От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarLK-Nesebar Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
June 2024
ПВСЧПСН
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
   
От юни започва санирането на панелки с 63 млн. лв. европари  
От: 11-Май-2011 18:43;  Прочетена: 1971 пъти   
Автор(източник): Mediapool.bg

Снимката в цял размер... Click to enlarge?

Регионалното министерство е готово с модела за обновяване на сгради със средства от Оперативна програма “Регионално развитие“, съобщи в сряда зам.-министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева. Схемата за 63 млн. лева ще бъде открита следващия месец.Моделът на МРРБ: 50% безвъзмездна помощ, кредити и 500 лв. лично участие

От юни започва санирането на панелки с 63 млн. лв. европари


Според депутат само се размямат идеи на парчеБенефициент по нея ще е звеното за жилищна политика в МРРБ, което ще се увеличи от сегашните 4 на 10 души. Отделно ще бъдат обявени обществени поръчки за мениджъри по управление на проекти – минимум шест, които ще подпомагат собствениците при кандидатстването с проекти за саниране. Мениджърите ще получават пари само при успешна реализация на проекта, уточни Захариева.


От средствата 63 млн. лева 50 млн. ще се използват за безвъзмездно финансиране, което не може да надвишава 50%. С останалите 13 млн. лв. ще се създаде фонд, който ще гарантира пред търговските банки заемите на собствениците за останалите 50%, ако не разполагат с лични средства.


Най-вероятно всеки собственик сам ще си обслужва кредита, а не за самото сдружение на собствениците, защото се съмняваме, че в България този модел ще проработи, каза Захариева. Освен това всяко жилище в блока трябва да внесе по собствена сметка 500 лв. преди започване на проекта за първоначална инвестиция, но и като гаранция, че няма да се откаже в последствие, каза Захариева.


Според Закона за управление на етажната собственост е достатъчно 67% от собствениците в един блок да дадат съгласие за обновяване на жилището и проектът може да започне. Регионалните мениджъри за управление на проекти ще помагат на собствениците от енергийния одит и техническото обследване до подаването на документите в МРРБ, каза Захариева. Използването им обаче не е задължително, но е препоръчително и е безплатно, уточни зам.-министърът. В момента МРРБ преговаря с ЕК енергийният одит на кандидатстващия блок да се финансира на 100% от еврофондовете.


По думите на Захариева в България има 18 900 панелни блока със 700 хил. апартамента и над 2 млн. българи, живеещи в тях. За подобряване на енергийната им ефективност са нужни 7-8 млрд. лева при положение, че цената за ремонт на кв.м. е 130-150 лв. За този програмен период обаче България получава от еврофондовете само 63 млн. лева. По схемата са допустими разходи за изолация, смяна на дограмата, ремонт на покрива и поставяне на слънчеви панели. Обмисля се по мярката да могат да кандидатстват жилища, които са поне на 20 години.


Сградите се рушат, докато просто си говорим


"Уморихме се от размятане на идеи на парче", заяви по късно през деня депутатът от АТАКА Николай Пехливанов, който е инициатор на повечето промени в Закона за управление на етажната собственост в последните две години.


"Санирането на старите сгради трябва да стане с ясна стратегия и предварително подготвен и обезпечен финансов план. Днес МРРБ обяви, че има 13 млн. лв., с които предлага да гарантира заемите на хората. Срещнал съм се със стотици домоуправители и съм категоричен, че хората няма да теглят заем, ако той не е гарантиран от държавата изцяло и не е нисколихвен наистина", посочва той в специално изявление.


По негови изчисления тези 13 млн. ще стигнат само за 20% от всички. Освен това банките ще искат обезпечения – т.е. ипотеки. А хората категорично отказват това, смята Пехливанов.


"Друга хвърлена идея е всеки собственик да внесе 500 лв. гаранция още преди да стартира процеса по обследване. От тях се иска да платят, за да засвидетелстват отговорност, да платят проектирането, но кой ще им върне парите, ако проектът не бъде одобрен и не получи финансиране? Питам кой и как засвидетелства отговорност от задължените по закон институции?", се казва още в изявлението на Пехливанов.


Според него социално слабите няма откъде да вземат тези 500 лв., какво остава за повече. "При икономическото положение днес дори хората със средни доходи ще се въздържат да загробят 500 лева, само защото институциите работят на парче. Трябва да е ясно за всички – жилищната политика е изключително важна, тя включва и социални политики, и дори проблеми на националната сигурност. Жилищната политика засяга дома на хората. Не може с лека ръка да се подхвърлят идея след идея, срокът на отваряне на програмата да се променя ежеседмично. Трябва да има ясна цялостна стратегия, придружена от модел за финансиране на всички социални групи. Иначе просто си говорим, докато сградите се рушат. И хората с право са скептични, не вярват на политиците и протестират срещу недомислията", казва Пехливанов.

3S SOT
Читателски коментари
Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
БУРГАС ФУТБОЛ
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.