От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarИнформационна агенция ФОКУС Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
April 2024
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
   
Благой ФИЛИПОВ-председател на Общинския съвет-Несебър:КРАЙНАТА ДУМА ЩЕ ИМАТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ С ВОТА СИ НАЕСЕН 
От: 20-Май-2011 15:03;  Прочетена: 5782 пъти   
Автор(източник): Интервю на Максим МОМЧИЛОВ

Снимката в цял размер... Click to enlarge?

-Г-н Филипов,на първото заседание на Общинския съвет Вие бяхте избран за негов председателато при тайното гласуване бяхте избран единодушно.От 20 съветници Вие получихте 20 гласа.Това е прецедент в практиката на местния парламент за последните 20 години.Сега в края на мандата,смятате ли,че сте оправдали този извънредно висок кредит на доверие?



Благой ФИЛИПОВ-председател на Общинския съвет-Несебър:



КРАЙНАТА ДУМА ЩЕ ИМАТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ С ВОТА СИ НАЕСЕН


 


-Г-н Филипов,на първото заседание на Общинския съвет Вие бяхте избран за негов председателато при тайното гласуване бяхте избран единодушно.От 20 съветници Вие получихте 20 гласа.Това е прецедент в практиката на местния парламент за последните 20 години.Сега в края на мандата,смятате ли,че сте оправдали този извънредно висок кредит на доверие?


-В личен план бях приятно изненадан от резултата на гласуването.Този своеобразен кредит на доверие ми подейства задължаващо от самото начало и продължава да ми действа през целия мандат.Ще прозвучи нескромно да се самооценявам публично,макар че имам лична мярка за оценка на поведението си.


В обществен план удовлетворението ми идва от там,че в течение на мандата Общинският съвет се утвърди като работещ орган на местното самоуправление в който повечето от взетите решения са гласувани с огромно мнозинство от съветниците.


-Съветниците от коалиция «МОРЕ»,с чиято листа сте избран и Вие, са само петима от общо 21,но както стана дума повечето решения в местния парламент се вземат с огромно мнозинство.Как според Вас се стига до тази консолидация при вземането на решения?


-Вече казах,че за мен най-важното е,че Общинският съвет се превърна в работещ орган на местното самоуправление.Това няма как да стане,ако не се осигури делова атмосфера за работата на общинските съветници,както в постоянните комисии,така и по време на самите заседания на местния парламент.Имало е и притивопоставяния в комисиите,но в крайна сметка се е стигало до сближаване на позициите и до гласуване в повечето случаи с консенсус при провеждането на сесиите.А това,уверявам Ви,съвсем не се постига леко.Това са 20 съветници,всеки по себе си уникален като характер,а и,освен с политическа,и с гражданска позиция по един или друг въпрос,внесен за обсъждане в Общинския съвет.Това няма как да стане под «диктата» на петимата съветници от «МОРЕ»,както се тиражира в някои медии.В това отношение се смятам за «фактор-обединител».И това не е плод на някаква преувеличена самооценка.Резултатите от гласуването го доказват.


Консенсусът при вземането на решения обаче е и в резултат на доброто взаимодействие с органите на общинската администрация,като в редица случаи се стига и до синхрон между двете страни.А не както е било в предишни мандати,да се стига до противопостовяния между страните,прерастващи в конфликти.


-През този мандат в Общинския съвет почти липсва/ше/ политическото говорене.На какво според Вас се дължи това?


-Искам още в началото да направя уточнението,че сред сегашните общински съветници няма професионални политици.А политическото говорене е характерно


именно за хора от тоя род.С едно-две изключения това не е типично за общинските съветници през настоящия мандат.Избрани сме не да политиканстваме,а да вземаме решения за развитието на Община Несебър и да решаваме проблемите на нейните жители.


-Наскоро от общинското ръководство на «ГЕРБ» се тиражира в медиите,че партията им вече има трима съветници в местния парламент и,че това са бившите съветници от «Дела».По какъв начин се преименуват групи в Общинския съвет и ще доведе ли това до промяна на политическата физиономия на местния парламент?


-Според Правилника за работа на Общинския съвет съществувда възможност общински съветници да образуват «политически представителни групи» според партийната си принадлежност или политическата ориентация.При това образуването на група не е обвързано с предизборната регистрация на членовете на групата от Общинската избирателна комисия.Така че няма  законова пречка да се формира в местния парламент група на пп»ГЕРБ»,за което вече има заявление.


Независимо,че както на всички е известно,на изборите  през 2007 в протокола на Общинската избирателна комисия няма избран съветник от ГЕРБ.По този казус крайната дума най-вече ще си кажат  избирателите.С вота си наесен.


                                                                               

3S SOT
Читателски коментари
Коментар на: Борисов от 21-Май-2011 10:53
Благо,не злоупотребявай с Момчилов,той не е бил на всички сесии на Общинския съвет,но знае всичко ,което се е случило,гледа видеозаписи,чете дневния ред и приложените материали. Значи за първи път от 20 години насам съветниците не приеха отчета за изпълнението на бюджета за 2010 година и ти това го наричаш "синхрон" с администрацията? Ти знаеш ли,че досега е нямало нито отхвърлен отчет ,нито неприет нов бюджет. А професионални политици е имало до преди 20 години,т.е. хора ,на които партиите им плащат заплатите. В Несебър,такива няма от 1991. Питай твоите приятели от БСП. А Момчилов сигурно пази копие от предизбораната ви платформа,такъв анализ ще ви направи,това обещано,това изпълнено,това неизпълнено. Той ги умее тези работи. Постът ти е висок,но е нужно малко по-трезва оценка на ситуацията. Инъче и съветниците са хора,добре си защитават интересите. Само че някои ,които искат да повторят мандата, се усетиха ,че без ПОЛИТИЧЕСКИ ГРЪБ т.е. депутати и министри, са хора,които дават обещания без никакво покритие. И ти го знаеш,ама чакаш някой друг да го каже вместо теб. Птичето веднъж каца на работо. Партиите се усетиха. Факта ,че останаха без съветници в НесеБър,ще им бъде голяма обеца на ухото.

Коментар на: съветник от 21-Май-2011 17:35
от това,че отчета тази година не бе приет и не бе прегласуван не настъпиха и няма да настъпят никакви последици за общината.това няма и да повлияе,както и не повлия на синхрона по вземане на решения по всички останали решения значими за развитието на общината.а партии едноневки,винаги ще има,както и такива измислени,каквото е герб.
те са като перудите,танцуват по едно лято,казано иначе,има няма един мандат.затова електоратът просто спира да им обръща внимание.а те се пънат с панаирджийски прояви да напомнят за себе си прибавяйки някоя и друга боичка към избледняването си.

Коментар на: Ех Борисов от 21-Май-2011 17:36
Ех,мъка,голяма мъка борисов,ама това е положението.и за теб и за другиге,такива като теб.остай се,що не отидеш да си пуснеш водата и с маркуча да си поливаш градинката.МОРЕ-то не е за твоите уста лъжица.Бъди сигурен,то пак ще бъде като предизборно цунами на предстоящите избори.

Коментар на: Тони Димитрова от 21-Май-2011 18:55
Ех, морето... Може би,ама надали!

Коментар на: 2011 от 22-Май-2011 07:47
според мен в несебър има професионални политици.макар и с известна условнос те са известни на всички.това са петрохански и трифонов от бсп и стоянов от сдс.към тях би трябвало да се причисли и терзиев.те непрекъснато ламтят за власт,а пък електората отдавна им е показал не жълт,а червен картон.а при при такъв картон няма изтърпяване на наказанието и връщане на терена.просто си оставаш аут.

Коментар на: Борисов от 22-Май-2011 10:05
Да,това интервю и коментарите към него предизвикаха интерес даже и в почивните дни. Местната власт ,с акумулираните от нея публични средства,през последните години е обект не само на представителите на политическите партии,но в много по-голяма степен на представителите на местни икономически групировки,които по конституционни причини се маскират като партийноподобни образования. И се получава дискусия между представители на класическите партии и изпратените в местната власт лица, които защитават икономическите интереси на своите работодатели и между другото се налага да решават и местните проблеми. Според българската народопсихология,първите се борят за власт,а вторите за пари. Ето къде е заровено кучето, уважаеми коментатори: ПАРИ-ВЛАСТ-ПАРИ ПРИМ,точно по Маркс. Излиза,че имаме не само икономическа, но и политическа криза, криза на политическия конституционен модел на управление на България. Жалко за избирателите и за изродената българска демокрация.

Коментар на: Да внимаваме!!! от 22-Май-2011 10:10
След няколко години на размисъл и нерешителност, най -после прокуратурата съзря грубите нарушения в процедурите,свързани със "Сделката на века в Несебър",по-известна като "Делфинариума".

"Отменям постановление по преписка на прокурор от Апелативна прокуратура град Бургас в часта му досежно потвърдения отказ за образуване на досъдебно производство по данните от одита и сигналите за груби нарушения в процедурата по изграждането на атракционен парк "Делфинариум" в град Несебър както и самия отказ ,постановен от прокурор в Окръжна прокуратура Бургас.....",се казва в Постановление на Върховна Касационна прокуратура.

"Разпореждам да се образува наказателно производство срещу виновни длъжностни лица от общинската администрация в град Несебър с оглед установените в преписката данни за престъпления по чл.282 от НК",се казва още в постановлението.

Сред мотивите за категоричната позиция на ВКП е факта,че тогавашният кмет на града еднолично и в превишаване на правата си фиксира потенциалният строеж в старата част на Несебър,който е архитектурен исторически и археологически разерват "Старинен Несебър"- Обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Сметната палата в доклада си е установила факта,че в нарушение на Закона за устройство на територията, кметът е "прехвърлил" неговото задължение в качеството му на длъжностно лице да извърши това съгласуване на фирмата купувач.

В тази връзка не е обсъждано и обстоятелството,че в този случай става въпрос за отвоювана от морето земя,която според Закона за водите може да има статут само на публична държавна собственост.

С "Предварителен договор" на практика е дадена възможност при груби закононарушения една фирма да придобие собственост върху недвижим имот в старата градска част на Несебър,без да бъдат изпълнени условията по изграждането на обекта.

"И това залючение в доклада на Сметната палата също не е коментирано в проверяваните постановления на двете прокурорски инстанции.Намирам че именно тук следва да се търси доказателство на евентуалната специална цел да се набави другиму имотна облага,защото става въпрос за 20 декара терен в старата част на Несебър,с уникално разположение и на цена,която е такава ,че при представянето на размера от Експертната оценка,тази цена не е одобрена от общинския съвет и с оглед разпоредбите на Наредба № 5 на Община Несебър дори указва на нищожност на сделката",се казва още в Постановлението.

Според ВКП доказателство за наличието на достатъчно данни за образуване на досъдебно производство следва да се приеме и установеният в доклада на Сметната палата факт,че е направено и разсрочване на плащането,което не е било обявено при конкурса и освен че облагодетелства тази фирма за сметка на другите участници-опорочава конкурса и също е категорична улика за съществуването на умисъл за облагодетелстване на фирмата.

Всички тези факти са достатъчно доказателство за драстични нарушения в опита да се продаде 1/5 от резервата Старинен Несебър на частна фирма,която първо заплаши със съд несебърският кмет Николай Димитров,ако не подпише окончателният договор за "сделката" с претенции дори за вяколко милиота "пропуснати ползи",а след това "предвидливо" се отказа от "сделката на века в Несебър"....

Интересен е и факта дали община Несебър е защитила както трябва интересите си при делото ,с което бе атакувано решението на предишния общински съвет-сделката да се анулира поради посочените по-горе драстични нарушения.

По всичко личи,че "Делфинариум" в Стария Несебър няма да има,а дали ще има акция със същото име ще реши прокуратурата.

Коментар на: видно е от 22-Май-2011 11:55
за пореден път става видно,че бившият кмет трифонов е действал като явен политикобизнесмен.а някои си смятат,че в несебър нямало професионални политици.Има,има ,и още как!

Коментар на: Божидаров от 22-Май-2011 17:09
ами то,какво излиза.уж го оневиниха трифонов за продадената улица,а пък то излиза,че той опитал да шитне на фестата половината стар град.май пак ще влиза в съда,и този път на адвокатите ще им е по-трудно да го изкарат невинен.

Коментар на: Борисов от 23-Май-2011 10:25
Който нищо не прави,той не греши,а пътят към Ада е постлан само с добри намерения. В случая има една приказка,която по приляга на ситуацията - "Щял съм бил да се напия". Някой му има зъб на бившия и гледа да го постави в позиция "партер" преди местните избори. Скоро в едно интервю Трифонов намекна нещо,но явно някои не разбират от намеци. А какво ще кажете за общинския съвет,той одобрява и той отменя сделките,но реакцията на засегнатите винаги удря по кмета. Така ли е? Ако не вярвате, кандида-тирайте се за кметове и ще научите за себе си неща,които и вие не знаете.

Коментар на: MISHO от 23-Май-2011 10:26
I JANAKI STOJANOV BESHE IZBRAN S 20 GLASA ZA PREDSEDATEL NA SAVETA.

Коментар на: ДА БЪДА ИЛИ ДА НЕ БЪДА от 23-Май-2011 11:44
да бъдат, или да не бъдат-този въпрос няма как да се отнася за хора като трифонов.той няма как да бъде в партер,просто защото е аут и, ако не го разбира заедно с кликата си,ще се превърнат в аутисти.в по-добрия вариант-в смешници.
същото се отнася и за янаки,който не е нищо друго,освен една обикновена къса клечка.

Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
Aristidov PC Shop 2
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.