От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarОбщина Несебър Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
June 2021
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
 
   
Българин писа на папата за 8-и грях 
От: 08-Май-2011 13:08;  Прочетена: 2218 пъти   
Автор(източник): Vesti.bg

Снимката в цял размер... Click to enlarge?

Нов смъртен грях предложи в писмо до папа Бенедикт XVI председателят на клуб "Родопско здраве" д-р Тотко Найденов, съобщава в. "Стандарт".


В писмото си д-р Найденов предлага към седемте смъртни гряха - гордост, завист, гняв, леност, алчност, лакомия, похот и неблагодарност, посочени от папа Григорий Велики в далечната 590 г., да се прибави още един - неблагодарността към някого, който ти е сторил добро.Българин писа на папата за 8-и гряхВ писмото си д-р Тотко Найденов предлага към седемте смъртни гряха да се прибави още един - неблагодарността към някого, който ти е сторил добро


Папа Бенедикт XVI Папа Бенедикт XVI


Българският лекар предлага още да се приемат и 7 здравни прегрешения. Това са тютюнопушене, стресово поведение, нездравословно хранене, затлъстяване, обездвижване, злоупотреба с алкохол и употреба на наркотици.


Д-р Тотко Найденов, специалист по социална медицина и организация на здравеопазването, е гл. редактор на в. "Български лекар". Освен медицина той е завършил и журналистика.


Автор е на 10 публицистични книги, между които "Аз, Лекарят", "Съдебните лекари разказват", "Защо и как се самоубива българинът", "Любовни лекарски истории", "Учуден от живота".

3S SOT
Читателски коментари
Коментар на: Диана Апостолова от 08-Май-2011 18:55
Прочетох с интерес предложението да се прибави още един смъртен грях - неблагодарността към някого, който ти е сторил добро.Първоначално всеки би приел това за хуманна идея, защото една от ценностните експектации е да се извършва добро. Само че, от психологическа гледна точка, у човека не е заложено да изпитва благодарност, а обяснението е, че когато си благодарен на някого –ти ставаш зависим от него. А всеки иска да е независим. Така че когато говорим за човешко поведение, то е по-типично за човек е да изпитва неблагодарност. А дали д-р Найденов се е запитал защо човек помага? Дали възможното обяснение може да бъде дадено във връзка със стремежа на всеки човек да поддържа положителна самооценка. Това води до неосъзнатост на етоистичните мотиви за помагащо поведение. По-лесно е да се смята, че човек помага на добра воля, от загриженост и чистосърдечност, но не винаги е така и в повечето случаи се помага с цел постигане на собствени облаги.А дали отсрещната страна ще благодари или не- е въпрос на личен избор.

Коментар на: народопсихолог от 08-Май-2011 19:47
Няма да спора с Диана,защото принципно е права,а и разсъжденията и са много интересни.Прави и чест,че се е подписала с двете си имена/надявам се ,че са истински/,нещо,което почти не се случва в интернет -форумите.
Искам да припомня нашенската "мъдрост",че "няма ненаказано добро!".И то си е така,доказателства бол!В нашата община край столицата няколко кмета нарочиха за врагове точно тези,които най-много им помагаха да се изкачат на трона.да не говорим за самозабравянето след изборите-и това е нашенска черта.Сигурен съм,че го има и в други общини.
И тук не става въпрос за користна благодарност и отблагодаряване,а за едно простичко човешко отношение.Утехата ми е една-господ висички вижда и на тези ,които правят добро се отблагодарява ТОИ с добро,а мерзавците си получават своето-рано или по-късна,та понякога страдат и близките и децата!Казах!

Коментар на: Диана Апостолова от 09-Май-2011 10:46
Аз няма да говоря за господ,но ми се ще да погледнем на помагането от друга гледна точка, защото съществува тясна връзка между алтруизма в света на животните и човешката нравственост, тъй като тези процеси са съотносими. Факт е например, че при животните и при човека се наблюдава една от най-разпространените негови форми,а именно грижата за потомството. Докато при човека все пак се пречупва през съзнанието, то същото не може да е каже за животните. Затова можем да кажем, че алтруистичното поведение е генетично обусловено и се предава от поколение на поколение.А човекът е едно социално животно.
Ако трябва да съм честна, ме заинтригува тази публикация , защото съм психолог и помагам на хората. В нашата практика е прието, че когато клиентът не се обажда повече, значи няма нужда от помощ, което е резултат от работата на психолога и не търсим признание, дори сме щастливи, когато човекът е станал самосотятелен и се справя сам със своите трудности. Затова приемам и благодарността и неблагодарността за естествени


Коментар на: Kамеа от 09-Май-2011 10:46
Не забравяйте вселенското правило: "Доброто да бъде поискано!"

Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
Вила Ива 1
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.