От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarИнформационна агенция ФОКУС Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
April 2024
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
   
„Атака“ подпали джамията в София 
От: 20-Май-2011 17:47;  Прочетена: 4054 пъти   
Автор(източник): Vsekiden.com

Снимката в цял размер... Click to enlarge?

Протестен митинг на „Атака“, за който има разрешение от Столична община, предизвика пожар пред джамията „Баня Баши“ в центъра на София. Това стана по време на традиционната петъчна молитва за мюсюлманите, които бяха коленичили на своите килимчета извън храма в центъра на столицата. Протестът е срещу високоговорителите на мюсюлманския храм, които дразнят националистите.



„Атака“ подпали джамията в София



Последователите на Сидеров хвърляха яйца по мюсюлманите, а те им отвръщаха с ръкопляскания



Снимки: БГНЕС

Снимки: БГНЕС



От „Атака“ започнаха да хвърлят яйца по молещите се, а те им отвръщаха с ръкопляскания. При сблъсъците между националистите и мюсюлманите има ранени и от двете страни. Един от мюсюлманите беше окървавен пред джамията. Той е с рана на главата. Хората около него разказват, че е бил ранен от атакистите по време на боя. Ранена бе и депутатката от „Атака“ Деница Гаджева, която бе ударена с камък. Тя е откарана в болница с линейка.

Равносметката на МВР след ексцесиите е двама задържани симпатизанти на партията, петима ранени мюсюлмани и петима пострадали полицаи. Всички униформени за закарани на преглед в болницата на МВР. Сред пострадалите няма тежко ранени. Нанесени са щети на два полицейски автомобила. От МВР призоваха медиите, присъствали на протеста, да предоставят видеозаписи, които да помогнат в идентифицирането и на други участници от двете страни в инцидента.


В началото на един от атакистите се опитал да насочи колоната протестиращи към молещите се мюсюлмани, за да прекъсне петъчната им молитва. Така се стигнало до масов побой. За да спрат молитвите на последователите на Аллах, атакистите дори подпали килимчетата им за молитва. Служители на пожарната са пристигнали на място, за да загасят подпалените пътеки. Едната пътека е напълно изгоряла. Мюсюлманите продължили да се молят в джамията, докато пътеките горели пред храма.


Ядосан от това, Сидеров поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов и обяснение от полицаите, които охраняват протеста. Лидерът на „Атака“ се закани формацията да мине в опозиция, ако още днес не бъдат освободени активистите на партията.


Районната прокуратура започна проверка


Софийската районна прокуратура е започнала проверка по случая, съобщи за “Всеки ден” говорителят й Руси Алексиев. Сигналът е подаден от органите на МВР. Обвинителите ще проверяват дали по време на протеста на “Атака” са извършени престъпления срещу вероизповеданията, правото на свободно събиране или се касае за хулигански действия. На този етап от прокуратурата събират данни за инцидента.


“Атака” заплаши да мине в опозиция


„Атака“ минава в опозиция още днес, ако незабавно не бъдат освободени задържаните симпатизанти на партията, закани се Волен Сидеров в Народното събрание. Български полицаи се подиграват с български патриоти, има задържани наши активисти, има задържани хора от законно разрешен митинг и нито един задържан ислямист, с чалма на главата, които се подиграват с България, които проповядват джихад, и които искат смърт на християните. Ето ви снимки, каза Волен Сидеров и представи снимков материал пред малкото останали депутати в залата. Дами и господа, няма ви, избягахте, ето снимки – как беше ранен български депутат от ислямист, ето ви доказателство за ислямския терор в България, каза Сидеров.


“За кого работите, господа от МВР, за кого работите, г-н Цветанов – за Турция ли – признай си тогава, сложи си фес. Ние повече това няма да го търпим. В България ще има тържество на българското достойнство, няма да се случи това, което вие искате с поклончета към Турция, със свалени гащи към Турция, защото в България има български патриоти, които ще се борят докрай”, продължи лидерът на “Атака”.


Той поиска да се издири “този престъпник, който хвърли и рани български депутат и да бъде задържан и съден, ако това не се случи, оттук нататък министър Цветанов има най-сериозната опозиция, която никога досега не е предполагал, че може да има и неговата оставка ще бъде искана всеки ден”.


ГЕРБ: Никой няма право да ползва религиозните вярвания за политическа агитация


В 21 век сме и в центъра на София една до друга се намират джамията, синагогата и тук зад нас е „Александър Невски“. По никакъв повод никой от нас няма право да ползва религиозните вярвания на който и да е български гражданин за политическа агитация и за някаква предизборна цел. Това каза заместник-председателят на НС Анастас Анастасов (ГЕРБ), който веднага след изказването на Волен Сидеров от „Атака“ поиска думата. „Така че аз съм абсолютно убеден, че МВР ще си свърши работата, това дали има ли не задържани лица, дали са от партия „Атака“, дали са представители на някаква друга политическа сила, това е без значение. Който е извършвал престъпления в тази държава, ще получи това, което заслужава”, заяви Анастасов.


Министърът на външните работи Николай Младенов апелира в залата на парламента да не се поставя под съмнение толерантността в обществото ни: „Искам да се обърна към Народното събрание с открит апел – ние може да имаме политически различия, може да смятаме едно или друго действие за правилно или грешно, но нека по никакъв начин да не поставяме под съмнение това достойнство на България, което я прави различна от всички останали страни в един тежък регион, в какъвто живеем, а именно толерантността. Искам да уверя народните представители и българските граждани, че българското правителство, службите на Министерството на вътрешните работи и българската полиция ще разследват внимателно инцидентите и ще направят всичко възможно, за да не позволят подобен тип инциденти в бъдеще“.


ДПС: Поставени са бомби в други джамии


Зам.-председателят на на ДПС Рушен Риза обяви, че имат сигнали, че в някои джамии в страната са поставени бомби. “Не може в 21-ви век, в демократичните времена, в които мирно живеят българи и турци, да се правят подобни провокации”, заяви Риза.


Малко по-късно от ДПС излязоха с декларация. В нея се казва, че Централното оперативно бюро и Парламентарната група на партията осъждат остро поредната груба провокация от страна на антиевропейската, крайнонационалистическа парития „Атака”. Според тях този път провокацията и агресията на „Атака” беше насочена срещу най-висшето човешко право, правото на вероизповедание.


От движението настояват всички политически сили, които се самоопределят като демократични, незабавно да се разграничат, а държавните власти да вземат незабавно необходимите мерки за опазването на гражданския мир и да потърсят отговорност както от извършителите, така и от поръчителите на този акт. “Само така може да се предотврати понататъшна ескалация на напрежението и да се възпре „Атака” да превърне националистическите прояви и верската и етническа нетърпимост в основно средство за правене на политика”, предупреждават от ДПС.


“Надяваме се че органите, отговорни за реда, ще бъдат достатъчно безкомпромисни и няма да се повлияят от обстоятелството, че „Атака”е част от управляващото мнозинство. И властта няма да толерира подобни действия, само защото те се извършват от коалиционен партньор”, завършва декларацията.


БСП: Сидеров ще получи оставката на Цветанов, ако подкрепи вота ни на недоверие


Волен Сидеров има прекрасна възможност да реализира искането си за оставка на вътрешния министър Цветан Цветанов, ако подкрепи един вот на недоверие към правителството на ГЕРБ. Тогава Цветанов ще си отиде по един съвсем естествен начин, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. Той припомни, че е имало немалко случаи и при предишното управление, в които ПП „Атака” е имала сблъсъци с Министерство на вътрешните работи. „Те винаги са търсели провокации, за да кажат, че са мачкани. Това е начин на самоизтъкване и съществуване на партията”, добави Станишев.


Бившият премиер си спомни и за друг случай, в който симпатизанти на „Атака” са нахлули в Министерския съвет в залата за пресконференции при посещението на турския министър-председател. Според Станишев – много лесно може да се провери и докаже дали лидерът на „Атака” Волен Сидеров е искрен в заявленията си, че би оттеглил подкрепата си от кабинета, ако рязко се вдигнат още цени на храна и ток. „Ако внесем вот на недоверие и „Атака” го подкрепи, това ще докаже, че има разрив в отношенията между тях и ГЕРБ. Ако не, всичко останало е цирк”, посочи Станишев.


ВМРО: Сидеров насажда религиозна омраза и това работи за ДПС


Войводите от ВМРО осъдиха действията на “Атака”. “Станахме свидетели на поредното цирково представление на Волен Сидеров пред джамията в София днес по обед, когато пострадаха невинни хора. С тези действия, подтикващи към радикализъм, „Атака” работи за втвърдяване на електората на ДПС”, се казва в декларация на партията. Според тях след като досега подкрепяше безусловно управляващите от ГЕРБ, „Атака” следваше да използва ресурса на властта, за да се бори срещу “антиконституционната партия на Ахмед Доган”.


“Ако Сидеров наистина иска да спре високоговорителите на джамията, да ползва законовите методи на властта – чрез представителството си в Народното събрание и общинския съвет. Но вместо ефективно да се противопостави на влиянието на ДПС и пълзящата ислямизация у нас, Сидеров прави евтини скандали, които имат обратен ефект. Да се подиграваш с верските чувства на мюсюлманите у нас по време на петъчната им молитва в никакъв случай не е еднозначно с това да противостоиш на политическия ислям. Такова поведение е не просто безотговорно, а цели да предизвика проблеми между християни и мюсюлмани у нас. Българските патриоти не делят гражданите на държавата по религиозен признак”, категорични са от ВМРО.

РЗС: Посегателството е израз на политическа безпомощност


„Всяко посегателство над обредни домове – независимо от религията, е антихуманно, антидемократично и антиконституционно“, заявиха в декларация от РЗС. „Освен израз на пълна политическа безпомощност, то е и знак за фашизоидна решимост за разрушаване на устоите на демокрацията и гражданския мир в България и за опетняване на светлото име на българския народ като изключително толерантен и благороден“, заявяват от РЗС. Те питат ГЕРБ и лично Бойко Борисов дали подкрепя вандалските ултранационалистически набези над джамията на София и дали приема на такава партия да се крепи демократичното управление на една европейска държава.


За РЗС, ако участието на партия „Атака“ в управлението на страната – включително и на ръководни длъжности в Народното събрание, не бъде прекратено незабавно, то ще застраши правата на България като член на ЕС и европейското бъдеще на отечеството. Ще стане реална опасността Европейската комисия да осъди поредните прояви на неофашизъм в България и дори да предприеме мерки по чл. 7 на Договора за ЕС, като тези, които преди години при по-безобидна ситуация бяха предприети заради неофашистката политическа роля на националистическата партия на Йорг Хайдер в Австрия, заявяват от партията на Янев.


РЗС настоява ръководството на Европейската народна партия да вземе незабавно отношение възможно ли е в държава от ЕС управлението на партия от семейството на ЕНП да зависи от антисемитска, неофашистка, ултранационалистическа партия, която вече се превръща в терористична организация.


Али Юзеиров: Опорочена бе кандидатпрезидентската кампания


Агресията на “Атака” бе осъдена и от лидера на нерегистрираната партия “Отоман” Али Юзеиров. Според него това е “ярък израз на безсилие и шизофренична жажда за власт”. “Нападението над мирно молещи се мюсюлмани бе не просто безобразие, а опит да се срине етническият мир в страната и да се създаде атмосфера на страх и враждебност преди изборите”, заявява Юзеиров, който припомня, че също ще се кандидатира за президент наесен.


Неговата версия е, че действията на “Атака” са продиктувани от тайна връзка между националистическата партия и ДПС и целят активизиране и консолидиране на турския електорат около Ахмед Доган.


ЕНП: Който запал искрата на ксенофобията ще отговаря пред цяла България


Днешните екстремистки изстъпления на представителите на „Атака” са грозен акт, който се извърши в центъра на столицата, въпреки че градът е известен с етническата си толерантност. Това е доказателство, че изкуствено мотивирани екзалтирани групи са способни да създадат проблем в обществото, какъвто не съществува реално, коментира лидерът на ЕНП Мария Капон.


„Кръвопролитието в центъра на София е срам, който ляга върху съвестта на много участници в българската политика. Този инцидент пряко обслужва разклатените позиции на партия „Атака” и разколебаните привърженици на ДПС, които сега ще бъдат мобилизирани на верска основа. Управляващите от ГЕРБ също са виновни за толерантното си отношение с цел политическа изгода към партия, която е далеч от европейските ценности и разбирания на съвременната християн-демокрация”, смята тя. Според нея никой не бива да гради политическата си кариера върху страховете на хората и примитивната омраза на ксенофобите. Който запали тази искра ще отговаря пред цяла България за тази престъпна политика, каза Мария Капон.

3S SOT
Читателски коментари
Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
Aristidov PC Shop 2
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.