NESSEBAR-NEWS.com

All rights reserved. Copyright 2003 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404;
E-mail: k_kosev@abv.bg

академик д.и.н. Васил Гюзелев :Владее ни носталгия по едни друг Несебър
От: 29-Май-2006 18:41;  Прочетена: 150 пътиКоментари: 1
Автор: и. на Таня Анастасова

"Напоследък не обичам да чета много лекции по чужди уневерситети-останал съм верен на моята Алма Матер СУ.Аз не съм амбулантен професор"-това каза известният български византолог и първи директо на НИМ , който въпреки нежеланието си ,все пак обучава студенти в Краков ,Кьолн и Йена.През тази година големият учен ще закръгли 70-летие.

Владее ни носталгия по едни друг Несебър

академик д.и.н. Васил Гюзелев СУ "Св. св.Климент Охридски"

интервю на Таня Анастасова 

"Напоследък не обичам да чета много лекции по чужди уневерситети-останал съм верен на моята Алма Матер СУ.Аз не съм амбулантен професор"-това каза известният български византолог и първи директо на НИМ , който въпреки нежеланието си ,все пак обучава студенти в Краков ,Кьолн и Йена.През тази година големият учен ще закръгли 70-летие.
В негова чест, колегите му от Австрийската академия на науките и от Виенският университет организират научен симпозиум през октомври във Виена.Почетният гражданин на Несебър отказа интервю дори за БНТ.Настойчивата покана за интервю пред Черноморски фар той прие с категоричното условие да не говорим за политика./Което, и двамата не успяхме да спазим/.

-Академик Гюзелев,първо благодаря ,че отделихте от времето си за това интервю-каква е практическата полза от подобни симпозиуми, като Месемврия Понтика, който провеждате в Несебър ?

-Преди всичко, благодарение на този семинар, ние привличаме отново вниманието на елитни учени от Европа върху античната и средновековна история на Несебър.По-голямата част от тях, идват да изнесат доклади, посветени на новооткрити от тях писмени, археологически и епиграфски паметници.По този начин те обогатяват историята на града, разширяват представите ни за нея.Съвсем грубо, за някаква практическа полза не може да се говори,защото в науката нещата се движат по два пътя.Единият път-чрез обогатяване на информационната система чрез издирването на нови извори, и другият път-чрез промяна на концепциите, които са били установени до тогава.В този симпозиум наблюдаваме развитието и на двете основни тенденции.

-Говорихте за обществото на кабирите-макар докладът да бе на проф.Иван Марозов, какво не знаем за това религиозно общество на траките ?

-Вижте, в доклада на проф.Маразов бе казано достатъчно, дадени бяха и редица примери, които показаха същността на това явление .Аз не съм специалист,питайте ме за неща, свързани със Средновековието и Античността !

-Добре, само че преди тях да Ви попитам-повече ли ще спечели България от концентрирането на тракийските златни съкровища във варненския исторически музей, отколкото ако те странстват по света ?

-Занимавал съм се дълго време с музейно дело-аз бях един от първите директори на НИМ София, който направи няколко изложби, между които и тракийската, и средновековната , и праисторическата, и иконната , в периода от 76-78 г.Тогава тези изложби започнаха своя поход по света във връзка с 1300 годишнината от основаването на българската държава на волния Дунав.Това е необходимо и днес, отново.Защото чрез тези съкровища ние напомняме на себе си и света за своето историческо и културно наследство.Независимо от предишните усилия, трябва отново да правим опити за привличане вниманието към себе си.Това е много важно.Съкровищата трябва да бъдат представяни както у нас, така и в чужбина.Но тези неща да са добре премерени.В това отношение Министерството на културата има задачата да води една мъдра и разумна политика.

-Недвижимите паметници от последните разкрития-Перперикон, храмът на богинята Кибела, долината на тракийските царе, гробницата на Орфей-какво е най-важното им послание към съвременността ?

-Достатъчно е това, че благодарение усилията на няколко археолози, като Николай Овчаров, Георги Китов, Даниела Агре, те бяха до голяма степен популяризирани и сега са посещавани .А откритията от тези археолози достатъчно добре говорят за тяхната работа.Искам да Ви кажа, че благодарение на тях и техните колеги, благодарение на археологията, България придоби една популярност в света.Ние гостувахме в известни музеи на Италия, Испания, Германия и трябва по достойнство да се оценят усилията на тези наши специалисти.Между другото всички те са мои възпитаници и аз се гордея с техните постижения.

-Гръм, или човешка ръка поломи гробницата на Орфей в Родопите ?

-Нямам информация, нищо не мога да Ви кажа.Чета и аз вестници, но не им вярвам.

-Орфизмът като философия има ли допирни точки с елинската култура-спомням си едно интервю с Левчев, където на въпроса за религията, която изповядва, той отвърна-"орфист"?

-Орфизмът, като една концепция бе съдаден от моя покоен приятел, колегата Александър Фол. Аз не съм навлязъл в тази концепция относно орфизма и т.н. орфическо начало.За неща ,които не разбирам и не възприемам, не обичам до говоря.

-А прахът на Фол, след кремирането му, разпръснат в Долината на тракийсикте царе, има ли връзка с орфическото учение ?

-Човекът, който най-много направи, както за развитието на тракологията , като един самостоятелен дял, така и за популяризирането на България чрез съкровищата по нейните земи, това е безспорно Александър Фол. Неговото име ще остане записано със златни букви в историята на българската култура.За мен, тази загуба е много голяма.Няма такава фигура днес, в българския културен и политически хоризонт.

-Драконовските строежи върху некрополите на Несебър сведоха ли на практика до нулата възможността те да бъдат проучени и консервирани ?

-Искам да Ви кажа, че това безразборно строителство колкото ни дразни, толкова и ни отвращава.Защото то отнема част от така красивата природа на Несебър и Сл.бряг.Някой от нас са и носталгично настроени, защото си спомнят един друг Несебър, с който те са живели в своята младост.Но това не е само носталгия. То е и упрек към това, което се допусна, поради слабия контрол, упражняван от държавата и ние сега му берем горчивите плодове.

-Предупредихте да не говорим за политика, но аз не мога да не Ви попитам-взеха ли си поука политиците, че не бива да посягат към учените, когато имат дефицит на личности-имам предвид двамата номинирани учени като кандидат-президенти ?

-Смятам, че политическият елит трябва да се изчисти от ненужни фигури, които очевидно влизат с други цели в политиката,вместо да способстват за подобряване положението в Бългаиря и нейното истинско приобщаване към обединена Европа.България има нужда от нов елит и това трябва да стане колкото се може по-скоро, за сметка на мъдри хора и една нова млада генерация, съзнала новите си отговорности.