NESSEBAR-NEWS.com

All rights reserved. Copyright 2003 - Nessebar-News.com
гр.Несебър; ул."Струма" 6; Тел./факс: 0554/45404;
E-mail: k_kosev@abv.bg

Петко Сертов взе българското ФБР
От: 27-Декември-2007 17:11;  Прочетена: 148 пъти
Автор: Vsekiden.com

Румен Петков обяви, че на първото заседание на кабинета след Нова година ще предложи за титулярен главен секретар на МВР главен комисар Валентин Петров, а за директор на Главна дирекция „Полиция” досегашния областен директор на полицията във Варна Веселин Петров. През януари Станишев пък ще предложи наследник на Сертов, който в момента е секретар на Съвета по сигурност към премиера.


Петко Сертов взе българското ФБР


Петков се обърна на 180 градуса за новата агенция


Петко Сертов ще оглави новата Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС). Това реши днес правителството на последното си заседание за тази година. Президентът Георги Първанов вече е издал указа за неговото назначаване, който утре ще бъде публикуван в “Държавен вестник”, съобщи премиерът Сергей Станишев на съвместна пресконференция със Сертов и с вътрешния министър Румен Петков.

Заместници на Сертов ще бъдат Иван Драшков и Николай Николов, които са досегашните директори съответно на Национална служба “Сигурност” и на военното контраразузнаване. Шефът на Агенцията за финансово разузнаване Васил Киров пък ще оглави аналогична дирекция в родното ФБР.

Румен Петков обяви, че на първото заседание на кабинета след Нова година ще предложи за титулярен главен секретар на МВР главен комисар Валентин Петров, а за директор на Главна дирекция „Полиция” досегашния областен директор на полицията във Варна Веселин Петров. През януари Станишев пък ще предложи наследник на Сертов, който в момента е секретар на Съвета по сигурност към премиера.

Министър-председателят коментира, че досега агенциите, свързани с националната сигурност са били разпиляни в три министерства – на вътрешните работи, на отбраната и на финансите. Според него националната сигурност е нещо единно и изисква по-добра координация. Ключът към успеха на ДАНС е доброто взаимодействие с МВР, смята Станишев. Той специално се обърна към Петков и Сертов и заяви, че ще разчита двамата да постигнат много добро взаимодействие.

Вътрешният министър, който нееднократно критикуваше някои от функциите на новата мегаагенция и заяви, че не бива тя да се дублира с МВР, днес защити създаването на ДАНС и похвали нейния председател. Имаше два подхода към създаването на агенцията – да заложим на тесноведомствените интереси в МВР, МО и МФ и да погледнем на новата агенция през призмата на държавните интереси и на обществените интереси, обясни Румен Петков. Според него съвсем закономерно е избран втория подход, който отговаря на очакванията на гражданите за борба с корупцията по високите етажи и организираната престъпност.


Той смята, че създаването на агенцията ще има възспиращ ефект върху корупционни навици и практики, създавани с години. “Моля ви за разбиране, да не бъде претоварена агенцията днес и веднага с прекомерни очаквания за определени резултати в нейната работа за кратък период от време. Нека й дадем шанс с подкрепата и ресурса на цялата държава да сработи единния механизъм на защита на националната сигурност,” заяви Румен Петков.

Министърът допълни, че при обсъждането на кандидатурата на Сертов е изложил няколко аргумента в негова подкрепа. Според Петков Сертов е изключителен професионалист и почтен човек, а кариерата му в МВР ще му помогне да ползва своите контакти във ведомството. Избирането на Петко Сертов е най-удачното в момента, каза вътрешният министър.

Петко Сертов не скри, че е работил в Държавна сигурност. Аз съм кадрови офицер от Второ Главно управление от 1985 г. до разпадането на ДС, а след това преминах на работа в Централната служба за борба с организираната престъпност, каза той. До момента не съм имал абсолютно никакви партньори, допълни новият шеф на родното ФБР.

“Агенцията не бива и не може да бъде с политически фунции. Това е държавна агенция и трябва да се основава на професионалния принцип, така Станишев коментира кандидатурата на Сертов и на неговите заместници. Според него ръководството на агенцията има подкрепата на партньорите ни в чужбина.

Принципът на лустрацията е порочен и той не бива да бъде прилаган в работата на тази агенция, каза още премиерът. В противен случай това означавало прочистване на 50 % от хората, които работят в момента в НСС и военното контраразузнаване. “Не виждам как така едни политици, които са били членове на БКП или са били агенти на Държавна сигурност, ставайки политици от десницата, получават обществена индулгенция, а хора професионалисти, които в онзи период са заемали ниски позиции в йерархията на органите на сигурността и които се ползват с доверието на нашите външни партньори, трябва да пострадат заради един чисто политизиран подход”, каза Станишев по повод работата на Петко Сертов в ДС.

Законът за новата мегаструктура влиза в сила на 1 януари 2008 г. и до края на март трябва да бъдат преназначени в агенцията всички служители от сегашните структури, които влизат в състава й - Агенцията за финансово разузнаване, Военното контраразузнаване и Национална служба “Сигурност.” Новата агенция ще може да извършва дейност за наблюдение, разкриване, противодействие и предотвратяване на замислени, подготвяни или осъществявани посегателства срещу националната сигурност. Тя ще се бори и срещу корупцията по високите етажи на властта.

Служителите в българското ФБР пък задължително ще се осигуряват здравно и социално за сметка на републиканския бюджет. Те ще се возят безплатно в градския транспорт, а държавата ще плаща и наема на жилищата им. Служителите на ДАНС имат право да кандидатстват за най-висшия държавен пост у нас. Достъпни за тях остават и позициите за народни представители, за евродепутати, общински съветници и кметове. Всеки месец ще им се изплащат порционни пари и едновременно с това агентите ще получават храна или левовата й равностойност. Те обаче няма да могат да стачкуват и да участват в синдикални организации.

По време на дебатите при приемането на закона най-голямо недоумение у опозицията събуди наличието на униформи за тайните агенти. Недоволство у десните депутати породиха и заплатите на работещите в родното ФБР, които ще се пазят в тайна.

Марина Чертова
Валерия Касиян