От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarВила Ива Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
March 2024
ПВСЧПСН
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
   
Светла и свободата. Между 17 и 18 
От: 10-Май-2011 20:01;  Прочетена: 2327 пъти   
Автор(източник): Vsekiden.com

Снимката в цял размер... Click to enlarge?

Лада от сайта на “Труд” ме приканва да коментирам напускането на Светла Петрова. Готово.


Със Светла сме в приятелски отношения. Никога не съм участвал в нейно предаване. В замяна тя даде трибуна за бръщолевенията на някои от личните ми врагове. Нейна си работа. Но не ме покани да им отговоря – изглежда е смятала, че съм толкова свободен, че нямам нужда да отговарям на всяка дърво.



Светла и свободата. Между 17 и 18








С една дума – тя има забележителна кариера, вън от съмнение. Писал съм неведнъж за нея. По едно време доста се учудих, че се навря в телевизионната игра “Пирамида” – беше странно да я виждаме там, защото тя има качества в изобилие. Ако съдя по реакциите на троловете от мрежата, и тя не била стока, като всички ни. Обаче много здраве да имат. Тя е може би най-доброто в днешната телевизионна публицистика. Винаги е била крайно уверена във възможностите си за разлика от мнозина, които се перчат, а пък гърбовете им са потни от страх. Особени пристрастия не съм забелязал у нея, като изключим навремето любовта й към Костов, но това може би е било някаква заушка, прихваната от тогавашната й приятелка Лили Попова, сляпата медийна комисарка на бившия премиер.


Светла просто е родена да разговаря. Сашо Диков, например, говори като подпийнал носач от Сточна гара – докато той каже едно “мани-мани”, Светла ще направи на дреб събеседника си. Бързината, с която артикулира, е впечатляваща – при това с един почти безпогрешен език. Мисли светкавично, умее да разлага един проблем на съставните му части и пр. Никога не съм забелязал да се чувства несвободна.


И сега изведнъж се оказа, че й липсвала свобода понеже премествали програмата й “Сеизмограф” от 18 в 17 часа, пак в съботния ден.


Да зарежеш едно предаване заради това е просто глупаво. Или има някаква друга причина, но засега Светла не я споделя с нас. Което пък автоматично означава, че има особени разбирания за свободата. Не си свободен от 17 часа, а пък от 18 часа си напълно свободен.


“Станах заплаха за партиите на прехода и олигарсите” – казала Светла. Просто не е за вярване. Та нали до вчера всякакви недоразумения от партиите на прехода квартируваха в предаването й и не съм забелязал Светла да се чувства нещастна от това. Наистина доста от тия екземпляри се чувстваха при нея неловко – понеже рядко им се налага да разговарят със смислен журналист, на тях им е по мярка породата на бюрековците, на въздухарите – но все пак не й отказваха. Може би Светла е почувствала, че ще стане заплаха за партиите от 17 часа? От 18 часа десетина години не е, но от 17 часа вече ще бъде. Да не би отскоро в 17 часа на партиите да им вливат някакъв допълнителен мозък?


Ами “олигарсите”? Кои точно? Кой конкретно? Георги Гергов или Банев, или Ковачки, или Прокопиев, или Гигов, или…


Не ми се вярва да е Красимир Гергов, със сигурност не е той. Не съм забелязал Светла да се оплаква досега от него, не съм усетил някакъв нюанс на критичност към неговата практика в медиите.


Тогава какъв всъщност е режимът, в който талантливи хора като Светла приемат или не приемат олигарсите? Ами партиите – кога са удобни и кога стават неудобни?


Вижте, по-унизителната несвобода в медиите настъпи тъкмо в годините на прехода, когато някакви хора решиха, че има далавера в телевизиите и започнаха да ги купуват, тъй както се купува кланица например. И ги направиха кланици за свободното слово.


Цял живот съм работил в една несвобода. За мен комунистическият партиен орган написа – това беше един от ранните ми некролози – че съм потънал окончателно в блатото на антикомунизма. Ако това беше казано за някое от келеметата на прехода, то щеше да претендира да стане пожизнен президент на Вселената.


Но тогава имаше правила и толкова. След “Сакология” ми се обади Т. Т.: “Да не би да са те приели в американската социалистическа партия, ти си станал по-ляв и от Жан Виденов!” И се смее. Ляв?! Не, просто се стремя да се съпротивлявам на привикването с неистините, което е основната болест на прехода.


Имаше правила. Ако искаш да станеш кореспондент в чужбина, партиен секретар, началник в телевизията и останалото – хубаво, навличаш сакото на ЦК и готово. Ако не ти трябва това, ако искаш просто да си най-добрият, те не могат да минат без теб. Не беше толкова просто да те елиминират, поне така беше вече през 80-те години.


Светла смята, че властта й е посегнала. Щеше да бъде хубаво, но не е вярно. Коя точно власт? Цецка Цачева, която спокойно си дефилираше в “Сеизмограф”, или Цветанов, или останалите днешни министри, кой точно?


Ами нали любимият на всички Бойко написа кървавото си писмо до шефовете на централните медии – дали има случай да ги е притискал по някакъв начин. И всички любезно му отговориха: “Не, Велики, никога, за нищо на света” и пр.


И се озоваха препарирани в хербария му – там, където събира най-преданите си мушички. Люба Ризова, шефката на Светла, също е там, и тя отговори, че по никакъв начин Бойко не е упражнявал натиск срещу американско-българската телевизия.


Тогава? Тогава Светла просто не иска да се досети, че натискът идва отдругаде. Не ми се вярва собственикът Лаудер изобщо да има някаква представа за българските подробности, той няма да се заинтересува, дори Волен Сидеров да запали в студиото на “Сеизмограф” наведнъж десет Талмуда. Кой тогава, Светла?


Натискът много отдавна не идва от властта – самата тя е впримчена от години в остроумните схеми на някои медийни играчи. Няма ли най-после Бойко да престане да си играе на леблебии и да каже какви пари е налял кабинетът на Станишев в пиар агенцията на Моника Й., майката на детето му. И как е станало това, по какъв начин. Какви пари са наливали министерствата на тройната коалиция, за да си осигурят спокойствието. И какви пари наливат сега министрите на Бойко, за да бъдат хвалени, целувани, лигавени и пр.


Някои медии отдавна са инструмент за пазарлъци и рекетиране. Преди няколко дни Бойко каза, че му е известно кой организира атаките срещу него в Би Ти Ви. И репортерите гракнаха: “Кой? Кой?”


“Твоят бос, дето ходи да обядва с…” – продължи Бойко, но не довърши и ги отмина. Не каза, че това е един от собствениците на Би Ти Ви, който обядвал с президента. Репортерите пък се разбягаха, за да не се сетят за кого става дума.


Подобни срещи са ясни – Първанов ще моли за някаква подкрепа или за снизходителност сякаш е някакъв цървул, а не президент. Но онзи, който и да е, той какво ще иска пак?


А тогава – пак да ви върна назад във времето – имаше някакви правила. Ако някой идиот от комунистическото Политбюро ти вдигнеше мерника, понеже плещиш излишно, винаги се намираше някой да го озапти. Трябваше съвсем да нагазиш в блатото, за да те махнат. И какво – спряха програмата “Всяка неделя”, пък сетне дойде промяната и точно Луканов и Младенов, най-правоверните комунисти, я върнаха на екран. Защото тяхната битка не беше за промяна, за нови хоризонти, тя беше срещу узурпатора Живков – и то защото те се виждаха по-подходящи за неговата роля. После и те разкараха горкия ви дописник, понеже си бяха направили грешно сметките, пък сетне Костов, пък сетне Първанов…


И какво от това? Такъв е нашият занаят – броиш колко пъти са те спирали или сваляли от екран, а не колко време се къдриш там.
Но тези години отминаха, сега медийните търгаши имат думата.
Гана била изпреварила България по медийна свобода. Че у нас в медийния сектор не е останало нищо държавно, освен БНТ и БНР. Тогава кой ощетява свободата? Отговорът е пределно ясен.


Светла има една от най-важните свободи – свободата да говори умно. И трябва да я съхрани, каквито и изпитания да има. Ония, които от 20 години плещят каквото им падне, само си въобразяват, че са свободни. Не може да си свободен, ако не се отърсиш от собствената си глупост.
Много интересни отзиви има в сайта за “Сакология”, благодаря ви. Там темата всъщност бе за зависимостта от дуращината, от подмазвачеството, от страха – и всичко това маскирано като привързаност към някакви нови стандарти. И, разбира се, бившите комунистически послушници се оказаха най-приемливите нови еничари на днешните “западни” ценности.


Хора, които с лекота приемат всичко, което им подхвърлят, както помиярът приема всичко от ръката на непознат.


Когато телевизиите се държат като севернокорейски, тъкмо това е несвободата. Няма защо нашите местни посерковци да се изживяват като освободители на либийския народ. Два пъти показаха по телевизията някакви идиоти, пет-шест души, които се деряха пред посолството на Либия в София, и дори не си направиха труда да проучат що за хора са това. Добре, нека се дерат, сега им е паднало, сега е техният Десети ноември. Но нека да чуем и бившия шеф на ЦРУ Майкъл Хейдън, който заяви, че Кадафи бил много добър партньор на американците. Тъй ли?


Един днешен репортер, колкото и гламав и уплашен да е, колкото и да му внушава онзи, дето обядва с Първанов, че телевизията е нещо като “Плод-зеленчук”, колкото и да е несвободен, все пак би трябвало да се опита да се разчекне между тези два образа – анонимния софийски поборник срещу Кадафи и неговия почитател генерал Хейдън.


За Бен Ладен изобщо не ми се говори. Обаче вижте интервюто ми с Питър Бъргън или потърсете човек като него и той ще ви каже някои смущаващи неща, примерно как се отглеждат чудовища. Защото, както е известно, когато продължително се взираш в чудовища, и те започват да се взират в тебе (по Ницше).


Все пак дори и продавачите в телевизионния “Плод-зеленчук” трябва да са по-премерени с кантара на пристрастията си. А не да натискат с малкото пръстче едната везна, за да се харесат на този или онзи.


Накрая, два епизода от живота на височайши особи, които са апотеоз на добрия вкус.


Президентът Обама гледа на живо как убиват Бен Ладен. Той сякаш искаше да вкуси от кръвта на престъпника. Край него единствено Хилъри Клинтън бе погнусена. Но тя побърза да се оправдае, че имала алергия, затова изглеждала така.


А на сватбата на принц Уилям, на входа на катедралата, принц Чарлз свали фуражката си, оглади косата си, сетне обърса носа си с два пръста и подаде ръка на първия свещеник.


* Текстът е препечатан от днешния брой на в. “Труд”

Bulrest.com Bottom
Читателски коментари
Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
Aristidov PC Shop 2
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.