NESSEBAR-NEWS.com

All rights reserved. Copyright 2003 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404;
E-mail: k_kosev@abv.bg

Бардове възпяха морето и Несебър
От: 01-Юни-2010 16:39;  Прочетена: 375 пъти
Автор: И. ПЕНЕВ - автор

За единадесети път в Несебър се проведе Националната творческа среща на българските бардове “Морски струни”. От 28 до 30 май поети с китара от цялата страна свириха и пяха, огласяйки улиците и площадите на черноморския град. На различни сцени се изявиха над 50 музиканти и поети .

Бардове възпяха морето и Несебър

“МОРСКИ СТРУНИ - 2010”: СИЛНИ, ЗАПОМНЯЩИ СЕ ПОСЛАНИЯ

В рамките на срещата се състояха промоции на новите книги на Данчо Йорданов - “Роден в България”, на Иван Ненков - “Тук Някъде Отвъд”, на Гриша Трифонов – “Югоизточната порта” и на албума “Песни за...” от Бойко Георгиев. На несебърска сцена дебютираха авторите: Владислав Кайзеров, Светослав Колев и Гергана Добрева (дует “Ша-ша”) от София, Бойко Иванов (китарист, в дует с Геновева Цандева) и Светозар Николов от Пловдив, варненката Мариана Куманова (подкрепена от китарата и гласа на Румен Николов)...

Акцент през първата вечер на “Морски струни” -2010 беше концертът от руски песни, посветен на 65-годишнината от Победата. Изпълненията на бардовете-ветерани продължиха до късно след полунощ в залата на почивна станция “Арсенал”, чийто управител е поетът Неделчо Ганев.

Домакините оформиха щанд, на който автори от всички краища на България предложиха за закупуване (или като подарък) свои книги и (или) музикални албуми. Ценителите на бардовското творчество имаха възможност да се сдобият и с “топлия” още диск “Морски струни-2009”, в който под формата на звуков архив са събрани всички най-интересни и вълнуващи моменти от предищното издание на фестивала, записани и обработени дигитално
от Иван Ненков.

По идея на организаторите (и най-вече поради икономическата криза) традиционната разходка
в морето беше заменена с посещение на чешмата на южния несебърски плаж, която местните хора свързват с различни предания и легенди… Случайно или не, там бардовете попаднаха на живата памет на града – г-н Васил Кърлев, който им разказа не само историята на този древен водоизточник, но и на несебърските кладенци на северния плаж… Около бликащата вода се състоя импровизиран концерт, на който имаха щастието да се насладят десетки подранили летовници. И в същото време в морето се случи нещо невероятно – само на 50-100 метра от брега затанцуваха делфини…

Гражданите и гостите на Несебър дълго ще живеят с настроението от двучасовия концерт, който бардовете изнесоха на площад “Месамбрия” в стария град. Там прозвучаха едни от най-вълнуващите послания на пеещите поети и то – на няколко езика: български, руски, английски.
Концертът завърши с изпълненията на дует “Ша-ша” (Гергана Добрева и Светослав Колев) – двама перфектни музиканти, изявяващи се професионално по сцените на софийските рок-клубове. Въпреки, че бяха представени като официални гости, Гергана и Светослав бързо се приобщиха към поетите с китара и дори участваха в конкурсната програма с авторската си песен “Случайни чайки”.

Сред участниците в двудневния музикално-поетичен маратон видяхме и чухме изпълнители като Татяна Йотова, Иван Пенчев-Шанса, Бойко Георгиев, Пламен Сивов, Румен Николов, Красимир Йорданов, Стефан Гераксиев с група “Денвър”, Славимир Генчев, Виктор Макаров, Христо Граматиков, Орлин Миланов, Светлана Йонкова, Андро Стубел, Евгени Бенов, Гриша Трифонов, Данчо Йорданов, Светлозар Николов, Мариана Куманова, Георги и Надя Георгиеви, Румен Спасов (миналогодишен носител на наградата за морска песен), Светлана Комогорова-Комата, Геновева Цандева и Бойко Иванов, Емил Ангелов, Атанас и Светла Стоянови, Владислав Кайзеров, Светослав Георгиев, Добрин Атанасов и Светлозар Колев-Питкин
(от група “Мискините”), Невен Кидеров, Димитър Таралежков. Лора Друмева…

И през тази година имаше впечатляващо чуждестранно участие - Майк Блек от Ливърпул участва в конкурса за нова авторска песен на морска тематика “Ти, аз и морето”, като изпя на български език своята композиция “Кръгът на живота”. В концерта малко преди конкурсната програма се включиха и ирландците Пат Шийдън и Финтън МакАвиню.

За пореден път чешитът-бард Иван Пенчев – Шанса от Айтос изненада всички. Той се появи
с новата си уникална китара, в която беше “обединил предишните си три “кухарки”. Видяхме странен инструмент, който имаше 3 грифа и общо 19 струни… И не само го видяхме, но и чухме как звучи.

И с още нещо е ще се запомни тазгодишното издание на творческата среща в Несебър. Един и същ автор заслужи и двете големи отличия на фестивала! Пламен Сивов - бардът със сливенски корен, който живее в София, е изящен поет и китарист, изключително скромен и точен човек, богослов по образование, преводач от английски, създател на сайта “Poetiskitara.com”. Само преди две години той дебютира като автор в Несебър, за да грабне сега всичко, каквото можеше да се спечели. И то – по най-демократичен начин, чрез гласуване, получавайки гласовете и оценките на своите колеги-конкуренти в благородното състезание.

Песента на Пламен Сивов “Човекът, който ходеше по вода…” му донесе много аплодисменти и не остави и капка съмнение в силата на художественото послание. Наградата за цялостен принос към обществото на българските бардове Пламен Сивов получи от г-н Златин Чаушев – главен експерт от отдел “Култура” в община Несебър, а плакетът с делфинчето (за най-добра песен на морска тематика) му бе връчен от миналогодишният лауреат Румен Спасов. По традиция втората вечер завърши
с рецитал на трогнатия, стреснат и очарован победител.

Творческата среща “Морски струни” и този път се проведе благодарение на финансовата подкрепа на община Несебър. Всички прояви от програмата бяха със “Вход свободен!” като своеобразен жест към жителите и гостите на града и общината. Интерес към събитието проявиха редица медии от местен, областен и национален мащаб, а поетът-антрополог, журналист и режисьор Роберт Леви засне документален филм за събитието.