От 24.05.2011 стартира новата визия на сайта и всички новини и публикации ще са на следния адрес: Nessebar-News.com
 
News from NessebarИнформационна агенция ФОКУС Фотогалерия и е-картички от Несебър
Начало
Политика
Общество
Анализи и коментари
Култура-образов.
Спорт
Туризъм
Бургаска област
НЕСЕБЪР
СВЕТА
Живец
Интервю
България
Парл.избори -2009
Лайънс клуб-Несебър
Икономика
Крими
Омбудсман
Европейски съюз
НАПОС
 
 
 
Важно ли е присъединяването ни към Договорът Шенген
ДА
НЕ
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ
 
 
March 2024
ПВСЧПСН
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
   
“Натура 2000” зацикли 
От: 06-Февруари-2007 09:28;  Прочетена: 2474 пъти   
Автор(източник): Агенция "Фокус"

Снимката в цял размер... Click to enlarge?Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров организира национална кръгла маса по въпросите за европейската екологична мрежа “Натура 2000”. На срещата бяха поканени представители на екологичните организации, изготвили плановете за защитени територии; представители на местната власт; представители на организации, защитаващи интересите на собствениците на земи в защитените зони и на природозащитни организации, протестиращи срещу начина на прилагане на “Натура 2000”.

“Натура 2000” зацикли









Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров организира национална кръгла маса по въпросите за европейската екологична мрежа “Натура 2000”. На срещата бяха поканени представители на екологичните организации, изготвили плановете за защитени територии; представители на местната власт; представители на организации, защитаващи интересите на собствениците на земи в защитените зони и на природозащитни организации, протестиращи срещу начина на прилагане на “Натура 2000”. Участниците в срещата обаче така и не стигнаха до консенсус. От опозицията дори обявиха, че ще внесат запитване до прокуратурата за начина, по който са били определени неправителствените организации, работещи по “Натура 2000”. Следващата седмица в Министерски съвет ще бъдат внесени за разглеждане териториите, които трябва да влязат в европейската екологична мрежа, макар преговорите между заинтересованите страни до момента да не дават никакъв резултат.







Агенция "Фокус"
Любен Татарски: На проведения дебат по “Натура 2000” не бе изнесено нищо ново

На конкретни въпроси трудно можеше да се получи конкретен отговор по време на провелата се днес среща за “Натура 2000” в столицата, заяви пред репортер на радио “Фокус” – Пирин кметът на община Разлог Любен Татарски.
Според него по-скоро е имало “пространно представяне на екоорганизациите, подготвили проекта за “Натура 2000”.
По принцип стана ясно, че след като бъде взето решение от Министерски съвет за зоните, които ще бъдат включени в “Натура 2000”, ще имаме възможност да обсъждаме, да даваме мнения и становища по проектозаповедите на министъра и евентуално за забраните на режимите за ползване на тези територии, допълни кметът на Разлог.
Любен Татарски изказа становище, че като цяло тази среща е била за да се изпълни необходимото условие за проведено обществено обсъждане по проблема. “На срещата, специално аз, не чух нещо ново, оставаме в очакване”.
На въпрос дали да се очакват още протести от страна на жителите на Разложката котловина Любен Татарски отговори, че винаги има смисъл от протести, защото човек, когато смята, че са нарушени неговите интереси, трябва по някакъв начин да реагира. “В този смисъл аз подкрепям моите съграждани и съм в защита на техните интереси. Но нека да излезе решението на МС и тогава ще решим дали да продължим протестите”, подчерта кметът на Разлог.


Агенция "Фокус"
Атанас Черешаров: Спекулацията около “Натура 2000” е умишлена и обслужва определени интереси

Това е поредната среща, на която се изказва позицията на Министерството на околната среда и водите по “Натура 2000”, но не се чуват другите становища. Това заяви пред репортер на Агенция “Фокус” Атанас Черешаров, зам.-председател на сдружение “Зелен Алианс”, по време на националната кръгла маса по въпросите на “Натура 2000”. Черешаров заяви, че не е удовлетворен от начина, по който протича форумът и че срещата няма да доведе до конструктивни решения.
Помолен за коментар на думите на министър Джевдет Чакъров, че обществото се манипулира по въпроса за собствеността на земите, включени в “Натура 2000”, Черешаров посочи: “Спекулацията е умишлена и обслужва определени интереси. Това щеше да бъде избегнато, ако разяснителната кампания бе започнала навреме”. Според Черешаров манипулацията на общественото мнение е започнала още с промените в Закона за биологичното разнообразие през 2005 г., които дават повече правомощия на министъра и отменят задължението за провеждане на разяснителна кампания. “Депутатите приеха тази промяна с цел по-бързо синхронизиране на нашето и европейското законодателство, а всъщност по този начин нарушиха европейското законодателство”, допълни зам.-председателят на “Зелен Алианс”.
По думите му има общини, които имат богата природа, но са пропуснати при определянето на зоните по “Натура 2000” - например община Бобошево.


Агенция "Фокус"
Амадеус Кръстев: Кметовете единствени все още могат да защитят гражданското общество по казуса “Натура 2000”

Единственият шанс да се защитят интересите на гражданското общество по казуса “Натура 2000” остава в ръцете на кметовете. Това каза Амадеус Кръстев, председател на алианс “Витоша 2002” и на “Зелените патрули”, по време на кръгла маса по въпросите на “Натура 2000”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “Силите на нас, еколозите, бяха дотук. Ние направихме всичко възможно да спрем това, което се определя с корупционни практики. Става въпрос за тотална подмяна на собствеността”, категоричен бе природозащитникът. Той се обърна към представителите на местната власт, присъстващи на форума, с думите: “Това може би е последната сбирка по въпросите на “Натура 2000”. Вслушайте се в гласа на народа. Вие сте последната граница пред корупцията. Ще дойде време, когато вашият електорат ще ви сочи с пръст, когато областите и общините ще трябва да плащат заради “Натура 2000”.
Според Кръстев не са прецизирани териториите, които трябва да влязат в защитените зони - има такива, които са пропуснати или такива, които не бива да бъдат включвани. По думите на природозащитника, след като ЕС направи проверки на зоните, ще бъдат наложени глоби на страната ни, които ще бъдат изплащани от общините.


Агенция "Фокус"
Неизпълнението на “Натура 2000” може да доведе до загуба на средства по оперативните програми на ЕС

Ако ние не изпълним предприсъединителните си ангажименти по “Натура 2000”, рискуваме да изгубим средствата по всички оперативни програми на Европейския съюз. Това заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров по време на кръгла маса по въпросите на екологичната мрежа, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
В отговор на въпрос, зададен от зам.-председателя на сдружение “Зелен Алианс” Валентин Симов, за контрола върху средствата, изхарчени за определяне на зоните по европейската екологична мрежа, Чакъров обясни, че той може да разпореди проверка единствено на парите, отпуснати от Министерството на околната среда и водите. “Повече от средствата за определяне на зоните по “Натура 2000” обаче са отпуснати от Датската екологична агенция. Много от неправителствените организации, участвали в работата по европейската екологична мрежа, са кандидатствали за финансиране пред други международни организации”, допълни министърът.
На следващо питане, зададено от Симов, относно контрола върху начина на определяне на зоните, министър Чакъров отговори: “Аз не мога да се съмнявам в работата на 150 водещи български учени”.

Агенция "Фокус"
Александър Краваров: На днешната кръгла маса по проблемите на “Натура 2000” не бе посочено нищо съществено

Екологичната мрежа “Натура 2000” няма да се отрази на Банско, ако се спази договорката с МОСВ усвоените ски писти в Банско и Добринище да останат извън границите й. Това заяви за радио “Фокус” – Пирин кметът на Банско Александър Краваров. Той подчерта, че на днешната среща са уточнени критериите, по които са подбрани териториите за включване в “Натура 2000”, като от екоорганизациите не е чул нищо съществено.
При всички случаи обаче ще има накърнени интереси, категоричен бе кметът на Банско.

Агенция "Фокус"
Георги Божинов: Предимство е да бъдеш собственик на земя, включена в "Натура"

Нужна е обществено-политическа парадигма за решаване на въпроса около “Натура 2000”. Това заяви Георги Божинов председател на Комисията по опазване на околната среда в парламента, предаде репортерАгенция “Фокус”.
Божинов бе категоричен, че ще бъдат направени необходимите законодателни промени за специалната оценка на проектите за строителство и инвестиции в определена защитена територия: “Трябва да работим за дивидентите, които страната ни ще извлече от "Натура 2000". Предимство е да бъдем страна с толкова богата природа, да живееш в община със земи, включени в "Натура 2000", или да бъдеш собственик на земя, включена в “Натура 2000”, подчерта Божинов. Той допълни, че няма да има нито една предварителна забрана за инвестиции или строителство в земи, защитени по "Натура". А оценките за въздействието върху околната среда ще се извършва обективно, а не чрез корупционни практики.

Агенция "Фокус"
Питане, свързано с "Натура 2000", ще отправят от ОДС към Конституционния съд

Ще внесем запитване до прокуратурата за начина, по който са били определени неправителствените организации, работещи по “Натура 2000”. Това заяви на пресконференция в морската столица варненският депутат от парламентарната група на ОДС Христо Кирчев, предаде репортер на радио “Фокус” – Варна. Кирчев напомни, че през 1994 година Kонституционният съд е постановил неправителствените организации да могат да бъдат привличани за извършване на действия, свързани с вземане на държавни решения само на законова база.
Депутатът също така обяви, че към Конституционния съд ще бъде отправено питане, защо в България се заобикалят правата на гражданите. То ще е свързано с факта, че няма възможност да бъде обжалвана заповедта на министъра на околната среда и водите, която ще се издаде спрямо европейската екомрежа. В сряда за пореден път народният представител ще поиска като точка в дневния ред на НС да влезе изслушване на министър-председателя по проблемите на “Натура 2000”.

Агенция "Фокус"
Христо Кирчев: Хората виждат “Натура 2000” като някаква форма на национализация

Хората виждат “Натура 2000” като някаква форма на национализация. Това заяви на пресконференция в морската столица варненският депутат от парламентарната група на ОДС Христо Кирчев, предаде репортер на радио “Фокус” – Варна. Той отбеляза, че при определяне границите на защитените зони в екопроекта, главен фактор се оказва не научен или рационален критерий, а нечия преценка. “Първо се говореше за 50% от територията на страната. В последствие за 36%, а вече и за 22%. Накрая се разбра, че крайното решение за обхвата на екомрежата ще бъде взето от тройната коалиция”, подчерта народният представител. Според е него е странен фактът, че в Иракли 30 хил. декара горски фонд не попадат в “Натура 2000”, а 5 000 декара от крайбрежието са включени.
“Като дойде на власт в България Симеон Сакскуборгготски обяви, че е време за нов морал. Ето, че неговите земи не попадат в екомрежата за разлика от почти 100% попадащи черноморски региони, обект на засилен инвестиционен интерес”, коментира Кирчев. По негови думи този вид на екопроекта е предпоставка за създаване на корупционен натиск.

Агенция "Фокус"
Джевдет Чакъров: Цената на земите, които попадат в “Натура 2000”, ще се увеличи

Следващата седмица в Министерски съвет ще бъде внесено предложението за защитените зони по “Натура 2000”. Това съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров пред журналисти, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
“ Аз съм оптимист, че правителството ще достигне до най-правилното решение и ще бъде постигнат баланс между опазването на биологичното ни разнообразие и икономическите интереси”, заяви министър Чакъров. Той съобщи, че има информация, че в страната обикалят емисари, които убеждават хората, че ще има промяна на собствеността, вследствие от влизането й в защитените зони по “Натура 2000”.
“Хората не бива да бъдат манипулирани. Категорично заявявам, че промяна в собствеността няма да има”, заяви министърът. По думите му тази манипулация на общественото мнение се извършва, за да могат да се закупят имоти на безценица.
“Моите очаквания са, че след влизането на земите в “Натура 2000” цените им ще се увеличат. По-разумно е на този етап да не се продават земи", допълни Джевдет Чакъров.
Той каза още, че са водени разговори с Минната камара относно добива на подземни богатства от мини попадащи в защитените зони или в близост до тях.
“При влизането на земи в “Натура 2000” добивът на подземни богатства няма да бъде ограничен, напротив ще бъде направено всичко възможно, за да се развива минната индустрия”, заяви министърът.
Запитан дали заплахите в Банско са свързани с “Натура 2000” , Чакъров отговори: “Нека компетентните органи се произнесат по въпроса. В момента се извършват издирвателни дейности”.

Агенция "Фокус"
България е втората по биологично разнообразие страна в Европа след Испания, според БДЗП

България е втората по биологично разнообразие страна в Европа след Испания. Това съобщи Милен Граматиков, експерт Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) по време на национална кръгла маса, предаде репортер на Агенция “Фокус”. В България се срещат 75 % от видовете птици в Европа, като 22 от тези вида са световно застрашени от изчезване. БДЗП е определило 114 защитени зони по "Натура 2000", които представляват 26 хиляди квадратни километра от територията на страната и 540 кв. км. от акваторията. Според Граматиков целта на изработената мрежа територии е да запази орнитологично важните места от европейско, регионално и национално значение. При работата на дружествата с румънски експерти са определени няколко транс гранични зони, които попадат в Добруджа.
По думите на Граматиков основното финансиране за работата на дружеството е осигурено от световно известната международна организация BirdLife International.

Агенция "Фокус"
Компенсации за земеделски земи, попадащи в защитените зони по “Натура 2000”, ще бъдат изплащани само на ползвателите

Компенсации за земеделски земи, попадащи в защитените зони по “Натура 2000”, ще бъдат изплащани само на ползвателите на тези земи. Това съобщи Александър Атанасов, експерт от Министерството на земеделието и горите по време на национална среща по въпросите на “Натура 2000”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Атанасов обясни, че компенсации могат да получават арендатори на земеделски земи, които обработват тези земи поне от пет години. Собствениците на земи, които не ги обработват, нямат да имат право на компенсации. В момента се разработват конкретни ограничения, които ще трябва да спазват, ползвателите на земеделски земи, влизащи в “Натура 2000”, например отстраняване на нежелана растителност, забрана за използване изкуствени торове, запазване на традиционни овощни градини и др. Компенсации ще бъдат изплащани или за направени разходи или за пропуснати доходи с оглед на поддържане на видовете и местообитанията.
Компенсациите по “Натура 2000” няма да бъдат свързани с плащанията за земеделски площи.
По отношение на горите право на компенсации ще имат само частни горски стопани, възможните плащания са до 200 евро за хектар гора през първите пет години плащанията могат да достигнат и до 500 евро за хектар. В компенсациите ще бъдат включени пропуснати ползи или средства за изработване на къщички за птиците, поставяне на табели и др. подобни разходи.

Агенция "Фокус"
Джевдет Чакъров: Половината от земите, попадащи в “Натура 2000” са негодни за земеделие

Ние като общество сме изправени пред едно сериозно предизвикателство да опазим нашата прекрасна природа и в същото време да бъде коректни към бизнеса. “Натура 2000” е процес и ние сме в началото на реализирането му. Това заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров по време на национална среща по въпросите на екологичната мрежа, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на министъра в никакъв случай не трябва да се повтаря прекомерното застрояване като в “Слънчев бряг” , а трябва да се развива елитен туризъм.
Според Чакъров предстоят две основни задачи. Първата е установяване на защитените зони по “Натура 2000”, втората – поддържане на вече определените защитени зони. Според Чакъров зоните на хабитатите ще бъдат окончателно решени след излизане на становище от Европейската комисия, което може да се случи най-рано след година и половина.
Министърът обясни, че средно за страните-членки на ЕС 12% от територията е защитена по директивата за местообитанията , и около 9,6% по директивата за птиците. В нашата страна съществува инверсия – повече терени и площи ще бъдат защитени по директивата за птиците.
Джевдет Чакъров отново подчерта, че няма да настъпи промяна на собствеността в териториите, защитени по “Натура 2000”, освен това няма да бъдат въведени изрични забрани за строителство или инвестиционни намерения в тези зони. В рамките на екологичната оценка за строителство или оценката за въздействие върху околната среда при инвестиционните намерения ще бъде въведена специална оценка, по която ще се произнасят компетентните органи. По този начин няма да се плащат допълнителни такси за още една оценка и няма да има нужда от разширение на администрацията, която да извършва новата оценка.
“Стига да няма засягане на местообитанията или защитени зони, не се предвиждат никакви ограничения”, допълни министър Чакъров.
Той каза още, че експерти от Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието и горите са направили специална оценка на земите по “Натура 2000”, според която около 50% от тях са напълно негодни за земеделие.

Агенция "Фокус"
Джевдет Чакъров: Критериите за включване към “Натура 2000” все още не са готови

Ние сме една от страните в Европейския съюз с най-голямо биологично разнообразие, заяви в предаването на бТВ “Тази сутрин” министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.
Критериите за определяне на една местност за защитена не са приумица на никой, а те са посочени ясно от ЕС. Това са 140 местообитания и над 600 растения и животни, които са обект на защита, посочи министърът.
Аз нееднократно съм посочвал, че закъсняхме с разяснителната кампания, но че хората не разбират какво става, не отговаря на реалността, заяви той, и обясни, че по този път са вървели почти всички страни от ЕС. В Германия, например, също е имало протести и те са приключили съвсем наскоро.
По думите Джевдет Чакъров няма забрана за строителство и издаването на разрешителни за тази дейност ще зависи от регионалната структура на министерството, или при по-сложни проекти, и от самото министерство.
Критериите за включване към “Натура 2000” се разработват в момента и те още не са готови.
Изборът на консултанти по проекта “Натура 2000” са подбирани през 2002 година от Датската агенция за околна среда, поясни още Джевдет Чакъров.

Агенция "Фокус"
Национална среща за “Натура 2000” ще се проведе в София

Национална среща за “Натура 2000” организира днес от 11,30 часа в зала 3 на НДК министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, съобщиха от пресцентъра на министерството. За участие в срещата са поканени представители на всичките 264 общини, областните управители, народни представители, представители на всички министерства, на Българска академия на науките и висши училища, неправителствени организации.
Министър Чакъров ще представи проекта на “Натура 2000”и ще даде информация за същността на екологичната мрежа. Представители на Министерството на околната среда и водите ще представят механизмите за компенсации. След това ще има дискусия. Срещата е открита за журналисти.



Агенция "Фокус"
“Натура 2000” – срещнаха се и не се разбраха (ОБЗОР)

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров организира национална кръгла маса по въпросите за европейската екологична мрежа “Натура 2000”. На срещата бяха поканени представители на екологичните организации, изготвили плановете за защитени територии; представители на местната власт; представители на организации, защитаващи интересите на собствениците на земи в защитените зони и на природозащитни организации, протестиращи срещу начина на прилагане на “Натура 2000”. Участие във форума взеха и зам.-министрите на околната среда и водите Йордан Дардов и Чавдар Георгиев и на земеделието и горите Чавдар Георгиев, както и председателят на Парламентарната комисия по околна среда и води Георги Божинов.
Следващата седмица в Министерски съвет ще бъдат внесени са разглеждане териториите, които трябва да влязат в европейската екологична мрежа. Решението трябваше да бъде взето до края на миналата година, но страната ни получи отсрочка от Европейския съюз. Ако не изпълни предприсъединителните си ангажименти обаче, България може да изгуби субсидиите и по другите оперативни програми на ЕС.
Участниците във форума се обединиха около становището, че това вероятно бе последното обществено обсъждане на въпроса. Основният въпрос, който тревожеше участниците, беше собствеността на земите, включени в защитените зони. Появиха се въпроси и за начина на определяне на тези зони, както и за финансирането на дейностите по определянето им.

Управляващите

Ние като общество сме изправени пред едно сериозно предизвикателство да опазим нашата прекрасна природа и в същото време да бъде коректни към бизнеса. “Натура 2000” е процес и ние сме в началото на реализирането му. Това заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров по време на национална среща по въпросите на екологичната мрежа. По думите на министъра в никакъв случай не трябва да се повтаря прекомерното застрояване като в “Слънчев бряг” , а трябва да се развива елитен туризъм.
Според Чакъров предстоят две основни задачи. Първата е установяване на защитените зони по “Натура 2000”, втората – поддържане на вече определените защитени зони. Според Чакъров зоните на хабитатите ще бъдат окончателно решени след излизане на становище от Европейската комисия, което може да се случи най-рано след година и половина.
Министърът обясни, че средно за страните-членки на ЕС 12% от територията е защитена по директивата за местообитанията , и около 9,6% по директивата за птиците. В нашата страна съществува инверсия – повече терени и площи ще бъдат защитени по директивата за птиците.
Джевдет Чакъров отново подчерта, че няма да настъпи промяна на собствеността в териториите, защитени по “Натура 2000”, освен това няма да бъдат въведени изрични забрани за строителство или инвестиционни намерения в тези зони. В рамките на екологичната оценка за строителство или оценката за въздействие върху околната среда при инвестиционните намерения ще бъде въведена специална оценка, по която ще се произнасят компетентните органи. По този начин няма да се плащат допълнителни такси за още една оценка и няма да има нужда от разширение на администрацията, която да извършва новата оценка.
“Стига да няма засягане на местообитанията или защитени зони, не се предвиждат никакви ограничения”, допълни министър Чакъров.
Той каза още, че експерти от Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието и горите са направили специална, според която около 50% от земите, защитени по “Натура 2000”, са напълно негодни за земеделие.
В отговор на въпрос, зададен от зам.-председателя на сдружение “Зелен Алианс” Валентин Симов, за контрола върху средствата, изхарчени за определяне на зоните по европейската екологична мрежа, Чакъров обясни, че той може да разпореди проверка единствено на парите, отпуснати от Министерството на околната среда и водите. “Повече от средствата за определяне на зоните по “Натура 2000” обаче са отпуснати от Датската екологична агенция. Много от неправителствените организации, участвали в работата по европейската екологична мрежа, са кандидатствали за финансиране пред други международни организации”, допълни министърът.
На следващо питане, зададено от Симов, относно контрола върху начина на определяне на зоните, министър Чакъров отговори: “Аз не мога да се съмнявам в работата на 150 водещи български учени”.
“Аз съм оптимист, че правителството ще достигне до най-правилното решение и ще бъде постигнат баланс между опазването на биологичното ни разнообразие и икономическите интереси”, заяви министър Чакъров. Той съобщи, че има информация, че в страната обикалят емисари, които убеждават хората, че ще има промяна на собствеността, вследствие от влизането й в защитените зони по “Натура 2000”.
“Хората не бива да бъдат манипулирани. Категорично заявявам, че промяна в собствеността няма да има” , заяви министърът. По думите му тази манипулация на общественото мнение се извършва, за да могат да се закупят имоти на безценица.
“Моите очаквания са, че след влизането на земите в “Натура 2000” цените им ще се увеличат. По-разумно е на този етап да не се продават земи", допълни Джевдет Чакъров.
Той каза още, че са водени разговори с Минната камара относно добива на подземни богатства от мини попадащи в защитените зони или в близост до тях.
“При влизането на земи в “Натура 2000” добивът на подземни богатства няма да бъде ограничен, напротив ще бъде направено всичко възможно, за да се развива минната индустрия”, заяви министърът.
Запитан дали заплахите в Банско са свързани с “Натура 2000” , Чакъров отговори: “Нека компетентните органи се произнесат по въпроса. В момента се извършват издирвателни дейности”.

Компенсации за земеделски земи, попадащи в защитените зони по “Натура 2000”, ще бъдат изплащани само на ползвателите на тези земи. Това съобщи Александър Атанасов, експерт от Министерството на земеделието и горите. Атанасов обясни, че компенсации могат да получават арендатори на земеделски земи, които обработват тези земи поне от пет години. Собствениците на земи, които не ги обработват, нямат да имат право на компенсации. В момента се разработват конкретни ограничения, които ще трябва да спазват, ползвателите на земеделски земи, влизащи в “Натура 2000”, например отстраняване на нежелана растителност, забрана за използване изкуствени торове, запазване на традиционни овощни градини и др. Компенсации ще бъдат изплащани или за направени разходи или за пропуснати доходи с оглед на поддържане на видовете и местообитанията.
Компенсациите по “Натура 2000” няма да бъдат свързани с плащанията за земеделски площи.
По отношение на горите право на компенсации ще имат частни горски стопани, възможните плащания са до 200 евро за хектар гора. През първите пет години плащанията могат да достигнат и до 500 евро за хектар. В компенсациите ще бъдат включени пропуснати ползи или средства за изработване на къщички за птиците, поставяне на табели и др. подобни разходи.

Нужна е обществено-политическа парадигма за решаване на въпроса около “Натура 2000”. Това заяви Георги Божинов, председател на Комисията по опазване на околната среда в парламента.
Божинов бе категоричен, че ще бъдат направени необходимите законодателни промени за специалната оценка на проектите за строителство и инвестиции в определена защитена територия. “Трябва да работим за дивидентите, които страната ни ще извлече от "Натура 2000". Предимство е да бъдем страна с толкова богата природа, да живееш в община със земи, включени в "Натура 2000", или да бъдеш собственик на земя, включена в “Натура 2000”, подчерта Божинов. Той допълни, че няма да има нито една предварителна забрана за инвестиции или строителство в земи, защитени по "Натура". А оценките за въздействието върху околната среда ще се извършва обективно, а не чрез корупционни практики.

Опозицията

Ще внесем запитване до прокуратурата за начина, по който са били определени неправителствените организации, работещи по “Натура 2000”. Това заяви на пресконференция в морската столица варненският депутат от парламентарната група на ОДС Христо Кирчев. Кирчев напомни, че през 1994 година Kонституционният съд е постановил неправителствените организации да могат да бъдат привличани за извършване на действия, свързани с вземане на държавни решения само на законова база.
Депутатът също така обяви, че към Конституционния съд ще бъде отправено питане, защо в България се заобикалят правата на гражданите. То ще е свързано с факта, че няма възможност да бъде обжалвана заповедта на министъра на околната среда и водите, която ще се издаде спрямо европейската екомрежа. В сряда за пореден път народният представител ще поиска като точка в дневния ред на НС да влезе изслушване на министър-председателя по проблемите на “Натура 2000”.
“Хората виждат “Натура 2000” като някаква форма на национализация”, каза още Кирчев. Той отбеляза, че при определяне границите на защитените зони в екопроекта, главен фактор се оказва не научен или рационален критерий, а нечия преценка. “Първо се говореше за 50% от територията на страната. В последствие за 36%, а вече и за 22%. Накрая се разбра, че крайното решение за обхвата на екомрежата ще бъде взето от тройната коалиция”, подчерта народният представител. Според е него е странен фактът, че в Иракли 30 хил. декара горски фонд не попадат в “Натура 2000”, а 5 000 декара от крайбрежието са включени.
“Като дойде на власт в България Симеон Сакскуборгготски обяви, че е време за нов морал. Ето, че неговите земи не попадат в екомрежата за разлика от почти 100% попадащи черноморски региони, обект на засилен инвестиционен интерес”, коментира Кирчев. По негови думи този вид на екопроекта е предпоставка за създаване на корупционен натиск.

Местната власт

На конкретни въпроси трудно можеше да се получи конкретен отговор по време на провелата се днес среща за “Натура 2000” в столицата, заяви кметът на община Разлог Любен Татарски.
Според него по-скоро е имало “пространно представяне на екоорганизациите, подготвили проекта за “Натура 2000”.
По принцип стана ясно, че след като бъде взето решение от Министерски съвет за зоните, които ще бъдат включени в “Натура 2000”, ще имаме възможност да обсъждаме, да даваме мнения и становища по проектозаповедите на министъра и евентуално за забраните на режимите за ползване на тези територии, допълни кметът на Разлог.
Любен Татарски изказа становище, че като цяло тази среща е била за да се изпълни необходимото условие за проведено обществено обсъждане по проблема. “На срещата, специално аз, не чух нещо ново, оставаме в очакване”.
На въпрос дали да се очакват още протести от страна на жителите на Разложката котловина Любен Татарски отговори, че винаги има смисъл от протести, защото човек, когато смята, че са нарушени неговите интереси, трябва по някакъв начин да реагира. “В този смисъл аз подкрепям моите съграждани и съм в защита на техните интереси. Но нека да излезе решението на МС и тогава ще решим дали да продължим протестите”, подчерта кметът на Разлог.

Екологичната мрежа “Натура 2000” няма да се отрази на Банско, ако се спази договорката с МОСВ усвоените ски писти в Банско и Добринище да останат извън границите й. Това заяви кметът на Банско Александър Краваров. Той подчерта, че на днешната среща са уточнени критериите, по които са подбрани териториите за включване в “Натура 2000”, като от екоорганизациите не е чул нищо съществено.
При всички случаи обаче ще има накърнени интереси, категоричен бе кметът на Банско.

Еколозите, работили по “Натура 2000”

България е втората по биологично разнообразие страна в Европа след Испания. Това съобщи Милен Граматиков, експерт Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) по време на национална кръгла маса. В България се срещат 75 % от видовете птици в Европа, като 22 от тези вида са световно застрашени от изчезване. БДЗП е определило 114 защитени зони по "Натура 2000", които представляват 26 хиляди квадратни километра от територията на страната и 540 кв. км. от акваторията. Според Граматиков целта на изработената мрежа територии е да запази орнитологично важните места от европейско, регионално и национално значение. При работата на дружествата с румънски експерти са определени няколко транс гранични зони, които попадат в Добруджа.
По думите на Граматиков основното финансиране за работата на дружеството е осигурено от световно известната международна организация BirdLife International.

Еколозите - опоненти

Това е поредната среща, на която се изказва позицията на Министерството на околната среда и водите по “Натура 2000”, но не се чуват другите становища. Това заяви Атанас Черешаров, зам.-председател на сдружение “Зелен Алианс”, по време на националната кръгла маса по въпросите на “Натура 2000”. Черешаров заяви, че не е удовлетворен от начина, по който протича форумът и че срещата няма да доведе до конструктивни решения.
Помолен за коментар на думите на министър Джевдет Чакъров, че обществото се манипулира по въпроса за собствеността на земите, включени в “Натура 2000”, Черешаров посочи: “Спекулацията е умишлена и обслужва определени интереси. Това щеше да бъде избегнато, ако разяснителната кампания бе започнала навреме”. Според Черешаров манипулацията на общественото мнение е започнала още с промените в Закона за биологичното разнообразие през 2005 г., които дават повече правомощия на министъра и отменят задължението за провеждане на разяснителна кампания. “Депутатите приеха тази промяна с цел по-бързо синхронизиране на нашето и европейското законодателство, а всъщност по този начин нарушиха европейското законодателство”, допълни зам.-председателят на “Зелен Алианс”.
По думите му има общини, които имат богата природа, но са пропуснати при определянето на зоните по “Натура 2000” - например община Бобошево.

Единственият шанс да се защитят интересите на гражданското общество по казуса “Натура 2000” остава в ръцете на кметовете. Това каза Амадеус Кръстев, председател на алианс “Витоша 2002” и на “Зелените патрули”, по време на кръгла маса по въпросите на “Натура 2000”. “Силите на нас, еколозите, бяха дотук. Ние направихме всичко възможно да спрем това, което се определя с корупционни практики. Става въпрос за тотална подмяна на собствеността”, категоричен бе природозащитникът. Той се обърна към представителите на местната власт, присъстващи на форума, с думите: “Това може би е последната сбирка по въпросите на “Натура 2000”. Вслушайте се в гласа на народа. Вие сте последната граница пред корупцията. Ще дойде време, когато вашият електорат ще ви сочи с пръст, когато областите и общините ще трябва да плащат заради “Натура 2000”.
Според Кръстев не са прецизирани териториите, които трябва да влязат в защитените зони - има такива, които са пропуснати или такива, които не бива да бъдат включвани. По думите на природозащитника, след като ЕС направи проверки на зоните, ще бъдат наложени глоби на страната ни, които ще бъдат изплащани от общините.
3S SOT
Читателски коментари
Коментар на: az от 06-Февруари-2007 16:47
Kade ste hora, Etem i 4akarov 6te re6avat na6ite zemi pri kogo da sa na6i ili gadgalski? Na kade otiva Balgaria? Mai izto4nata posoka e po dobra za pravitelstvoto?!?

Коментар на: НАБЛЮДАТЕЛ от 07-Февруари-2007 12:58
Че г-жа "СРАМ МЕ Е ОТ ВАС" за какво бе поставена в МОСВ и диша във врата на Джевджет Чакъров.Туй момиче нали стана СОБСТВЕНИК, по моркото крайбрежие на Иракли и Емона уреждайки се със парцелче за да строи нейния мъж почтен "честен" бизнесмен? То иначе за какво долетя от Брюксел заедно с останалите юпита от ЦАРСКАТА дружинка? За черните, сини или кафяви очи на електората ли? Я, само как сколаса и в Балкана дори си построи ХОТЕЛ - с.Гела!? НАЛИ ТО, КАКТО И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДОЛЕТЯХА ЗА ДА УЧАСТВАТ В ПРИВАТИЗАЦИОННИЯ ГРАБЕЖ ЗА СМЕТКА НА НАРОДА И ГО ПОСТИГНАХА! Борба за кокала! Е, и за какво става въпрос ? Квичащи жалки гласове на всякакви ТАРИКАТИ, псевдособственици, скрили се под уж претекста за инвестиране и осигуряване на работни места. Кого лъжете бе! А, вижте Черноморието на какво е заприличало. БЕТОННО гето битер Младост - 4! Аман от лакомия! Алчността няма таван, мизерията няма дъно!

07.02.2007г.
гр.София!


Коментар на: Мотивиран от 09-Февруари-2007 22:20
Е, та нали за това си пишем в коментариите по темата? От кои посочени типове си уважаеми наблюдателю? Сеирджия на лакомията на управници, мафиоти, корумпирани политици, или от тарикатите с дебели портфейли? Може би си от неосъществените, загрижени и неогряти предприемачи, псевдоеколози, "пазители и радетели на българската природа"? Какво и кое те е направило такъв.... "наблюдател" ? Уж се опитваш да кажеш нещо, ама не успяваш ....за съжаление!!! Вземи се поограмоти, че заприлича на изтъркана, грамафонна плоча! Запей нова песен, в ритъма на истинските европейски директиви, а не на побългарените! Успех!

Вашия коментар (Прочетете правилата!)
Име: 
Латиница/кирилица: (?)

 
  Почивка в:
    Несебър - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Сл. бряг - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Св. Влас - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Равда - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
    Обзор - сайт
    Хотели
    Квартири
    Имоти
    Заведения
  Holiday in :
    Nessebar
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sunny Beach
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Sveti Vlas
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Ravda
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food
    Obzor
    Hotels
    Apartments
    Real Estates
    Bar & Food

Включете се!

 
СВА2000
 
  ПОРЪЧАЙТЕ СИ ВАШИЯТ САЙТ !

Атрактивно помещение в Несебър

ВАШИТЕ ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ В НЕСЕБЪР !

А ВИЕ ЗАСТРАХОВАХТЕ ЛИ ДЕТЕТО СИ ?

ПОДАРЕТЕ СИ ПОЧИВКА В НЕСЕБЪР !

 
 
Адмирал
 
   АДМИРАЛ БРОКЕР
 Община Несебър
 Авт.линии-Несебър
 Moreto.net
 Обяви за работа
 RuseNEWS
 Хотели в Несебър
 Времето в Несебър
 nessebarmedia.com
 СПА Хотели
 Поморие e-News
 Guide - Bulgaria.com
 HOTELS.BG
 Почивка.bg
 PureBulgaria.com
 
в.
   Бургас футбол
 Агенция "Фокус"
 Вестник "Слънчев бряг прес"
 
|| УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,ПОРАДИ ПРОФИЛАКТИКА И РЕКОНСТРУКЦИЯ САЙТЪТ НЕСЕБЪР НЮЗ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБНОВЯВА НЕРЕДОВНО ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ МАЙ !МОЛИМ ЗА РАЗБИРАНЕ И ИЗВИНЕНИЕ ,ЗАЩОТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ЩЕ БЪДЕ ОЩЕ ПО-ХУБАВ И ЖЕЛАН ! ||  

© 2004-2005 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404; E-mail: k_kosev@abv.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника!

Web development by Aristidov.com.