От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarВила Ива Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
April 2024
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
   
ОУП на Бургас е на финала 
От: 02-Май-2011 19:39;  Прочетена: 2345 пъти   
Автор(източник): Nessebar-News.com

Снимката в цял размер... Click to enlarge?

Бургас има реални шансове да стане вторият в страната град, след столицата, с приет Общ устройствен план /ОУП/. Окончателният проект на плана е готов, приключва и процедурата по неговото съгласуване.



ОУП на Бургас е на финала


 


Градът може да е втори, след столицата, с приет общ устройствен план


 


 


Общият устройствен план на Бургас е изготвен от Гражданско обединение „Гео Щрих”. Основните цели, които си поставя екипът, са да изведе транзитния трафик от града, да осигури открит достъп на жителите му до морето и езерата, а промишлеността да отстъпи на запад.



Окончателната схема по част транспорт е внесена за съгласуване в Агенция пътна инфраструктура – София още през февруари т.г. След дебати и обсъждане на различни варианти за обходни транспортни трасета, екипът на „Гео Щрих” успя да защити своите предложения и да заложи алтернативни варианти за обходи на града. Така ще бъде разтоварен трафикът в централните му части и в жилищните райони, ще се намали замърсяването на въздуха, ще се подобрят условията за живот.

Доброто организиране на транспорта е условие и за подходяща урбанизация на територията. Изграждането на нови пътища, нови улици и велоалеи ще стимулират и развитието на бизнеса. Новата транспортна схема е изцяло съобразена с проекта за интегриран градски транспорт.


         
В ОУП е предвидено максимално използване на туристическия потенциал на Бургас, включително и чрез развитие на културния туризъм. За да изготви схемата на културно-историческото наследство към ОУП, екип на „Гео Щрих”, със съдействието на Националния институт за недвижимо и културно наследство /НИНКН/ и на експерти археолози, е събрал архивни данни и сведения за археологическите паметници в района на града.

След препоръки от НИНКН схемата е допълнена и коригирана и до дни ще бъде внесена за окончателно съгласуване от Министъра на културата. Културното наследство на Бургас ще бъде включено в туристическите маршрути по земя и вода. Традиционните пешеходни зони и музеите се обвързват чрез допълнителни връзки по суша и море с отдалечени паметници на о-в Св.Анастасия, кв. Сарафово и в.з.Минерални бани.

Културните и историческите паметници са притегателен център за урбанизиране на териториите около тях. Планът обаче предвижда пълното им опазване и експониране. Той дава възможности за развитие на града в нова посока – като туристически и културен център. Обследвани са нови културни маршрути, обвързани с  елементите на зелената система, природните забележителности и биоразнообразието. ОУП ще осигури функционирането на градската агломерация като един цялостен организъм с взаимно допълване на неговите основни елементи.


           
Неразделна част от проекта са специфичните  правила и норми за неговото прилагане, които подлежат на одобряване от Министъра на регионалното развитие и благоустройството. Те са финализирани и подлежат в най-кратки срокове на одобрение от ведомството.  Правилата и нормите осигуряват спазване на ограниченията и съхраняване на зоните с режим на опазване.


 


В края на 2010 г. бе изготвена и одобрена екологичната оценка на ОУП. Според експертния съвет на Регионалната инспекция по околна среда и води прилагането на плана ще бъде в съгласие с всички екологични норми за здравето на хората, няма да има отрицателно въздействие върху защитените зони по Натура 2000 и  ще отговаря на всички европейски екологични изисквания.


 


Изработването на Общ устройствен план е сложен и дълъг процес, свързан със задълбочени и всестранни проучвания, събиране на данни и прогнози от експлоатационни дружества и ведомства, работа с неправителствени организации и сдружения. Благодарение на доброто сътрудничество между екипа от „Гео Щрих” и експертите на Община Бургас под ръководството на главния архитект Веселина Илиева, планът е изготвен само за две години.

Време, през което е извършено и мащабно проучване на общественото мнение, задълбочено са разглеждани препоръките на експерти, организации и ведомства. Сега планът е на финалната права. Очаква се общинският съвет да одобри ОУП и така Бургас да се превърне в един от най-добрите градове за живеене в Европа.


 


 

3S SOT
Читателски коментари
Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
Вила Ива 1
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.