От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarВила Ива Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
April 2024
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
   
За миналото,настоящето и бъдещето на село Раковсково,община Несебър 
От: 15-Май-2011 11:28;  Прочетена: 2339 пъти   
Автор(източник): Иван АРНАУДОВ

Снимката в цял размер... Click to enlarge?  Според същeствуващите предания селото е създадено през ХІХ век.

Тогава било сключено споразумение с турската власт да се заселят на българска територия  черкези от Кавказ.Те си построили къщи характерни за времето от керпич и дърво и покрити със слама.Поминъкът им бил земеделие и животновъдство.Занимавали се обаче и с кражби и плячкосване на добитъка на местното население.


Избирали удобни места за засада,където изчаквали и минаващи търговци от Месамбрия за вътрешността на страната,нападали и плячкосвали стоката на керваните.



Едно от тези места било в местността “Капиите” между село Баня и сегашната Горска барака.Турската власт не само не преследвала извършителите на бандитските деяния,а и ги покровителствала.Така си живеели черкезите до Руско-турската освободителна война.Когото разбрали за настъплението на руските войски в региона,те панически побягнали към Турция,изоставяйки имотите и имуществото си.


 


   През този период на път от село Голица за Месамбрия Неделчо Иванов


видял обезлюденото Курудере


и решил да се засели в него.Така той станал първия български заселник.Последвали го и други.След края на Руско-турската война някои територии останали неосвободени.Така пък започнало преселването на хора от странджанското Граматиково в Курудере.

С първата вълна преселници дошли и моите родители по бащина линия.Втората вълна били през 1903,след потушаването на Илинденско-Преображенското въстание.В нея са били моите прародители по майчина линия.Има и трета вълна със заселници от 1913 година.С тези три заселнически вълни селото окончателно се побългарило.

Построили се каменни къщи,изградили се църква и училище.Всичко това съдействало за налагане на българската духовност.Заселниците били трудолюбиви и будни хора и не след дълго била създадена и горска производителна кооперация,която развила народополезна дейност.


   
През 1931 година селото се изместило извън дерето,бил приет градоустройствен план с прави улици,изградили се нови къщи.Започнало да работи Държавно горско стопанство,което осигурявало поминъка на по-голямата част от жителите на селото.С доброволен труд били изградени кметство,магазин и читалище.Селото се преименувало на името на името на идеолога на българското национално освободително движение Г.С.Раковски и вече се казвало Раковсково.


   
В годините на Втората световна война


започва реквизиция


на добитъка и задължителни зърнодоставки,предназначени за германската армия,тъй като България била съюзник на Фашистка Германия.След завършване на войната,както в цялата страна,така и в Раковсково  настъпват коренни обществено-политически и социално-икономически промени,произтичащи от тогавашната комунистическа идеология.Извършва се колективизация на селското стопанство,създава се


ТКЗС,ликвидирана е съществуващата безработица.

Хората заживяват в очакване на светлото бъдеще,което в края на краищата така и не идва.Започва миграция към градовете,а броят на жителите на селото спада от 700 на 70.


   
След 10 ноември 1989 година настъпиха нови промени,произтичащи от т.н. демокрация,които повече от 20 години някои наричат демократичен преход.Всъщност този преход влоши положението на всички останали или завърнали се в селото,разочарова и на практика ги отчая в житейски план.


   
В днешно време животът


от ден на ден става все


по-тежък.Колкото и да ми е мъчно и неудобно да го напиша,ще го сторя,защото истината не може да се скрие и отрече.Хората в Раковсково не живеят добре,не толкова заради икономическите несгоди,отколкото влошените  човешки взаимоотношения.


   
Някои смятат,че тези лоши взаимоотношения се дължат на многото политически партии и техните водачи.Други пък си ги обясняват като противопоставяне на икономически интереси.Може би е вярно и едното и другото,но хората са разединени и настръхнали едни срещу други.


  
Човек с човек


не се поздравяват,не си говорят,


ако са от различните групировки в селото и това от само себе си води до влошаване на атмосферата.Според мен регулатор на тези взаимоотношения трябва да бъде кметския наместник.Той трябва да чувства пулса на живота,да го следи  и когато се наруши ритъма да се намесва.Точно поради тези причини кметския наместник бе сменен и неговото място зае Д.Янева.Тя получи тежко наследство и не и беше лесно да се справи с враждуващите групи в селото.

С течение на времето на пръв поглед противоречията започнаха да се изглаждат.Но само на пръв поглед.Това си пролича по Коледа,когато благодарение на кмета на Обзор Кирил Стоянов и строителния предприемач Валентин Кръстев беше


изграден и осветен


новопостроения храм на селото.



Камбанният звън от храма се чуваше във всички краища на селото,но хората така и не се стекоха масово за Рождество Христово.За да не се срещнат и да не се видят очи в очи.Това според мен е недопустимо за християни и то точно на този празник.


      
Наистина всеки има право на избор, но аз лично се надявам това повече да не се повтори.И църковният храм да се превърне в място за помирение.


    
Иван Арнаудов  - на 82 години от с.Раковсково,община Несебър   

Bulrest.com Bottom
Читателски коментари
Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
БУРГАС ФУТБОЛ
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.