От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarИнформационна агенция ФОКУС Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
April 2024
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
   
Несебър посрещна тържествено чудотворна икона 
От: 19-Май-2011 13:46;  Прочетена: 2675 пъти   
Автор(източник): ПОН

Снимката в цял размер... Click to enlarge?

Несебър посрещна тържествено чудотворната икона „Св. Богородица – Владетелка на живота”, която гостува две седмици в гръцкия град Неа Месемврия (Нова Месемврия). Събитието, състояло се вчера вечерта  пред портите на древния град, се превърне в истински духовен празник,съобщиха от общината:



Несебър посрещна тържествено чудотворна икона


Светинята се върна в града на ЮНЕСКО след гостуване в Гърция


100 гости от южната ни съседка изпратиха до дома й лика на Божията майка


 


Час преди светинята да бъде пренесена на ръце от младежи на Несебър до нейния дом – храма „Св. Успение Богородично”, църковно-славянски и народни песнопения, както и народни танци  изпълниха пространството пред крепостните стени и радваха очакващата светинята публика. Точно в 19.30 часа чудотворната икона пристигна в Стария Несебър и бе тържествено посрещната от кмета на града Николай Димитров.

След като целуна светинята кметът развълнувано привества гостите. „
Щастлив съм да ви посрещна с най-скъпото за духа на града ни съкровище – иконата на Светата Божия майка - закрилник и Божия застъпница на Несебър. Сигурен съм, че нейната света сила и чудодейност ще са благословени за всички наши приятели от Гърция, с които освен исторически, вече ще ни скрепяват и духовни връзки.

Кметът изрази увереност, че с реализиране на проекта „Духовен път”, който Община Несебър си е поставила за цел, градът ще се утвърди и като дестинация
за поклоннически туризъм. Ние сме благословени, живеейки тук - на това духовно и наситено с култура и история място. Място, на което всеки ден имаме възможност да се поклоним пред чудотворната икона на Богородица. Може би в това се крие силата и увереността ни успешно да сбъдваме мечтите си.”, бяха думите на градоначалника.


 


За да върнат чудотворната светиня у дома за Гърция заминаха делегати от Несебър, сред които и отец Петър от църквата „Св. Успение Богородично”. Вече на родна земя той също целуна светинята и отправи привествие към посрещачите. Отец Петър представи пристигналите заедно с него в Несебър гости от южната ни съседка, дошли специално, за да изпратят светинята до родния й дом. Сред тях бе и гръцкия духовен водач - отец Арсений, който малко по-късно, на площад „Месамбрия”, където бе отслужен молебен, също приветства миряните.


 


Стотици граждани и гости на Несебър, се включиха в литийното шествие, започнало от крепостните стени на стария град и завършило в храм „Св. Успение Богородично”, за да съпреживеят заедно емоцията от завръщането на светинята и да се докоснат отново до нейната сила. Деца в народни носии обсипваха целия път на чудотворната икона -от портите на града до църквата, с уханни люлякови цветове, като така усещането за тържественост и празничост се засилваше още повече.

Стефан Георгиев, Даниел Цигаровски, Християн Тодоров, Щерю Илиев,  Цветан Вутов, Тошко Момчилов, Славиян Георгиев и Руси Митев са имената на младежи на  
Несебър, които пренесоха на смени чудодейната икона на Божията майка до нейния дом. Там- в храма „Св. Успение Богородично”, се изви дълга опашка от миряни, които не успяха да се докоснат до светинята по време на литийното шествие. Завърнала се вече в църквата, към иконата всеки гражданин и гост на Несебър може да отправя своите молитви и да се докосне до чудодейната й същност.


 


„Св. Богородица – Владетелка на живота” е една от най-ранните несебърски икони, датираща от XIII в., която замина за Гърция в началото на месец май по покана на гръцки изселници от  Нова Месемврия. Там частицата от Несебър - иконата на Божията майка бе официално посрещната с изключителни почести и благоговение през целия си път от границата на Гърция  до Нова Месамбрия. Според думи на един от делегатите от Несебър, заминал за южната страна, иконата на Богородица е обединила два народа чрез силата на вярата, два народа, които са делили общо минало.

Със сълзи на очи хора от различни възрасти са изпратили в ранното утро на 18-ти май светинята, хвърляйки розови листа, молейки се за всички нас и за успешното завръщане на иконата в Несебър ,“у дома”, там, където й е отредено да бъде, разказа очевидецът и добавя, че близо 100 гръцки граждани са се присъединили към делегатите от Несебър, за да съпроводят иконата, като скъп гост, чак до родното й място.

Отново по думите на хора, съпреживели емоцията от завръщането на светинята, т
ова е било емоционално и духовно пътуване, което определено е било и благословено. Припомняме ви, че това е първото излизане на икона от България като духовна светиня, а не като произведение на изкуството.

Bulrest.com Bottom
Читателски коментари
Коментар на: очевидец от 19-Май-2011 16:29
Тъкмо навреме се връща иконота,защото ето какво ни очаква: "Днес следобед във ВАС ще започне делото, образувано по повод жалба на кмета на Община Царево Петко Арнаудов против решението на министъра на икономиката и енергетиката за предоставяне на право на проучване на находища на нефт и газ в района на Южното Черноморие. Правото е предоставено на търговското дружество „Ледербел".

Освен Община Царево жалби са предявили и общините Бургас и Приморско, общинските съвети на Поморие и Несебър, фондация „Биоразнообразие" и други екологични организации. Царево получи подкрепа за действията си и от ръководството на Природен парк „Странджа".

Община Царево започна съдебната битка с икономическото министерство, за да спаси плажовете на Синеморец и Силистар. Местното население е обезпокоено от рисковете, които крие проучването на находища в района, от замърсяване на морето и последиците за околната среда, което в крайна сметка би довело до унищожаване на основния им поминък морския туризъм.

Основното възражение на царевския кмет е, че не е взето предварителното становище на местната администрация и населението и че не е направена екологична оценка на евентуалните неблагоприятни последици при авария в хода на проучвателните сондажи.

След завеждане на делата бяха проведени две срещи между екипа на министър Трайков и представители на черноморските общини, които завършиха безрезултатно.". Да се помолим на Богородица да ни защити и тоци път! Амин!

Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
Aristidov PC Shop 2
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.