираше пред съветниците си, че вълненията, бушуващи от Кайро до Йемен, първото място дало интелектуалните корени на „Ал Кайда”, второто – превърнало се в убежище на терористичната мрежа, създават това, което той определи като „алтернативен разказ” за едно загубило илюзиите си поколение.

Проф. Татяна Дронзина: Тероризъм не се бори с 10-годишно преследване на Осама бин Ладен, който отдавна не е лидер на талибаните :


Смъртта на бин Ладен ще промени арабския свят

"Ню Йорк таймс"

 

В първите дни на Арабската пролет американският президент Барак Обама често коментираше пред съветниците си, че вълненията, бушуващи от Кайро до Йемен, първото място дало интелектуалните корени на „Ал Кайда”, второто – превърнало се в убежище на терористичната мрежа, създават това, което той определи като „алтернативен разказ” за едно загубило илюзиите си поколение. В революциите нямаше потрети на Осама бин Ладен по улиците, нито скандирания „Смърт на Америка”, отбеляза президентът. Сега въпросът е дали смъртта на бин Ладен от ръцете на американските специални части и ЦРУ ще даде импулс на движението към демокрация или пък ще подхрани ислямистките сили, които се опитват да запълнят образувалия се властови вакуум в арабския свят.

Не е изненадващо, че Белият дом обяви в неделя вечер, че убийството на Осама бин Ладен е дошло в най-подходящия момент, когато арабският свят обръща гръб на идеологията на „Ал Кайда”. „Важно е да отбележим, че е много подходящо смъртта на бин Ладен да дойде в момент на мащабно движение към свобода и демокрация, обхванало арабския свят”, коментира един от съветниците по национална сигурност на Обама след края на зрелищната операция срещу базата на бин Ладен. „Той директно се противопоставяше на това, за което най-великите мъже и жени на Близкия изток и Северна Африка рискуват живота си – индивидуални свободи и човешко достойнство”.

Ако интерпретацията на събитията от страна на Белия дом се окаже правилна, смъртта на лидера на „Ал Кайда” ще бъде нещо много повече от простото въздаване на справедливост за човека, планирал терористичните атаки от 11 септември 2001 г. Тогава ликвидирането на бин Ладен ще подчертае аргумента, че начинът, по който „Ал Кайда” иска да промени Близкия изток – с насилие, никога не е свалил нито един диктатор и не е донесъл реална промяна. По тази причина призивите на „Ал Кайда” вече губеха силата си още преди бин Ладен да намери смъртта си. Смъртта на терорист номер едно може да бележи и началото на нова епоха, в която глобалната война с тероризма, както я нарече администрацията на президента Буш, вече не е основен двигател на американската външна политика, както беше от атентатите през 2001 г. насам.

От години американските отношения с останалия свят зависеха почти изцяло от оценката на Вашингтон доколко дадената страна помага или пречи във войната с тероризма. Като кандидат-президент, Барак Обама обеща да промени това, без да изпуска от поглед контратерористичната стратегия и преследването на бин Ладен. Но досега надеждите на Обама да обърне САЩ в изцяло нова посока бяха по-скоро източник на вдъхновение, отколкото реален план. Той се опита да обърне американския фокус към Азия, където лежи икономическото бъдеще на страната и да изпълни шокиращ план за драстично намаляване на ролята на ядреното оръжие по света.

Но тези усилия винаги бяха затруднявани от „наследените войни” в Афганистан и Ирак – 30-хилядното увеличение на контингента в Афганистан, проваленият опит за затваряне на затвора в Гуантанамо, сривът в отношенията с въоръжения с ядрени ракети Пакистан. Арабската пролет добави объркващ нов елемент, докато Вашингтон се опитваше да направлява събития, обещаващи нови отношения с регион, който отхвърля диктаторите си и, може би, е на прага на някаква форма на демокрация. Но, както признават по-откровените от съветниците на Обама, става въпрос за движение, което, в своята същност, е извън контрола на Вашингтон.

Сега елиминирането на ключовия символ на „Ал Кайда” предоставя нова възможност за Обама да твърди, че групировката вече не заслужава да е център на американската политика. „До момента се справяхме добре в спъването на дейността на „Ал Кайда”, заяви един от съветниците на Обама по-рано през годината, докато службите и агенциите тайно са фиксирали тайната база на бин Ладен в предградие на Исламабад в Пакистан, където той беше убит. „Все още не сме на етап „разпад” и със сигурност не сме стигнали до „поражение” на „Ал Кайда”. Днес Обама може да твърди, че е по-близо и до двете цели.

Всъщност съветниците на президента твърдят, че вероятните наследници на бин Ладен, включително Айман ал Зауахри, не притежават нищо от харизмата и привлекателността на бин Ладен и смъртта му ще доведе до разпадането на мрежата на фракции. Решението за погребване на тялото на бин Ладен в морето е част от внимателно преценено усилие за лишаване на терориста от гробница, която да се превърне в свещен обект, където Осама бин Ладен да бъде обявен за мъченик от последователите му. Но нито един от тези факти не гарантира, че „алтернативния разказ”, за който Обама често говори, ще намери почва.

Докато групировката „Мюсюлмански братя” демонстрира известен успех в организирането си за предстоящите избори в Египет, и радикални групировки се надяват да спечелят от гражданската война в Либия и протестите в Сирия, далеч не е сигурно че протичащите революции няма да бъдат похитени от групи, които са по-близки до идеологията на „Ал Кайда”, отколкото до демократичните реформи. Наскоро Хенри Кисинджър отбеляза, че революционерите „рядко преживяват процеса на революция”. Обикновено има „втора вълна”, която може да тръгне в различна посока. От това дали тази втора вълна ще тръгне по пътя на младите създатели на Арабската пролет или на търсещите отмъщение последователи на бин Ладен, ще зависи дали Барак Обама ще може да използва смъртта на терориста за слагане на финалните щрихи на едно мрачно десетилетие.

======================================

Проф. Татяна Дронзина: Тероризъм не се бори с 10-годишно преследване на Осама бин Ладен, който отдавна не е лидер на талибаните

02 май 2011 | 17:01 | Агенция "Фокус"

 

Експертът по въпросите на тероризма и изследването на конфликти проф. Татяна Дронзина в интервю за Агенция „Фокус”.

Фокус: Може ли да се каже, че с ликвидирането на Осама бин Ладен се ликвидира и „Ал Кайда”?
Проф. Татяна Дронзина: В никакъв случай. Ликвидиран е един терорист, който беше един от най-търсените. Но не трябва да се забравя, че „Ал Кайда” няма пирамидална, центрирана и йерархична структура, а мрежова. Това означава, че мястото на този лидер ще бъде заето от други лидери – може би не със същото влияние и в този мащаб, но при всички положения смъртта на Осама бин Ладен не означава разгром на „Ал Кайда”.
Фокус: Какви трябва да са според вас действията на НАТО, при положение, че Осама бин Ладен вече е ликвидиран? От Алианса казаха, че операцията в Афганистан продължава, за да може да се гарантира, че страната няма да е убежище на терористи.
Проф. Татяна Дронзина: Нека да не забравяме, че с военни средства можем да лекуваме само последствията, но не можем в никакъв случай да лекуваме причините за тероризма. Тероризмът е различен във всяка страна – в Пакистан е един, в Афганистан – друг, как можем да се справим с него? Как можем да накараме населението на Афганистан да не сади опиум, ако не го заместим с друга култура, която да е по-доходоносна. Тероризмът има дълбоки социални корени и няма случай, в който някой да се справил с тероризма единствено и само с военни средства.
Фокус: След премахването на Осама бин Ладен според някои от световните лидери следващият обект на антитерористичната борба е ръководителят на афганистанските талибани Мула Омар.
Проф. Татяна Дронзина: Каквото и да се знае за Мула Омар – според мен ликвидирането на лидери на талибаните, не означава справяне със ситуацията. Това действа, когато има йерархия и пирамидална структура, както вече посочих, а е мрежа.
Затова трябва да се помисли какъв е принципът на структурата на мрежовия тип организация, който ние познаваме твърде малко. Трябва да разберем и какви са корените за вдъхновение на тези хора, които извършват терористичните актове, защото ако нямат някакъв тип подкрепа, те надали биха ги извършвали. Точно това имам предвид, когато казвам, че с военни действия могат да се решат много неща, но в никакъв случай не може да се изкорени тероризмът.
Фокус: За толкова много време военните не успяха ли да намерят правилния подход за борба с талибаните?
Проф. Татяна Дронзина: Военните не могат да намерят правилния подход – това не зависи от тях. Както се вижда един терорист като Осама бин Ладен беше преследван десет години. Ако преследваме всеки терорист десет години – няма какво друго да правим освен да преследваме терористи. С нищо друго не можем да се занимаваме.
Няма военно решение за тероризма. Решението за тероризма е по-голямото чувство за справедливост, с нов тип международни отношения, с нов тип възгледи за сигурността и най-сетне с ново възприятие на това какъв може да бъде диалогът между страните с много различни култури и обществени устройства и възгледи за света.
Фокус: Така като ви слушам, се очертава, че ликвидирането на Осама бин Ладен, за което говорят всички световни лидери като за успех, май не е успех?
Проф. Татяна Дронзина: Това е успех, защото се ликвидира една символична фигура. Не трябва да се забравя, че Осама бин Ладен се превърна в символ на тероризма. Но ако говорим за него като за лидер, се знае, че той отдавна предаде лидерството, защото отдавна предполагаше, че може да стане жертва на нападение или на убийство. Затова аз бих казала, че символите имат свое място във всяка борба, но символите без лидерите не са много. Осама бин Ладен е убит, той вероятно ще се превръща още повече в герой и символ, но неговото физическо премахване не означава, че тероризмът е ликвидиран. Фактически „Ал Кайда” по мое мнение има отдавна други лидери.
Фокус: Можем ли да сме на 100 % сигурни, че наистина Осама бин Ладен е бил убит?
Проф. Татяна Дронзина: Мисля, че след като чухме тази новина от устата на американския президент, няма основание да се съмняваме.
Галина ДИМОВА
Bulrest.com Bottom
Читателски коментари
Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
Вила Ива 1
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.