От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarВила Ива Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
June 2024
ПВСЧПСН
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
   
ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕМА ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЧАСТНАТА ОХРАНИТЕЛНА ДЕЙНОСТ, НО В ЧИЯ ПОЛЗА? 
От: 19-Май-2011 10:57;  Прочетена: 2008 пъти   
Автор(източник): Nessebar-News.com

Снимката в цял размер... Click to enlarge?

На 31 март 2011 г. Народното събрание прие на първо четене законопроекта, внесен от Министерски съвет, за изменение и допълнение на Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД).


Законопроектът е подготвен от работна група на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на вътрешните работи, но без участието на експерти от частния охранителен сектор,се казва в становище по законопроект,което публикуваме изцяло:СТАНОВИЩЕ


на Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана относно законопроекта за изменение и допълнение на Закона за частната охранителна дейност


 


ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕМА ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЧАСТНАТА ОХРАНИТЕЛНА ДЕЙНОСТ, НО В ЧИЯ ПОЛЗА?


 


На 31 март 2011 г. Народното събрание прие на първо четене законопроекта, внесен от Министерски съвет, за изменение и допълнение на Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД).


Законопроектът е подготвен от работна група на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на вътрешните работи, но без участието на експерти от частния охранителен сектор.


Поводът е писмо от Европейската комисия от 2009 г. във връзка с жалба на чудестранен инвеститор в България. В писмото се прави констатация, че ЗЧОД не е в съответствие с разпоредбите на първичното и вторичното общностно право. Предложените промени в закона са свързани именно с въпросната констатация. Същевременно са предложени и няколко други изменения и допълнения.


Становищата на частния сектор, игнорирани от изпълнителната власт, са на път да бъдат пренебрегнати и от законодателната власт.


Законопроектът беше представен на първо четене в пленарна зала, но без да бъдат отчетени предложенията от страна на частния сектор. Преди второ четене те вероятно отново ще бъдат подминати.


Налага се коментар по няколко от текстовете, а именно:


1. Предложената промяна, с която се дава възможност на фирми, регистрирани в други държави-членки на Европейския съюз, да кандидатстват за получаване на лиценз, без да се регистрират по Търговския закон в република България.


Проблемът не е в конкуренцията от страна на чужди компании, а във възможността чуждестранни инвеститори (без аутсорсване на охранителната дейност към свързани с тях фирми от съответната държава) да увеличават своите разходи и по този начин да отчитат по-малка печалба - нова, допълнителна възможност да бъдат източвани средства от България. Именно затова беше необходимо извършването на липсващата, но изисквана по закон, оценка за въздействието на законопроекта.


2. По отношение на звената за самоохрана правилно се предлага въвеждането на еднакъв режим за тях и за частните охранителни фирми (лицензионен), но те отново, в резултат на определени интереси, са включени като субект в охранителната дейност и е много вероятно техният брой да се увеличи, понастоящем са над 3000 (по данни на ГД "Охранителна полиция" - МВР).


Това означава, че публични институции (министерства, агенции, общини, лечебни заведения и други) също ще имат възможност да осъществяват самоохрана и да избягнат обществени поръчки. Професионализмът и ефективността остават на заден план. Тук отново се чувства липсата на изискваната по закон задължителна оценка за въздействието на закопроекта.


3. Промените по отношение на изискваните документи при сключване на трудов договор с охранителите не кореспондират с националната цел за намаляване на административната тежест с 20% до края на следващата година, както и с политиката на Европейската комисия.


За едно и също нещо (че лицето не е привлечено като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер) се предлага представяне на три документа, а това са разходи на време и пари. Така се залага и предпоставка за увеличаване на недекларираната дейност.


Нито бизнесът, нито кандидатите за работа като охранители са виновни, че някоя отдавна обещавана информационна система в държавата все още не действа.


Внесеният законопроект не решава проблемите, свързани с регулацията на частната охранителна дейност и тя вече изостава в сравнение с болшинството държави-членки на Европейския съюз.


 


 


 


Предложените промени са частични. Ще бъде отчетен още един закон, хармонизиран с европейското законодателство, но по-добри предпоставки за развитие на частния охранителен бизнес няма да има. Проблемите с професионализма в частната охранителна дейност и качеството на услугите остават нерешени.


 


 


Петко Иванов - член на Управителния съвет на НАФТСО и управител на "3С СОТ Бургас" ООД/на снимката/


 

Bulrest.com Bottom
Читателски коментари
Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
3 S SOT
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.