От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarВила Ива Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
April 2024
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
   
КС се произнесе в полза на опозицията за вота на (не)доверие  
От: 17-Май-2011 20:36;  Прочетена: 2280 пъти   
Автор(източник): Mediapool.bg

Снимката в цял размер... Click to enlarge?

Конституционният съд (КС) отмени част от действащия правилник на парламента като противоречащ на основния закон. В решение, публикувано на страницата на съда, е записано, че опозицията може да иска вот на недоверие към кабинета след като Министерският съвет сам е поискал вот на доверие за цялостната си политика.



КС се произнесе в полза на опозицията за вота на (не)доверие

БСП веднага обяви, че започва консултации за внасяне на нов вот







БСП се възползва веднага от решението на КС и обяви, че започва консултации с всички парламентарно представени сили и независими депутати, "които се чувстват опозиция на ГЕРБ", за внасяне на вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов.


Казусът възникна в началото на годината заради различие между парламентарния правилник и основния закон по въпроса може ли след издържан вот на доверие да се иска вот на недоверие в следващите шест месеца.


Конституцията не третира въпроса. В правилника обаче е записано, че след вот на доверие правителството не може да бъде атакувано в следващата половин година. Условието е по модела на вота на недоверие: ако бъде издържан, нов на същата тема не може да бъде поискан в следващите шест месеца.


КС бе сезиран от БСП и ДПС, след като на 20 януари премиерът Бойко Борисов реши да потуши мощния политически скандал с изтеклите компрометиращи СРС-та, като поиска и получи вот на доверие от НС. Тогава Борисов заяви, че ще има “шест месеца време” без нападки от опозицията.


Мотивирайки решението си, Конституционният съд посочва, че “правителството би могло на всеки шест месеца да внася вот на доверие, който да се гласува от парламентарното мнозинство, предотвратявайки възможността опозицията да поставя по собствена инициатива и в съответствие с интересите на избирателите, които представлява, въпроса за политическата отговорност на Министерския съвет. По този начин би се обезсмислил конституционният институт на вота на недоверие”.


Според конституционните съдии член 98 от правилника на НС, на който се позовават управляващите, “допуска възможността опозицията в парламента да бъде целенасочено лишавана от възможността да предизвиква дебати и гласуване на недоверие на правителството. Това би довело до "диктатура на мнозинството” и до ерозия на политическия плурализъм, който е в основата на политическия живот”.


Според КС чл.98 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание променя същностни характеристики на два самостоятелни института – вот на недоверие и вот на доверие, деформира ги и нарушава конституционно установения баланс между законодателната и изпълнителната власт.


Решението на КС развърза ръцете на БСП и ДПС да внесат веднага нов вот на недоверие към правителството, ако считат, че това е наложително. Един подобен вот едва ли ще свали правителството, което има подкрепата на 117 депутати от ГЕРБ, петима независими и цялата ПГ на "Атака".


Ходът с внасянето на такъв вот обаче би бил съобразен с предизборната тактика на опозицията и ще е изпитание най-вече за Синята коалиция, която или трябва да подкрепя правителството, или да се пришие към БСП и ДПС, или да остане в "лимбото", гласувайки с "въздържал се", както се случи при вота на доверие през януари.


Тогавашното разграничение на Синята коалиция от ГЕРБ обаче засили негативните настроения към управляващите от страна на ЕНП и други европейски партньори, тъй като правителството на ГЕРБ остана да виси на подкрепата от националистите на Волен Сидеров. Така се стигна до преговори и сделка с петима независими депутати, повечето излезли от РЗС, които отидоха в Брюксел да свидетелстват пред ЕНП, че те са хората, които осигуряват парламентарното мнозинство на ГЕРБ.


Новият вот на недоверие ще бъде "лично" към премиера Бойко Борисов 


Във вторник лидерът на левицата Сергей Станишев обяви, че консултациите за новия вот започват веднага и трябва да приключат до края на май. Дотогава ще бъде уточнена темата и ще бъдат събрани необходимите подписи.


Той обаче смята, че основната тема за новия вот на недоверие ще бъде не към правителството, а към премиера Бойко Борисов и водената от него политика в социално-икономическата сфера.


Станишев припомни, че още когато е бил гласуван вотът на доверие, е казал на премиера, че след като внася вот на доверие, без да прави промени в кабинета, той поема лична отговорност за цялостната политика оттук нататък.


"Ролята, която се опитва да играе премиерът - на добрия балансьор - вече не върви. Този вот е лично към премиера, защото и това, което прави министър Дянков, сривайки финансите на държавата и икономиката, и това, което прави министър Цветанов – всичко това се позволява и одобрява от министър-председателя лично. Такъв е характерът на тази власт – тя е еднолична на Бойко Борисов, затова този вот ще бъде към него”, аргументира се Станишев.


На въпрос дали очаква ДПС да го подкрепят, Станишев посочи: "ДПС и Синята коалиция и независимите депутати от РЗС, всеки трябва да направи своя избор. Наше дълбоко убеждение е, че това правителство е вредно и води България до задънена улица".


"Аз много добре разбирам каква е тактиката на ГЕРБ в тази ситуация – да успокоява отделни секторни конфликти, да отлага нещата във времето, за да докара спокойно до президентски и местни избори”, каза още той.


"ГЕРБ ще се опитат да се покажат като обединяваща партия – те ще кажат ето пакта за стабилност на Симеон Дянков, елате да се обединим. За нас, освен, че този пакт е ненужен, освен че има текстове, които не приемаме, това ще бъде знак и за политическа подкрепа на ГЕРБ. Нека партиите, които се заявяват за опозиция, да направят своя избор. Ние не можем да им го наложим. Ако Синята коалиция и ДПС се смятат за опозиционни партии, нека да направим така, че това правителство да си отиде”, каза още Станишев.

Bulrest.com Bottom
Читателски коментари
Коментар на: Анонимен от 18-Май-2011 07:55
BRAVO NA KONSTITUCIONNIAT SAD -BRAVO !!! ETO TOVA VE4E E DRUGO NE6TO . ZAPO4VAM DA VIARVAM 4E IMA I V TAZI DARJAVA ZDRAVO MISLE6TI I NEKORUMPIRANI HORA ,KOITO MISLIAT ZA BALGARIA !TOVA VE4E E ISKRATA NA ISTINSKATA NADEJDA . A NA IZMISLENIAT GENERAL BOIKO BORISOV ,6TE MU KAJA ,4E MU NAMERIHA CAKATA NAI NAKRAIA. NEMOJE CIAL MANDAT DA SE ZANIMAVA6 S GLUPOSTI I DA PRIKRIVA6 ORTACITE SI I DA SI VMENIAVA6 4E SI BOG ,ZA6TOTO AKO ZNAE6E KAKVO TO4NO OZNA4AVA "BOG"NA TURSKI , NIAMA6E TOLKOVA DA SE VELI4AE6 ,NE6TASNIK TAKAV ! AIDE SEGA DA TE VIDIA KOLKO SI VELIK ,SLEDKATO MAI4E I VOLEN SIDEROV SIPOKAZA ROGCATA I 6TE TE ZAREJE .

Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
3 S SOT
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.