От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarВила Ива Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
April 2024
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
   
Мариана Хил: Националната асоциация на творческите съюзи настоява за ясна визия за бъдещето на НДК  
От: 16-Май-2011 19:02;  Прочетена: 2143 пъти   
Автор(източник): Агенция "Фокус"

Снимката в цял размер... Click to enlarge?12 творчески съюза се обединиха в защитата на НДК и запазването предмета му на дейност като културна забележителност на София. За творческото обединение и тревогите на творците, Агенция „Фокус” разговаря с Мариана Хил, председател на УС на Асоциацията на преводачите в България.


Фокус: Г-жо Хил, защо се обявихте за включването на НДК в забранителния списък за приватизация?
Мариана Хил: Досега не усещаме, че има някакви ясни представи за това, какво да прави държавата с НДК. Обикновено, когато се национализира нещо, имаме някаква програма за развитие и някаква идея за това, какво ще се случва със съответния обект. За НДК не сме чули нищо, освен това, че е сменен г-н Друмев. Да това само по себе си е голяма новина, но това не решава бъдещето на НДК. Това, което ние искаме в момента, е да се разсее мъглата, в която вилнеят какви ли не слухове и плод на тези слухове е и нашето опасение, че тази мъгла предполага и варианта приватизация на НДК. Нямаме нищо против публично-частното партньорство, но за това, трябва да имаме ясни правила и трябва да ни се каже. Нашите искания са да не бъде включвана НДК в списъка за приватизация, защото все още нямаме ясна представа, какво да се приватизира и как. Спомнете си, че имахме хубава приватизация на БТК на цени, които не бяха изгодни за държава, приватизация на нашия национален превозвач, който се оказа неизгоден за държавата. Понеже това е Националният дворец на културата, а ние сме представители на гражданското общество в творческата му част и преди да се случило нещо, за което след това да съжаляваме и да се оплакваме даваме сериозна заявка, още в самото начало на решаването на бъдещата съдба на НДК, че ние сме готови да помагаме на правителството, да решим проблема. Имайте предвид, че сега вече не е страшно нещо да е национално, дори търговски дружества се национализират в много западно европейски страни с цел да има една устойчивост на индустрията. Затова ние желаем НДК да не се включва в списъка за приватизация към Министерски съвет, а ние не знаем дали се включва или не.
Фокус: Тоест вие настоявате за яснота?
Мариана Хил: Ние искаме някаква визия, някаква представа, какво ще се случи с НДК. Имаме много приватизационни сделки, в които предмета на дейност като договор се запазва, а след това се забравя и от една книжарница става магазин втора употреба и т.н.
Фокус: Как виждате този диалог с институциите, ако не се случи той, на какви стъпки сте готови?
Мариана Хил: Естествено е песимистичен вариантът, в който няма диалог с институциите. Ние вече изпратихме нашите искания на министъра на културата. Мисля, че има зърно отговорност, която ние поемаме и това е нашето предложение за в бъдеще, независимо каква е структурата и собствеността на НДК. Нашето предложение е да бъде създаден обществен съвет, в който гражданското общество да има някаква платформа, на базата на която да бъде информирано най-напред вместо да очаква вземането на решението, то да информира обществото за това какво става.
Очевидно са много заети нашите политици в момента и очевидно още по-заети ще стават преди изборите. Не ми се ще да имаме още една тъжна картинка като тази на БТК, „Балкан”. Ние поемаме собствената отговорност като творци, че сме в състояние да окажем съдействие по отношение на визия, на управление. Може да се управляват такива центрове, ние сме напълно съгласни с правителството в частта, в която туризма е приоритет, приоритетен отрасъл за нашата икономика и НДК може да бъде част от конгресния туризъм. За такива приоритетни решения на правителството има и пари, тоест има структурни фондове, има европейски пари, които могат да бъдат използвани, така щото НДК наистина да остане една от забележителностите на София като култура. Виждате колко трудно е напоследък – виждате какви неща се случват в НДК – има търговски площи и така нататък, които не, че е лошо, да съществуват, но не бива да изместват културата.
Фокус: За вас изненада ли бе отстраняването на Христо Друмев?
Мариана Хил: Абсолютно достойна е кариерата на г-н Друмев, който толкова години управлява НДК и е спечелил толкова много награди. Под негово ръководство НДК става член на международни организации на конгресните центрове. В своята област, те са професионалисти. Не беше изненада, че той бе сменен, изненада бе внезапността, с която стана това. Съвсем нормално е човек на неговата възраст да даде възможност на по-млади хора да се изявяват, но въпросът е, че тук бъркаме нещата. Със смяната на една личност се отнема медийният интерес към нещо много по-важно. Емблематичната личност за НДК неминуемо е г-н Друмев, но това, което нас ни вълнува повече, е какво е бъдещето на НДК.
Фокус: Как се отнасяте към това прехвърляне вместо за НДК да отговаря министър Рашидов, сега отговора министър Дянков?
Мариана Хил: Държавната собственост би трябвало да се управлява от Министерство на финансите, но поради това, че нямаме никакви заявки за това какво ще бъде бъдещето, затова ние си представяме като едни типични българи най-лошото. Ние сме готови да поемем собствената отговорност, което до момента не се е случвало. Всички български творчески съюзи да застанат зад една идея. Тя не е да спасим сегашното управление на НДК, а да гарантираме едно бъдеще за тази културна институция в България. Това е символът на София и не ми се ще след време да се вайкаме както по Черноморието – презастроихме, направихме страшно много бели и започнаха да идват „евтини” туристи. Не ми се ще да имаме поредният горчив опит и заради това сме се събрали в Национална асоциация на творческите съюзи, която от тук нататък се надявам да работи по по-добри проекти. Тревогата ни е породена от неяснотата, която битува в общественото пространство. Аз съм сигурна, че държавните власти ще ни отговорят, за да разсеят всички наши съмнения, които имаме като българи.

Десислава АНТОВА
Bulrest.com Bottom
Читателски коментари
Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
БУРГАС ФУТБОЛ
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.